Containerschip aan kade bij Hutchison Euromax Terminal

Annulering / Cancellation

Dat is vervelend; u moet de opdracht annuleren. Kan gebeuren! Hieronder leest u hoe wij daar mee omgaan.

[Click here for English]

U kunt tot 21 dagen voor aanvang van de opdracht kosteloos annuleren. Daar doen we niet moeilijk over.
Tot 7 dagen voor aanvang wordt 50% van de geoffreerde kosten in rekening gebracht.
Annuleert u een week of korter van te voren, dan brengen wij 100% van de kosten in rekening.

U kunt tot 7 dagen voor de gemaakte afspraak kostenloos uitstellen.
Bij verschuiving brengen wij 50% van de geoffreerde kosten in rekening, als deze korter dan 7 dagen voor de afgesproken datum plaatsvindt.
Verschuiving is: 1. naar een datum binnen 30 dagen; 2. voor eenzelfde soort opdracht of groter; en 3. mits fotograaf beschikbaar is. Anders wordt verschuiving toch gezien als annulering.

Toelichting

Als u met mij een afspraak maakt, dan reserveer ik dat tijdstip voor u. Dat betekent dat een opdrachtgever die mij na het maken van die afspraak belt voor een opdracht op datzelfde tijdstip, achter het net vist. Ik vertel die opdrachtgever dan dat ik niet meer beschikbaar ben. Dat is soms best pijnlijk.

Ik zeg nee tegen alle opdrachten die komen nadat ik een afspraak met u gemaakt heb — ook de leuke en lucratieve! Mijn afspraak met u is heilig!

Het komt namelijk geregeld voor dat ik met iemand heb afgesproken dat ik een middag een congres kom fotograferen. En dat dan even later een opdrachtgever mij belt met een opdracht voor een aantal dagen, maar dat levert een conflict met de afspraak die er al stond. Dan vertel ik die tweede opdrachtgever dat ik niet meer beschikbaar ben, en gaat die opdracht mijn neus voorbij. Het wordt dan helemaal bitter als u vervolgens belt dat uw opdracht niet doorgaat.

U begrijpt: dat kan niet. Ik leef van de inkomsten van mijn fotografie. Ik organiseer mijn leven (ook mijn gezinsleven en mijn sociale leven!), om mijn afspraken heen. Als u 3 weken voor dato belt is het vaak nog wel mogelijk om een andere opdracht te vinden. Maar 3 dagen voor dato, dat gaat moeilijk. Vandaar dat een professionele fotograaf zijn/haar annuleringsvoorwaarden zo inricht.

Helaas denken toch relatief veel mensen dat de fotograaf het risico wel kan dragen. Dat is niet zo. Ik maak het wel eens mee dat ik aan het begin van de week een volle agenda denk te hebben, en dat ik dan maandag 3 telefoontjes op een rij krijg, met allemaal goede redenen en excuses, en dat mijn agenda in eens leeg is. Weg inkomsten die week. Ja, zegt men dan, maar jj hebt vast nog wel wat administratie die je moet doen. Natuurlijk — maar hoeveel administratie denkt u dat ik heb? 🙂

Typische redenen

Altijd leuk om even een opsomming te geven van redenen die mensen geven om de opdracht te annuleren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ik heb het wel eens gehoord…

  • Sorry, maar een collega had ook al een fotograaf ingehuurd…
  • Sorry, maar mijn collega gaat toch de foto’s maken…
  • Sorry, ik had de offerte al goedgekeurd, maar mijn chef vindt de kosten toch te hoog…
  • Sorry, we geven toch de voorkeur aan video…
  • Sorry, het weer ziet er niet zo goed uit….
  • Sorry, de kosten van de band vallen hoger uit en nu pas jij niet meer in het budget…

En ga zo maar door. De moraal van het verhaal is dit. Als u mij een opdracht geeft, zeg ik daarna nee tegen alle opdrachten die er daarna op mijn pad komen — hoe lucratief of leuk die ook zijn. Dan verwacht ik ook dat u de afspraak ook serieus neemt. U accepteert, net als ik, het risico van de afspraak. Dat is namelijk hoe professionals met elkaar om gaan. Wij danken u bij voorbaat voor uw begrip!

Uitstel wegens slecht weer

Als uw (hele) opdracht buiten plaatsvindt kan het zijn dat slecht weer roet in het eten gooit. Let op: af en toe regen is geen probleem. Maar als we in de weersvoorspelling zien dat het de hele dag slecht weer gaat zijn, dan stellen we de shoot uit. De eerste keer zijn die kosten voor mij; de volgende keren zijn ze voor de opdrachtgever.

Wat we niet in rekening brengen

De volgende kosten worden bij annulering niet in rekening gebracht:

  • Reiskosten
  • Kosten van bewerking, mits apart geoffreerd.

Cancellation

We maintain the following cancellation guidelines:

CANCELLATION

You may cancel without any cost up tot three weeks before our first appointment.
Should you cancel after that, we will cancel you 50% of cost up to 7 days before the appointment, and 100% after that.

POSTPONEMENT

In case of postponement I charge 50% of cost if postponement happens within 7 days of appointment. Postponed appointment has to take place within 30 days; has to take place at a moment still available in the photographers agenda; and has to be for the same project or larger.

Explanation

When you make a reservation with us, we reserve the time on our calendar and turn down any other jobs, even the more lucrative ones. We accept this risk, but also believe it should not be ours entirely. We take our commitment to you very, very seriously, and ask that you also take your commitment to us equally serious. We thank you for your understanding!