Een portret van elke medewerker: vriendelijk en vrolijk

Een vriendelijke en een vrolijke foto van elke medewerker

Elke maand doe ik een aantal opdrachten in het kader ‘alle collega’s op de foto’. Dat betekent dat er van iedereen een goede foto gemaakt moet worden. Nu zijn er allerlei soorten portretfoto’s, dus mijn vraag aan de opdrachtgever is altijd: wat voor soort foto’s wilt u? Hoe moeten de foto’s er uitzien dat ze bij u passen? Bij het NBC weten ze dat wel: het hele bovenlichaam moet er op  en als je met je muis over de foto heen gaat moet je een foto zien die het werkplezier van de betrokken persoon laat zien. Als u met de muis over bovenstaande foto gaat ziet u het effect.

Aan de hand van deze opdracht kan ik u wat leuke dingen vertellen over zo’n opdracht. Dat helpt u misschien beter visualiseren wat erbij zo’n opdracht komt kijken.

Een studio op locatie

Om het hele bovenlijf goed op de foto te krijgen heb je redelijk grote lampen nodig. Dat betekent dat je ook wat vierkante meters nodig hebt. Ik bouw dan in ca. 45 minuten een ‘studio op locatie’ op: een achtergrond (in dit geval wit, maar dat kan alle kleuren zijn); een tweetal lampen op de achtergrond om ervoor te zorgen dat de achtergrond ook echt wit wordt; en dan een grote lamp en reflectiescherm voor ‘het model’. Hier ziet u hoe dat er ongeveer uitziet. gelukkig hebben ze in het NBC heel veel ruimte… Wellicht dat u die ruimte niet heeft. Dan overleg ik graag met u over welke mogelijkheden er wel zijn. Waar een wil is, is een weg!

Voor een goede portretfoto is best wel wat ruimte nodig. Hier ziet u een 'ruime opstelling'. Bij het NBC hebben ze veel ruimte, maar meestal heb ik toch wel zo'n 4x5 meter nodig.
Voor een goede portretfoto is best wel wat ruimte nodig. Hier ziet u een ‘ruime opstelling’. Bij het NBC hebben ze veel ruimte, maar meestal heb ik toch wel zo’n 4×5 meter nodig.

Click en Pick

Ik zet ook een computer neer. Ik maak een hele serie foto’s en help de collega daarbij goed te poseren. ik ontlok verschillende gezichtsuitdrukkingen en verschuif mijn lampen, op zoek naar het mooiste licht. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken!

Vervolgens krijgt iedere medewerker krijgt zijn foto’s gelijk te zien en mag gelijk zijn eigen foto kiezen. Ik noem dit het Click en Pick systeem. Ik vind het zeer belangrijk om dit zo te doen. Iedereen ervaart zijn portretfoot als iets zeer persoonlijks. En iedereen ziet zichzelf ook op een bepaalde manier. Dat betekent dat als iemand anders de foto uitkiest (bv de fotograaf of de werkgever) de kans zeer groot is dat de foto niet in goede aarde valt. Er wordt dan geprotesteerd, en de foto wordt zeker niet op de LinkedIn pagina van de betreffende werknemer gebruikt.

Je kunt een foto niet opdringen. De collega moet het gevoel hebben dat dit een goede foto is, en dat hij of zij daarin een doorslaggevende stem heeft kunnen hebben. Uiteraard leid ik als fotograaf de collega door dat proces heen zodat het niet te lang duurt. Vaak merk ik dat mensen het spannend vinden om op de foto te gaan. Ik probeer het proces zo plezier en leuk mogelijk te maken. Als iemand dan zegt ‘dat viel me enorm mee!’ is mijn dag weer helemaal goed!

Nabewerking

De gekozen foto’s worden vervolgens zorgvuldig nabewerkt. De volgende nabewerkingen voer ik standaard uit

  • Belichting, kleur, contrast. Dit moet kloppen per foto, maar ook moet de serie consistent zijn.
  • Tanden iets witter
  • Ogen wat helderder
  • Wallen verminderen
  • Bij dames: de huid iets verzachten. Bij heren: lokaal contrast iets aanzetten.
  • Verwijderen storende reflecties in de bril (voorzover mogelijk)

De achterliggende filosofie is dat een foto stil staat. Hij stelt u dus in staat langer te kijken. Daarbij kunnen elementen, die u in het dagelijkse leven misschien helemaal niet zou zien, als storend worden ervaren, de aandacht afleiden.

De gedachte die mij hierbij drijft is deze: als ik deze foto tegenkom op een website, met een telefoonnummer ernaast, krijg ik dan zin om deze persoon te bellen?

Onderstaand enkele ‘collecties’. U ziet enerzijds een consistente beeldlijn, maar anderzijds ook hoe elke collectie toch weer iets anders is… U kunt op de beelden klikken om ze groter te zien. Meer voorbeelden ziet u overigens hier.

Hoe kunt de foto’s gebruiken?

Nadat de foto’s bewerkt zijn krijgt u ze toegestuurd in hoge en lage resolutie. De lage resolutie foto’s zijn geschikt voor gebruik op het web en sociale media, zoals LinkedIn. De hoge resolutiebestanden zijn geschikt bij gebruik in drukwerk. Bij het NBC trof ik drie leuke voorbeelden aan van het gebruik van mijn portretfoto’s. De portretfoto’s worden gebruikt op een portretmuur. Zo zie je snel wie je collega’s zijn en hoe ze heten. Handig in een bedrijf waar veel in- en uitstroom is.

Een portret van elke medewerker aan de muur. Zo zie je snel wie je collega's zijn !

Ook worden de foto’s op vlaggen buiten het gebouw gebruikt, en op een grote zuil waar alle bezoekers welkom worden geheten. Dit gebeurt op een groot PVC doek, zodat het makkelijk is om te wisselen.. U ziet dat de resolutie uitstekend geschikt is voor gebruik op groot formaat.

Voor de volledigheid vermeld ik wel dat je gebruik van portretfoto’s natuurlijk goed met je werknemer moet afstemmen. Een werknemer heeft portretrecht, en het feit dat hij of zij bij u in dienst is betekent niet dat u de foto’s zomaar mag gebruiken. Ook op dit vlak kan u adviseren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *