De industriële fotograaf en veiligheid

Als industriëel fotograaf kom ik veel op plaatsen waar veiligheidseisen gelden. Bouwplaatsen, fabrieken, de haven, olieraffinaderijen, laboratoria… ‘Veiligheid’ is dan ook een thema waar ik veel mee te maken heb. Ik kom er op twee manieren mee in aanraking:

  1. Als fotograaf moet je natuurlijk veilig werken. Dat wil de opdrachtgever — en dat wil ik natuurlijk zelf ook.
  2. Je moet beelden maken waarop aan alle veiligheidseisen is voldaan. De opdrachtgever wil natuurlijk geen beelden de wereld in helpen waarop te zien is dat zijn mensen onveilig werken.

Hier zijn een paar foto’s uit de afgelopen drie weken waar veiligheid een cruciale rol speelde. Klik op de foto’s om ze groter te zien.

Hoe ik omga met het thema veiligheid

  • Uiteraard heb ik mijn VCA. Dat betekent dat ik een veiligheidscursus heb gedaan, getoetst ben op mijn kennis, en vervolgens een certificaat heb gekregen. Om de zoveel jaar moet ik deze toets opnieuw doen.
  • Standaard liggen in mijn niet alleen mijn foto, video, drone en flitsapparatuur — maar ook mijn PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). En nee, ik heb niet alleen een veiligheidsjas, veiligheidsschoenen en een helm. Maar ik heb ook een vuur vertragende overall, veiligheidsbril, valbescherming, handschoenen en gehoorbescherming. Het enige wat ik niet heb is een zwemvest; maar dat is altijd aanwezig als ik ergens moet gaan fotograferen waar dat verplicht is.
  • Vooraf heb ik altijd een gesprek over veiligheid. Niet alleen mijn veiligheid, maar vooral over de veiligheidseisen waaraan voldaan moet worden op de foto’s. Vaak wordt er door een opdrachtgever nonchalant over gedaan (‘dat komt wel goed’), maar maak ik er wel een serieus momentje van: dit is echt belangrijk!
  • De foto’s worden altijd ter goedkeuring aangeboden voor ze worden gepubliceerd. Zo voorkomen we dat men u aankijkt op onveilig werken.

Je zou denken: goed geregeld! Maar, ondanks alle goede intenties en voorbereidingen, gaat het nog geregeld mis…

Lees meer over industriële fotografie en video

Veiligheid: precisie is belangrijk

Eerder dit jaar was ik in een fabriek waar plastic verpakkingsmiddelen voor etenswaren werd geproduceerd. Haarnetjes en baardnetjes waren verplicht; ook voor de fotograaf. Tijdens de shoot hielden we hier keurig rekening mee. Toch werden een aantal foto’s afgekeurd: de haarnetjes moesten niet alleen op, maar ze moesten ook over de oren. Tsja… dat wist ik niet. En de mensen die me bij de shoot vanuit de opdrachtgever hadden vergezeld ook niet.  En de operators in de fabriek ook niet. Maar op kantoor zat iemand die verantwoordelijk was voor de veiligheid. En die vond dat het niet kon.

Als foto’s toch worden afgekeurd vanwege veiligheidsproblemen

En daar zit een probleem dat ik veel tegenkom. Dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid (vaak de KVM manager) niet bij de shoot zijn. Maar na afloop van de shoot wel een aantal foto’s afkeuren. Bijna altijd op grond van veiligheidseisen waar niemand die bij de shoot was van wist. Soms zijn het dingen waarvan je denkt ‘ja, natuurlijk’. Maar niet zelden krijg ik toch de indruk dat de foto’s slachtoffer worden van ‘office politics’. Bijvoorbeeld als de opdrachtgever tussen de regels door laat blijken dat hij wel vaker in de clinch ligt met deze opdrachtgever.

Ik schreef er al eerder een blog over: ‘de grootste geldverspilling in de industriële fotografie’

Mijn gouden tip voor alle opdrachtgevers is dan ook altijd: laat iedereen die wat mag vinden van de foto’s, tijdens de shoot meekijken! Dat kan door fysiek aanwezig te zijn op locatie; maar we kunnen ook foto’s tijdens de shoot zichbaar maken op een iPad, en per whatsapp opsturen. Dat scheelt vaak veel frustratie!

Lachwekkend ervaringen rond veiligheid

Soms wordt het een beetje absurd. Dan moet je als fotograaf maar een beetje glimlachen. Twee ervaringen:

  • Onlangs was ik ergens waar bij de poort de lichaamstemperatuur moest worden opgemeten. Dit was uiteraard om mensen met koorts geen toegang te geven. Voor de slagboom stond een jongen van — ik schat — 18, met een thermometer. Hij richtte deze op mijn voorhoofd, keek op het scherm, en zei “is goed, rij maar door”. Maar ik dacht dat ik een flits ook het scherm had gezien, en vroeg hem wat de thermometer aan gaf. Hij liet mij het scherm zien. Daar stond 16 op. Ik keek hem aan en wist even niet wat ik moest zeggen. “Hoe zo — is dat niet goed dan? Hij geeft al de hele dag 16 aan!” Ik zei ‘nee, dat is prima”, en reed door.
  • Dit gebeurde deze maand. Om toegang te krijgen tot een industrieel complex moest ik een veiligheidsvideo bekijken en daarna een toets invullen. Dat overkomt me elke maand wel één of twee keer; het kost ongeveer een uur bij de poort, en de vragen zijn bijna altijd hetzelfde. Ik kwam bij een vraag over werken met hoogwerkers: moet je in de hoogwerker je veiligheidsharnas aanlijnen? Het antwoord daarop was (uiteraard) ‘ja’. Maar precies op het moment dat ik bij die vraag aankwam, zag ik door het raam achter mijn computerscherm, op de muur recht tegenover me (pal onder het grote bedrijfslogo), een man op de rand van een hoogwerker klimmen op een meter of 10 van de grond. Geen lijn, geen veiligheidsharnas te zien. Er stonden mensen omheen, maar niemand die er wat van zei…

AI to the rescue

Een mooie nieuwe oplossing is dat je aanpassingen in foto’s kunt maken met behulp van AI. Na afloop van een leuke dag in een olie-opslag locatie in de Amsterdamse haven maakte ik nog even een groepsfoto van de mannen waar ik die dag mee had samengewerkt. Een van de mannen had zijn veiligheidschoenen al verwisseld voor zijn sportschoenen, hetgeen geen probleem was, want we stonden binnen de veiligheidslijnen waar dat mocht. Maar de opdrachtgever vond de foto’s zo leuk dat ze vroeg of ik daar toch wat aan kon doen. En ja hoor, met behulp van AI in Photoshop kreeg de man heel eenvoudig weer werkschoenen aan.

En op dezelfde manier kreeg deze man handschoenen aan.

Lees meer over AI en de mogelijheden in de fotografie

Veiligheid: ook een leuke opdracht

Soms is veiligheid zelf de opdracht. Dan krijg ik de opdracht om de veiligheidsmiddelen (PBM’s) te fotograferen. Of om het naleven van veiligheids in de praktijk te fotograferen. Of om veiligheidsdeskundigen aan het werk te fotograferen.

Een bijzondere PBM: de pruik

Ik sluit af met een leuk verhaal van vorige week. Ik moest foto’s maken van werkzaamheden bij een klein haventje langs de rivier de Eem. De opdrachtgever en ik stapten in een bootje met de uitvoerder  om naar de locatie te varen. Toen we daar aankwamen hoorde ik de uitvoerder zuchten ‘wat krijgen we nou weer?’ De mannen op locatie hadden, in afwachting van de fotograaf beiden een pruik opgedaan. De uitvoerder kon het niet erg waarderen, maar ik heb hard gelachen!

De industriële fotograaf en veiligheid Read More »

Zakelijke fotografie en bedrijfsfilm voor een mooi telecombedrijf

Teamoverleg in de wandelgang - fotografie bij Telecombedrijf

Gisteren mocht ik een mooie opdracht afronden waar ik al een tijdje aan werk. Voor Desatel, leverancier van oplossingen op het gebied van Telecom, netwerken en bedrijfsautomatisering mocht ik een aantal fotoshoots doen op verschillende locaties. Daarbij was het belangrijk om de mensen, de diensten, maar ook vooral het Desatel-gevoel naar voren te laten komen. Verder deden we een aantal video-opname sessies. Deze vonden plaats bij Desatel zelf, bij klanten van Desatel, maar ook in het centrum van Rotterdam. Deze opnames werden gemaakt om een mooie bedrijfsfilm te maken.

meer video producties en bedrijfsfilms zien?

Wat maakt nou die prettige samenwerking?

De samenwerking met Desatel was van begin tot het einde heel prettig. Na het eerste contact hebben we een afspraak gemaakt. In dat eerste gesprek, bij Desatel op kantoor, werd duidelijk waar ze sterk in zijn, maar ook waar de behoeftes liggen. Ik mocht een aantal adviezen geven die ze zeer behulpzaam vonden ten aanzien van hun website, beeldgebruik en sociale media.

Wat je snel merkt is dat de mensen van Desatel inzetten op een goede relatie. Dat deden ze met mij, maar dat werd ook duidelijk toen ik samen met hen naar klanten mocht. De klanten van Desatel waarderen hen zeer: er is vertrouwen en plezier in de samenwerking!

Ook naar mij toe was de samenwerking steeds prettig. Er zijn opdrachtgevers die je, onder het mom van ‘doe je ding’ een beetje aan je lot overlaten. Maar bij Desatel was er echt samenwerking. Ik kreeg de juiste informatie; al mijn vragen kregen steeds goed antwoord, en mijn aanbevelingen werden steeds heel serieus genomen. En — niet onbelangrijk — het werd snel duidelijk dat de mensen van Desatel alle lekkere broodjeszaken van Rotterdam kennen! Ik ben een aantal keren getrakteerd op een heerlijke lunch!

meer video producties en bedrijfsfilms zien?

Een klinkende aanbeveling!

Nadat alles klaar was kreeg ik een mooie aanbeveling!

Rogier Bos heeft voor Desatel zowel de fotoshoot als bedrijfsfilm gemaakt, en we zijn er ontzettend blij mee! Zijn professionaliteit, creativiteit en oog voor detail hebben telkens weer onze verwachtingen overtroffen. Rogier heeft een geweldig inzicht en wist de kern van ons bedrijf op een pakkende manier vast te leggen. Hij begreep onze visie perfect en vertaalde die naar prachtige beelden.
Zijn vriendelijkheid, humor en relaxte aanpak maken de samenwerking extra plezierig. En hij bleef continu met ons meedenken, wat resulteert in verbluffende eindproducten. Kortom: Rogier is echt een professional en briljant in alles wat hij doet! Ik zou hem zonder aarzeling aanbevelen!

— Ela Timar

Zakelijke fotografie en bedrijfsfilm voor een mooi telecombedrijf Read More »

Hello Yellow – Industrieel in geel!

Piloten van de Kustwacht loen naar hun helicopter in de have van Rotterdam. Foto door industrieel fotograaf Rogier Bos.
Piloten van de Kustwacht lopen naar hun helicopter in de haven van Rotterdam. Foto door industrieel fotograaf Rogier Bos.

Het doet soms een beetje pijn: dat je zulke mooie foto’s hebt gemaakt, en dat je ze niet mag laten zien. Elke professionele fotograaf kent dit probleem, maar de industrieel fotograaf misschien nog wel het meest van alle fotografen! De foto’s zijn dan nog ‘onder embargo’, zoals dat heet: ze moeten nog goedgekeurd worden door allerlei mensen die daar een mening over hebben: soms vanwege veiligheid, soms vanwege concurrentie, soms omdat gewoon omdat ze zichzelf belangrijk vinden.

Uiteraard heb ik daar altijd begrip voor! De wensen van de klant zijn heilig. Maar het is het einde van de maand, en dan stuur ik altijd een nieuwsbrief rond waarin ik de mooiste foto’s van de afgelopen maand laat zien. Deze maand is dat bijzonder moeilijk: ik heb namelijk een aantal hele gave opdrachten gedaan — en van geen daarvan kan ik u al de foto’s laten zien! Dat is best een beetje vervelend.

Opvallend geel

Bij het doorkijken van mijn foto’s deze week viel me iets op: namelijk dat ik deze maand een aantal foto’s heb gemaakt waarbij geel de dominante kleur was. En dat is eigenlijk best leuk om te zien, zo naast elkaar! Daarom hieronder een aantal foto’s die ik allemaal maakte in de afgelopen maand. Dat zijn dus foto’s uit ANDER werk dan die HELE GAVE opdrachten…

En die andere foto’s komen binnenkort.

Veiligheidsdeskundige controleert hijsbanden.
Veiligheidsdeskundige controleert hijsbanden.
Assemblage in de logistiek voor Broekman Logistics - industriële fotografie in de Waalhaven in Rotterdam.
Assemblage in de logistiek voor Broekman Logistics – industriële fotografie in de Waalhaven in Rotterdam.
Een boot van de Rotterdamse havenauthoriteit haalt een boom die in de Maas dreef uit het water onder de Willemsbrug.
Een boot van de Rotterdamse havenauthoriteit haalt een boom die in de Maas dreef uit het water onder de Willemsbrug.
Dronefoto in de haven van Vlissingen van het aden van windmolens op het schip dat ze gaat plaatsen op zee.
Dronefoto in de haven van Vlissingen van het laden van windmolens op het schip dat ze gaat plaatsen op zee.
Groepsfoto voor een aannemer bij een bouwproject op de Maasvlakte. Foto door groepsfotograaf Rogier Bos.
Groepsfoto voor een aannemer bij een bouwproject op de Maasvlakte. Foto door groepsfotograaf Rogier Bos.
Foto van Helicopter van de Kustwacht die vertrekt in de haven van Rotterdam.
Foto van Helicopter van de Kustwacht die vertrekt in de haven van Rotterdam.
Betonstort in Prefabfabriek door industrieel fotograaf Rogier Bos
Betonstort in Prefabfabriek door industrieel fotograaf Rogier Bos
De betonvloer wordt gecontroleerd door een kwaliteitsteam voordat dit nieuwe crossdock op de Maasvlakte wordt opgeleverd door de aannnemer aan de opdrachtgever.
De betonvloer wordt gecontroleerd door een kwaliteitsteam voordat dit nieuwe crossdock op de Maasvlakte wordt opgeleverd door de aannnemer aan de opdrachtgever.

< Bekijk mijn industriële fotografie

Hello Yellow – Industrieel in geel! Read More »

De magie van modellen

waarom de zakelijke fotograaf in reclamefotografie liever met modellen werkt dan met uw collega’s

De eerste keer dat ik als fotograaf met modellen mocht werken zal ik nooit vergeten. In 2009 werd ik door The Bead Company een aantal dagen naar Glasgow gehaald om daar hun winkels, bedrijfsruimtes, producten en een evenement te fotograferen. Vier professionele modellen werden ingehuurd om aan de shoot mee te werken. Een fotograaf werkt namelijk in reclamefotografie graag samen met modellen. Dat levert echt voordeel op boven het werken met werknemers van de opdrachtgever.

Is dit een grap?

Ik verwachtte uiteraard dat Julia Roberts en Charlize Theron (of iets soortgelijks) zou binnenlopen. Welkom dames…

Als beginnend fotograaf stel je je van alles voor bij het werken met modellen. Hollywood-achtige taferelen waarbij de deur opengaat en de meest schitterende dames binnenkomen. Welkom, Charlize Theron en Julia Roberts… Maar de realiteit was anders. De dames die binnenkwamen, oogden heel gewoon. Niets wees erop dat ze modellen waren. Bij de eerste dame was ik verbaasd. Toen de vierde dame binnen kwam dacht ik dat ik betrokken was bij een grap. Ik heb serieus om me heen gekeken of ik de verborgen camera kon ontdekken!

Het wonder voor de lens

Maar toen gebeurde het wonder. De eerste dame verscheen voor mijn lens, poseerde bij een product, keek naar de camera. En toen… wow! Magie! Plotseling klopte alles aan het beeld. Alsof de dame zonder enige moeite tot leven kwam. Hetzelfde gebeurde bij de andere modellen. Elke blik was perfect en authentiek.

(De foto boven aan dit artikel was de eerste modelfoto die ik ooit nam.)

Dat wonder heb ik intussen vaak mogen aanschouwen. Tegenwoordig kan ik het zelfs voorspellen. ‘kijk even over mijn schouder mee bij de eerste foto’, zeg ik dan tegen de opdrachtgever. Je ziet dan de verrassing op zijn of haar gezicht.

Een wonder in twee gedeeltes

Sinds die shoot in Glasgow ben ik gaan begrijpen dat het wonder plaatsvindt in twee stappen. Eerst de visagie. Goede visagie gaat verder dan ‘even wat makeup aanbrengen’; het geeft het gezicht contour, laat de ogen spreken en brengt persoonlijkheid naar voren. Nee, dat is niet een effect dat ik ook in de nabewerking kan bereiken. Visagie is echt een aparte vaardigheid die meerwaarde toevoegt aan het beeld.

Het tweede gedeelte van het wonder gebeurt als het model voor de camera komt. Waar de meeste normale mensen een beetje in een storten voor de camera komt een goed model er juist tot leven. Dat heeft iets te maken met onzekerheid die je wel of niet voelt. Maar het het heeft ook iets te maken met dat een model instinctief weet hoe ze zichzelf vorm moeten geven binnen de vier kaders van een foto. Het is de reden dat jongens en meisjes die een carrière willen maken in omroepland worden uitgenodigd voor een screentest: wat blijft er van je over als je voor de lens staat?

Reclamefotografie met modellen in de Horeca
Reclamefotografie met model bij REA plastig opbergsysteem
Reclamefotografie met modellen in de Horeca

Modellen versus eigen personeel

Het dilemma van modellen versus eigen personeel komt vaak voor. Waarom modellen inhuren als je leuke collega’s hebt? Toch werkt de fotograaf in reclamefotografie liever met modellen. En dat adviseer ik dus vaak, en wel hierom:

Compensatie voor Onzekerheid:

Een ervaren model weet wat goed overkomt voor de camera, terwijl weinig mensen dit instinctief weten.

Onlangs had ik een shoot in een bestuurskamer. De opdrachtgever had 14 (!) mensen binnen de organisatie opgetrommeld om deel te nemen aan een vergadering. Daaronder een flink aantal jonge mensen die er leuk en fris uitzagen. Plus wat oudere heren om het beeld niet al te jong te maken.
Toen ik mijn lampen goed had neergezet en iedereen had geholpen de juiste positie te vinden pakte ik mijn camera. Uit mijn ooghoeken zag ik het gebeuren: iedereen deed precies wat ik verwachte: teveel of te weinig acteren, compenseren voor ongemak en nervositeit. Maar één van die heren vond precies de juiste balans. Elke foto met hem klopte. Hij deed het moeiteloos. Sommige mensen hebben dat. De meeste mensen zeker niet.

Concentratie

Een goed model kan zich beter concentreren zonder afleidingen van het dagelijks werk.
Als je niet weet wat je doet, is het moeilijk om je te concentreren. Dat geldt zeker als je voor de camera staat. Elke opmerking van de zijkant brengt je uit balans. Alles is onwennig. Dat leuke meisje van receptie dat er op het personeelsfeest zo geweldig uitzag? De vraag is maar of dat charisma overeind blijft als ze voor de lens staat! En dat een hele fotoshoot lang…

Uithoudingsvermogen

Modellen blijven energiek en positief gedurende de hele shoot, terwijl eigen personeel vaak na een tijdje vermoeid raakt.

Zelfreflectie

Modellen denken mee over poses, kleding en uitstraling, terwijl eigen personeel zich vaak zorgen maakt over hoe ze overkomen. Een model heeft zelfreflectie, want hij of zij is bezig met zijn werk. Van een collega die het gevoel heeft in het diepe te zijn geworpen hoef je daarentegen niet veel zelfreflectie te verwachten.

Ervaring

Een collega gaat snel op de stoel van de fotograaf zitten: “ik denk niet dat dat een goede foto oplevert”.

Een model laat het gewoon over aan de fotograaf omdat ze weet dat de fotograaf vanuit zijn perspectief het beter ziet.

Een goed model weet hoe ze van hun aandeel in een shoot een succes moeten maken. Hoe ze zichzelf moeten positioneren ten opzichte van het licht. Wanneer een touch-up van de visagie belangrijk is. Wat de momenten zijn waarop we even geen grapjes of crosstalk moeten hebben. Een goed model heeft minder zorg en nazorg nodig. En dat betekent dat je sneller kan werken en verder komt. Met betere resultaten.

Modellen kunnen acteren

OK, ik zal niet beweren dat ze een Oscar gaan winnen. Maar als je ze vraagt om te doen alsof het al heel lang hartsvriendinnen zijn, ga je dat zien. Ook al hebben ze elkaar nog nooit ontmoet.

Je kunt een model alles vragen

De gemiddelde collega zal niet zo’n probleem hebben met een kledingwissel. En twee kan misschien ook nog wel. Maar ik doe shoots waarbij modellen tot wel 20 kledingwissels op een dag moeten doen. Of dezelfde beweging wel 30 keer gemaakt moet worden om de timing precies goed te krijgen. Een model doet dat gewoon. Bij een collega begint na 4 keer de vraag te spelen ‘is het nou nog niet goed?’

Een collega is ook voortdurend met zichzelf bezig. Wil ik me lenen voor deze foto? Wil ik zo overkomen? Vind ik die pose leuk? Een model doet wat de fotograaf vraagt. Die weet dat de fotograaf het vanuit zijn perspectief beter ziet; en dat een fysieke houding soms heel gek kan voelen, maar op de camera goed overkomt. Het model gaat door, waar de collega zegt ‘daar heb ik geen zin in’.

Modellen gaan niet ‘uit dienst’

Dit probleem kruist jaarlijks een aantal keren mijn pad. ‘Ja, de collega is van baan veranderd, maar werkt nu bij een concurrent of toeleverancier. Iedereen in onze branche kent haar nog’. En dus kan de foto niet meer gebruikt worden.
Of een variant: de collega heeft zijn toestemming op het gebruik van de foto ingetrokken. Hij heeft nu een bril/krullen/borstvergroting/borstverkleining, een andere kleur haar, of 20 kilo meer of minder, en wil niet meer op de oude manier aan de wereld getoond worden… Je wil niet weten wat ik allemaal hoor langskomen. De conclusie is steeds hetzelfde: we kunnen de foto niet meer gebruiken. Dat probleem heb je niet bij een model.

Alles wordt goed afgestemd

Als u besluit met modellen in zee te gaan stemmen we alles goed af. Er wordt ten slotte goed voor betaald. U weet waar u aan toe bent, en de modellen werken enthousiast mee.
Dat is vaak niet het geval met collega’s. Daar worden zaken zelden goed en zorgvuldig afgestemd. Daar overheerst vaak toch het gevoel van ‘dit is meer dan ik had verwacht; het is moeilijker dan ik had gedacht; ik vind het minder leuk; en mijn normale werk en mijn collega’s hebben mij nodig. En al helemaal als duidelijk wordt dat een foto in een advertentiecampagne komt: wil ik dat wel? Vind ik dit een leuke foto?

Onlangs deed ik een shoot in een hotel. De opdrachtgever duwde een meisje naar voren: dit is Michelle, die kan wel meedoen. Nou was Michelle echt een schoonheid! Maar ik zag op haar gezicht de verrassing en weerstand. Toen we even later alleen waren vroeg ik haar of het ok was. ‘Nou’, zei ze, ‘eigenlijk niet. Ik ben stagiair. Ik ben hier vandaag begonnen. En ik weet niet of ik mee wil werken aan zo’n campagne’.
Ik vroeg haar of ze dat tegen de opdrachtgever dorst te zeggen. ‘Nee, eigenlijk niet’. Prima, zei ik, dan los ik het op. Want mensen tegen hun zin fotograferen, dat gaan we niet doen.

Tips als u toch collega’s inschakelt voor de fotoshoot

Het is natuurlijk helemaal OK om toch te besluiten de fotoshoot met collega’s te plannen. Ook dat heeft voordelen:

  • Ze kennen het werk
  • Het scheelt flink in de kosten.

En: met een goed contract kun je sommige risico’s ook afdekken. Daar help ik u graag bij; ik kan een model release formulier voor u opstellen dat iedereen dan ondertekent. U bent dan juridisch veilig om de foto’s te gebruiken.

Maar dan moeten we wel even hebben over de manier waarop de afspraak tot stand komt. Te vaak merk ik dat opdrachtgevers er gemakkelijk van uitgaan dat een collega wel even meewerkt. Hij of zij staat hier toch op de loonlijst? Het hoort toch gewoon bij je werk, dat je even meedoet met wat er nodig is?

Maar daar zit vaak het probleem. Een opdrachtgever wil zich de kosten van een model uitsparen, maar vervolgens wel het gezicht/lichaam van een collega gebruiken in publicaties. Daar zitten de meeste mensen echt niet op te wachten. Dat gaat echt wel een flinke stap buiten wat normaal kan worden geacht in een arbeidscontract.

Een blijk van waardering voor een collega die meewerkt

Ik heb dit gesprek vaak met opdrachtgevers: als je besluit gebruik te maken van je eigen collega’s, dan moet daar echt wat tegen over staan.

Het adverteren van uw dienst of product is niet onderdeel van de normale verplichting die een werknemer naar zijn werkgever heeft.

Als u zich de kosten van een model bespaart door gebruik te maken van zijn diensten, mag daar best wel een blijk van waardering tegenover staan.

In de eerste plaats: vraag ze of ze mee willen werken. En let daarbij op dat de verwachtingen helder zijn; dat men begrijpt dat een fotoshoot tijd en energie kost. Dat ze zich daar even vrij moeten maken. En vraag het op zo’n manier dat er geen druk op staat. Een vraag die even tussen neus en lippen door wordt gesteld: we hebben vanmiddag een fotoshoot; jij ziet er altijd leuk uit, je kunt wel even meedoen, he? zorgt geheid voor problemen. Misschien zegt de collega in eerste instantie ‘ok’, maar daarna beginnen de bezwaren.

In de tweede plaats: laat je waardering zien. Je mag het gezicht van die collega gebruiken in je PR; dat is echt meer dan kan worden verstaan onder een redelijke arbeidsrelatie. Daar hoort een stukje erkenning bij. Een gebaar dat ‘dank je wel’ zegt. Ik heb het dan heus niet over een vakantie naar de Bahama’s. Maar een tegoedbon bij Bol.com of Coolblue, of een lekkere fles wijn, bioscoopbon (voor twee, want je gaat niet alleen!) of een lekkere plak chocola zijn zowat ideeën die de meeste mensen wel kunnen waarderen.

Hoe ik u kan helpen als fotograaf

Als er één ding duidelijk zou moeten zijn uit het bovenstaande, dan is het dit: dat het nadenken over wie er op de foto komt zorgvuldigheid eist. Of u nou met personeel/collega’s, of toch met modellen werkt: plan het goed; stem de verwachtingen goed af, en leg de afspraken goed vast.

Voor fotoshoots met een reclame-karakter zal ik vaak adviseren met modellen te werken. Mocht u toch besluiten om een shoot met collega’s te doen, dan is dat helemaal prima. Ik begrijp dat het de zaken betaalbaarder en eenvoudiger houdt.

Ik kan u op een aantal manieren helpen.

  • Ik kan u helpen met de afspraak die u met modellen of collegas maakt. Dat doen we in de vorm van een Quit-claim of een Model-release formulier (twee termen voor hetzelfde document).
  • Ik heb intussen een (groeiende) pool van modellen waarmee ik goede ervaringen heb Zie hieronder voor een overzicht van modellen waar ik door de jaren mee heb gewerkt. Ook weet ik bij welke modellenburo’s ik de juiste personen kan vinden voor uw shoot.
  • Ik heb ook een (groeiende) pool van goede visagisten waar ik een beroep op kan doen. Ik heb een goede visagiste voor elke uithoek van Nederland.

Ik hoop u zo een aantal goede handvaten te hebben gegeven om na te denken over uw shoot. Uiteraard help ik u graag verder.

< Bekijk mijn reclamefotografie

Voorbeelden van opdrachten met modellen

Hieronder een aantal voorbeelden van reclamefotografie waar ik als fotograaf werkte met modellen. Een groot aantal van deze modellen zijn onderdeel van mijn modellenpool.

De magie van modellen Read More »

Productfotografie van een Combined Hybrid Drive CHD400e

Productfoto van een Diesel-electro motor. Gemaakt in een mobiele studio.
Deze productfoto van een diesel-electro motor maakte ik in een mobiele studio die ik op locatie bij de klant opbouwde.

Sommige producten zijn te groot en te zwaar om naar mijn studio te komen voor productfotografie. Dan kom ik met alle plezier naar u toe. Ik bouw dan een ‘studio op locatie’ op, inclusief achtergrond, lampen en computer. Onlangs had ik zo’n interessante productfotografie opdracht. Ik moest de productfotografie een dieselelectro motor verzorgen. Zo’n motor zit normaal in een kraan of een grondboor. Maar voordat hij wordt ingebouwd zetten de experts van SDK Engineering hem zelf in elkaar — met heel veel zorg en aandacht voor detail.

Van alle kanten

Het idee van de shoot was om de motor van alle kante te fotograferen, zodat klanten van de opdrachtgever de motor van alle kanten kunnen bekijken. Op de website van de opdrachtgever zal het object ook daadwerkelijk rond kunnen draaien.

Elementen van een studio op locatie

  • Voor deze shoot nam ik een witte rol achtergrondpapier mee. Er zijn allerlei verschillende kleuren mogelijk, maar als de website van de opdrachtgever zelf wit is, is dit meestal de beste keuze.
  • Ik fotografeer dan vanaf een zwaar statief. De camera blijft in dezelfde positie zodat je geen verschuiving in je beeld krijgt. Om de evenwijdige lijnen in een mooi perspectief te houden sta ik graag op een behoorlijke afstand van het object.
  • Waar mogelijk schiet ik graag in ene naar mijn laptop. Dit heet ‘tethered fotograferen’. Oftewel ‘fotograferen aan de draad’. Zo kun ik de beelden snel en goed zien, en kan de opdrachtgever meekijken. Dat laatste is heel belangrijk! Tijdens de shoot kun je van allerlei dingen aanpassen die daarna niet meer kunnen worden veranderd.
  • Standaard liggen er in mijn auto 7 lampen. Voor deze shoot heb ik er 5 gebruikt, met een totaal vermogen van 2100 Ws. Ik maakte op een gegeven ogenblik de fout om zelf in het licht te kijken terwijl ik de flits liet afgaan. Dan zie je echt even helemaal niks meer!

Vrijstaand

Tijdens de shoot stond de motor op pootjes. Deze heb ik in de nabewerking weggewerkt. Het wegwerken van irrelevante details zodat alleen het object overblijft noemen we ‘vrijstaand maken’. Door een schaduw toe te voegen komt het object los van de achtergrond. Klik maar eens op een foto om deze groter te bekijken.

Behind the scenes

Om u een kleine indruk te geven van hoe zo’n shoot in zijn werk gaat heb ik een kleine behind-the-scenes video gemaakt.

aanbeveling

We hebben met Rogier inmiddels twee afspraken gehad. De eerste afspraak was voor bedrijfsfotografie en de tweede afspraak ging over product foto’s. Met een indrukwekkend portfolio maakt hij eigenlijk al zijn eigen reclame. De foto’s zijn van uitstekende kwaliteit, echt heel goed. Daarnaast biedt Rogier een prettige samenwerking waarin hij goede begeleiding biedt tijden het proces, de tijd neemt, uitleg geeft, zijn visie deelt en kritisch kijkt naar zijn eigen werk. Vooraf is er contact en worden wensen en behoeften besproken, hiervoor wordt de tijd genomen, wat goed helpt. Rogier is een echte professional, die zijn vak verstaat, voorbereid is en mee denkt. Hij staat garant voor kwaliteit. Wij raden Rogier Bos dan ook zeker aan!

Regina Roosendaal, SDK Diesel Support B.V.SDK Engineering B.V.

< Bekijk mijn industriële fotografie

< Bekijk mijn fotografie van fabricage en productie

< Bekijk mijn productfotografie

Over Rogier

Rogier is fulltime professioneel fotograaf sinds 2007 en fotografeert voornamelijk voor bedrijven, met een nadruk op industrie. Hij is Zilver-master fotograaf, en werkt vanuit Rotterdam in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse prijzen gewonnen. Opdrachtgevers ervaren hem als een goede fotograaf die goed mee kan denken en hun wensen kan vertalen naar sterke beelden die heel effectief en aantrekkelijk zijn in marketing en PR.

Productfotografie van een Combined Hybrid Drive CHD400e Read More »

Drie tips voor als je een fotograaf zoekt

Er zijn heel veel manieren waarop opdrachtgevers zoeken naar een fotograaf. De meeste opdrachtgevers doen dat slechts zelden, dus er is veel onzekerheid over hoe je het beste naar de juiste fotograaf kunt zoeken. Die onzekerheid vertaalt zich vaak naar een stuk onhandigheid: even snel naar een fotograaf zoeken, en er vooral niet veel tijd in steken. Met de voorspelbare frustratie tot gevolg, uiteraard.

Hieronder drie tips voor als je een fotograaf zoekt.

1. Ga het gesprek aan

Het verrast me altijd weer als ik een aanvraag krijg die duidelijk naar 5 fotografen is gegaan. Hoe duidelijk kun je het maken dat je op zoek bent naar de goedkoopste? Maar, zoals het spreekwoord zegt, goedkoop is duurkoop. Beter kun je een fotograaf zoeken wiens stijl je bevalt, en dan gewoon het gesprek aan gaan. Je gaat met deze persoon samenwerken. In een gesprek merk je snel genoeg of je vertrouwen kunt hebben in die samenwerking — of niet. Een telefoongesprek van 15 minuten kan een hoop ellende voorkomen.

2. Vraag naar voorbeelden uit vergelijkbare opdrachten

Als je fotograaf je geen voorbeelden kan laten uit vergelijkbare opdrachten, hoe weet je dan of hij (of zij) deze opdracht aan kan? Ik merk het zo vaak: dan vertelt een opdrachtgever dat ze een fotograaf hadden, maar die kon de opdracht gewoon niet aan. Als ik dan vraag ‘waarom dacht je dat hij het kon?’ is het antwoord ‘ja, hij had leuke foto’s op zijn website staan. De oplossing is duidelijk: vraag naar relevante voorbeelden uit eerder werk.

3. Prijs is een absolute indicatie van kwaliteit

De meest gemaakte fout is dat opdrachtgevers voor de goedkoopste fotograaf gaan. Zit er een prijsverschil tussen twee fotografen? Dan kun je er zeker van zijn dat de duurdere fotograaf de betere fotograaf is — die dus je opdracht beter kan uitvoeren. De reden is heel simpel: er zijn enorm veel fotografen. De concurrentie is moordend. In zo’n markt doen vraag en aanbod hun werk uitstekend. Prijs is een absolute indicatie van kwaliteit, vaardigheid en ervaring.

Ik wens u veel succes!

Over Rogier

Rogier is fulltime professioneel fotograaf sinds 2007 en fotografeert voornamelijk voor bedrijven, met een nadruk op industrie. Hij is Zilver-master fotograaf, en werkt vanuit Rotterdam in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse prijzen gewonnen. Opdrachtgevers ervaren hem als een goede fotograaf die goed mee kan denken en hun wensen kan vertalen naar sterke beelden die heel effectief en aantrekkelijk zijn in marketing en PR.

Drie tips voor als je een fotograaf zoekt Read More »

Factory photography at Hamlet Protein, Denmark

One of the more exciting projects these past few months was that I got to spend a few days photographing the Hamlet Protein factory in Denmark. The CEO has been a tong-time client, and Hamlet needed a good set of images of their facility. I got to photograph the factory, the lab, the offices, and the warehouse facilities.

Project data

Time spent: 2 days
Photo’s delivered: 60 high quality images, including drone photography.
Subjects photographed:

  • Factory
  • Production facility
  • Research (lab and pilot plant)
  • Warehouse
  • Shipping
  • Offices
  • Exterior
  • Aerial photography
  • Portraits of people at work
  • Management Team: members and group portraits

Working abroad

There are so many variables in photography; it is near impossible for two photographers to create an identical image.

It is exciting to work abroad. I have been privileged throughout my career as a photographer to travel quite a bit; even as fas as Nepal, South Africa and Canada. Of course there are good photographers in all these countries. Still, many clients have a hard time finding a good photographer. And even if you find a good one, often times he or she has his or her own style, and so the images they create are stylistically different from the images you have here. It is for these reasons some of my clients decide they would rather incur the cost, than struggle with the dissatisfaction of the images not matching.

A quick illustration. I shot portraits of all the entire staff in the head office in Amsterdam. But for the offices in Dubai and Singapore the client chose to involve the help of a local photographer. She requested I would create a brief for the photographers to follow, so that the images would have stylistic consistency with the ones I created. I prepared a two page document with a number of examples.

When I received the images from these respective photographers, I could see both had followed my instructions in their entirety. And yet my client immediately saw the differences — and so did I. The thing lots of people fail to understand about photography is: there are so many variables, and a professional photographer applies both sill and intuition… It is near impossible for two photographers to create an identical image!

Back to the assignment in Denmark! All images (excluding drone photography) shot on Fujifilm GFX100S, a 102 megapixel camera. This yields a file with an incredibly high amount of detail, meaning the photo’s can be used in very large formats.

Over Rogier

Rogier is fulltime professioneel fotograaf sinds 2007 en fotografeert voornamelijk voor bedrijven, met een nadruk op industrie. Hij is Zilver-master fotograaf, en werkt vanuit Rotterdam in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse prijzen gewonnen. Opdrachtgevers ervaren hem als een goede fotograaf die goed mee kan denken en hun wensen kan vertalen naar sterke beelden die heel effectief en aantrekkelijk zijn in marketing en PR.

Factory photography at Hamlet Protein, Denmark Read More »

De briefing voor de eventfotograaf

Graag ontvangen wij van u de volgende informatie! Elke opdrachtgever heeft weer andere verlangens en verwachtingen. Vaak zijn ze niet er concreet en blijkt naderhand dat er toch bepaalde ideeën waren. Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn! Daarom helpt het enorm als u ons de volgende informatie stuurt.

Ik ben er om uw wensen te vertalen in een serie mooie beelden, en zo uw doelstellingen te ondersteunen! Door mij goed te informeren helpt u mij u beter van dienst te zijn. U kunt onderstaande tekst gewoon kopiëren en invullen en opsturen naar ro@rogierbos.com.

Ik heb ook een aantal praktische en leuke tips online staan! Het blijkt dat deze ook van waarde zijn voor zeer ervaren event-organisatoren…

De inhoud van de briefing voor de fotografie van uw event

 

ALGEMEEN

  • Datum | Locatie | Aanvang- en eindtijd van de opdracht
    Ik ben er meestal ongeveer een half uur van te voren. Als dit onvoldoende is, hoor ik dat graag.
  • Bedrijfsnaam opdrachtgever
    Graag de juiste tennaamstelling en addressering. U dient deze ruim voor het evenement aan te leveren.
  • Contactpersoon
    Wie is tijdens het evenement mijn aanspreekpunt? Graag 1 persoon. Soms krijg ik tijdens een evenement opdrachten van 4 of 5 personen, die dan ook weer met elkaar conflicteren. Ik ken uw organisatie niet, dus weet dan ook niet naar wie ik moet luisteren. Als u 1 persoon aanwijst en daarmee de wensen afstemt, kan ik sneller werken en meer mooie beelden maken.
    Graag ontvang ik email en mobiel nummer van die persoon.

PROGRAMMA

  • Wat is het programma?
    Graag ontvang ik een kort overzicht. Soms ontvang ik draaiboeken van 25 pagina’s. Dat is erg onhandig. Een programma op 1 A4tje is meestal genoeg.
  • Zijn er speciale foto-momenten?
    Dit zijn momenten die echt op de foto moeten bv omdat u ze wilt publiceren of verzenden met een persbericht. Denk aan: Lintje doorknippen; oorkondes overhandigen; cadeaus uitrijken, onthullingen; champagne ontkurken; het uitbrengen van een toast, etc……. Als u ze mij vooraf vertelt sta ik klaar!

SPECIFIEK

  • Waar wilt u foto’s van?
  • Kies wat voor u relevant is:
    • Aankomst gasten
    • Sfeer
    • Sprekers
    • Entertainment
    • Locatie
    • Cadeaus
    • Workshops
    • Organisatie
    • Behind the Scenes
    • Catering
    • Banners & Signs
    • _______________
  • Wat is het doel van de foto’s? Hoe gaat u de foto’s gebruiken?
    Uw doelstellingen helpen mij in mijn keuze van waar ik mij op concentreer.
  • Welke partijen gaan de foto’s gebruiken?
    Zijn er, naast de opdrachtgever zelf, partijen die de foto’s ook ter beschikking krijgen? Let op: tenzij anders overeengekomen geldt het gebruiksrecht alleen voor de opdrachtgever.
  • Waar kunnen mensen de foto’s terugzien?
    Deze vraag krijg ik het meest! Graag geef ik de mensen een specifiek antwoord. Mensen zijn meer bereid om zich te laten fotograferen als ze weten dat ze de foto’s terug kunnen zien! Tip: laat mij een mooie web gallery maken.
  • Zijn er prominente gasten die u specifiek in beeld wil?
    bijvoorbeeld: BN’ers, ministers, wethouders, directeuren
  • Hebt u speciale stijlwensen?
    Bv. Zwart-wit | Van alles wat | Alleen kleur | Veel details | Veel portretten | Veel dynamiek | Artistieke beelden | Veel/geen Behind-The-Scenes | Mooie foto’s van de locatie | Foto’s van uw personeel, etc.
  • Zijn er gewenste beeldverhoudingen?
    Soms moeten beelden voldoen aan een bepaalde beeldverhouding, bv als ze op Instagram (vierkant) of juist als web banner (horizontaal langwerpig) moeten kunnen worden gebruikt. Ik hoor dit graag van te voren, zodat ik er rekening mee kan houden.
  • Ondersteunende diensten
    Aan welke diensten heeft u behoefte? Zie onze beschrijving hier.
    • ____ Web gallery
    • ____ Persfoto’s (foto’s kort na het event)
    • ____ Sociale Media foto’s
    • ____ Second Shooter/Assistant
    • ____ Fotoboek
    • ____ Studio op locatie

BETALING

  • Factuur adres opdrachtgever.
    Waar kan de factuur heen? Ik verstuur de factuur het liefst per email. Graag ontvang ik de juiste tennaamstelling en addressering ruim voor het evenement.
  • Is een opdracht/bestelnummer nodig?
    Zo ja, dan ontvang ik het opdrachtnummer graag voordat de opdracht plaats vindt!

Enkele dingen om over na te denken

  • Kleding
    Heeft u bepaalde kledingwensen ten aanzien van de fotograaf? Ik hoor het graag.
  • Waar kan ik mijn spullen laten?
    De fotograaf blijft graag zo dicht mogelijk bij het evenement. Soms wordt mij verteld dat ik mijn spullen in de crew-ruimte kan leggen, maar die is dan een eindje weg. Ik heb mijn spullen in de zaal zelf nodig. Meestal probeer ik ze in de buurt van de techniek te leggen.
  • Eten en drinken
    Mag de fotograaf mee eten en drinken? Of heeft u dit liever niet? Beiden is geen probleem. Soms wordt een crew-dinner geregeld. Probleem hiermee is vaak dat de catering dit klaar heeft op momenten dat de plenaire sessies aan de gang zijn, en ik als fotograaf dus niet weg kan. Dit betekent regelmatig dat ik tijdens een evenement niet kan eten, hetgeen bij langere evenementen wel een probleem is. Wellicht dat we hier even over kunnen overleggen?
  • Moet ik een badge?
    Soms krijg ik aan het begin van een evenement vol trots een badje toegereikt door de organisator. Alsof die ermee wil zeggen: ‘zie, ik heb aan je gedacht!’ Dat stel ik natuurlijk op prijs — maar als fotograaf draag ik liever geen badge. Die zit namelijk altijd in de weg. De aanwezigheid van een foto-camera is voor veel mensen aanleiding om te begrijpen dat ik wel de fotograaf ben.
  • Reserveert u een stoel voor mij?
    Ik beweeg mij zo onopvallend mogelijk. Maar soms is het wel slim als er voor de fotograaf een stoel wordt gereserveerd. Ik zat graag uiterst links of rechts op de eerste rij. Daar vandaan kan ik mij goed en snel bewegen, en dan weer snel gaan zitten zodat uw publiek geen last van mij heeft. Dat wordt lastiger als er geen stoelen meer over zijn.
  • Snelle levering?
    Moeten de foto’s snel na het evenement geleverd worden? Dan hoor ik dat graag ruimschoots van te voren. Soms vertelt men mij na afloop van een evenement om 23 uur dat de foto’s om 9:00 de volgende ochtend al nodig zijn. En dan moet ik nog 2 uur naar huis rijden… Of heb ik de volgende ochtend alweer een andere opdracht staan. Maak uw verwachtingen ruim vooraf duidelijk, zodat ik het goed in kan plannen. En: in overleg is veel mogelijk!

De briefing voor de eventfotograaf Read More »

Broekman logistics

Vandaag is de nieuwe website van Broekman Logistics online gekomen. Ik mocht de afgelopen maanden een belangrijk aandeel verzorgen in de fotografie. Leuk om te zien dat een groot deel van de foto’s op de web site van mijn hand is.

Project data

Aantal shootdagen: 4
Locaties: 3 terminals in Rotterdamse haven, hoofdkantoor (Rotterdam), Venlo en Born
Camera: Fujifilm GFX 100S (102 megapixel camera). Foto’s op volle resolutie afgeleverd.
Totaal aantal geleverde beelden: 134 beelden

Over Rogier

Rogier is fulltime professioneel fotograaf sinds 2007 en fotografeert voornamelijk voor bedrijven, met een nadruk op industrie. Hij is Zilver-master fotograaf, en werkt vanuit Rotterdam in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse prijzen gewonnen. Opdrachtgevers ervaren hem als een goede fotograaf die goed mee kan denken en hun wensen kan vertalen naar sterke beelden die heel effectief en aantrekkelijk zijn in marketing en PR.

Broekman logistics Read More »

Crushing the eight ball: a tale of product photography and competition

Productfoto van keukenmixer op zwarte achtergrond met zwarte biljartballen. Dit beeld heet: 'Crushing the eightball'.

Hey there, photography enthusiasts and art aficionados! If you’re a regular reader of my blog, you know that I often venture into the thrilling world of photography competitions. Last weekend, I had the opportunity to participate in the Master Photographers Network’s (MPN) theme photo contest. This year’s theme? “Ambition.” Let me take you on a journey behind my submission, an image I lovingly named “Crushing the Eight ball.”

Lees hier waarom je voorzichtig moet zijn met fotowedstrijden.

A DUTCH DREAM: HUISJE, BOOMPJE, BEESTJE… OR NOT?

Initially, I had a completely different vision in mind for my submission. I aimed to create a photograph depicting a man alongside a house, a tree, and a dog. You see, in the Netherlands, we have a saying: “huisje, boompje, beestje,” which translates to a small home, a tree, and a dog – the epitome of simple contentment. However, I planned to print this image in a small format and frame it within a grand, classical frame, reminiscent of the 17th century. It was a concept close to my heart, but I knew it might not be a crowd-pleaser. Sometimes, though, you just have to create what you love, not what’s expected.

AN INTERESTING PHONE CALL CHANGES EVERYTHING

Then, serendipity came knocking in the form of a phone call from a delightful woman. She explained that her brother’s birthday was approaching, and he had a very specific image in mind for his wall. Unfortunately, she couldn’t find this image anywhere. She asked if I could bring this vision to life, saying, “Don’t ask me what it means, but he wants a black and white image of a traditional mixer, filled with eight balls, ready to crush them.”

Intrigued, I immediately began researching “eight ball” as we continued our conversation. I discovered that the eightball symbolizes luck and fate. Eureka! I realized the significance and potential of this request. If executed well, this could become my competition photo!

With a rush of inspiration, I made the woman a sweet deal and invited her to my brand-new studio. She brought all the necessary props, and together, we crafted the image in just one hour. For the mixer’s base, we used a sleek black acrylic plate, but the eight balls proved to be a little too adventurous, constantly rolling off. Our solution? Chewing gum! It might not be the most professional tool, but it worked like a charm.

NO PRIZE, BUT PLENTY OF LOVE

I had a hunch from the start that the symbolism of the image might be challenging to grasp. I didn’t expect to win any prizes, and indeed, that prediction held true. However, what pleasantly surprised me was the overwhelming love and appreciation the image received. Many people, even if they didn’t fully understand the meaning, still voted for it. To those wonderful individuals, I extend my heartfelt thanks!

THE AMBITION BEHIND “CRUSHING THE EIGHTBALL”

Let’s wrap this up by exploring how this image perfectly embodies the theme of ambition. I believe that luck and fate should never be the sole determinants of our path, success, or achievements. Instead, we should seize control of our destinies, mix those uncertainties in a blender, and grind them into a pulp! “Crushing the Eightball” is a visual testament to the notion that we can shape our own fates, regardless of what luck has in store.

So, there you have it—a story of ambition, artistic inspiration, and a touch of whimsy. Life hands you eight balls, but you can make them your own and develop them in your favor. After all, that’s the essence of true ambition in photography and beyond!

Wanddecoratie: mooie foto aan de muur van uw woonkamer

Crushing the eight ball: a tale of product photography and competition Read More »