duik in de toekomst: ai in de fotografie

Roboto fotograaf in de toekomst

Innovatie door Beeld:
Mijn Reis met AI

AI verandert de wereld van fotografie! Waren de komst van de digitale camera, de ontwikkeling van Photoshop, en de explosie van het internet al enorme revoluties, AI gaat dat nog eens dunnetjes overdoen. Waar het heen gaat kan ik u nog niet zeggen, maar de eerste ontwikkelingen zijn wel zeer boeiend! Als pionier in de fotografiewereld heb ik AI omarmd als een creatieve bondgenoot, altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen en visuele grenzen te verleggen.

Met AI kun je niet alleen beelden transformeren. Maar het verandert ook ook de manier waarop we naar fotografie kijken. Van geavanceerde bewerkingstechnieken tot het genereren van volledige beelden, de mogelijkheden zijn grenzeloos. Unieke beelden ontstaan door nabewerking waarbij AI een belangrijke rol speelt (wist u dat AI tegenwoordig standaard in Photoshop zit?); maar ook doordat ze soms in hun geheel worden gegenereerd in een programma als Midjourney of Dall-E. Een van de vaardigheden waar ik me mee bezig houdt is ‘prompting’: het leren van welke commando’s je AI kunt geven om tot een goed resultaat te komen.

Voor alle duidelijkheid: naast enthousiast over de mogelijkheden ben ik ook op mijn hoede. Ik ben me goed bewust dat er een gevaar schuilt in hoe gemakkelijk we nu beelden kunnen maken die de publieke opinie willen misleiden. Dat is een reëel gevaar, en betekent ook dat dus het vertrouwen in fotografie als medium dat ons de waarheid laat zien afneemt. En hoewel ik op de korte termijn voor mijn eigen bedrijfsvoering nog geen gevaar zie, vermoed ik wel dat er fotografen zijn die in de toekomst hun markt zien verdampen omdat AI het makkelijk maakt om veel mooiere beelden te maken.

Toepassingen van AI in de fotografie

Ik laat u enkele recente implementaties van AI in mijn fotografie zien. Ik verwacht deze pagina regelmatig een update te geven.

AI en portretfotografie

De foto links werd gemaakt tijdens een zakelijke opdracht. Vervolgens voerde ik de portretfoto in een AI fotobewerkingsprogramma in, met de opdracht er een succesvolle zakenman van te maken. Rechts is het resultaat.

In deze twee portretfoto’s werden de foto’s gemaakt in een mobiele studio (een studio die ik ter plaatse kan opbouwen). De achtergrond werd vervolgens in AI gegenereerd en achter de portretfoto geplakt. In de belichting van de portretfoto werd al rekening gehouden met deze bewerking. Doel was om een portretfoto te maken die past bij het werkgebied van deze adviseur op het gebied van urban mobility.

AI en architectuurfotografie

Een mooi voorbeeld van fotobewerking met behulp van Kunstmatige Intelligentie is dit beeld. Voor een projectontwikkelaar moest ik het appartementenblok fotograferen dat hij gebouwd had. Rond het pand was een slotgracht. Echter, toen ik aankwam was de slotgracht droog, hetgeen het linkse beeld opleverde. Maar met behulp van AI kon ik in Photoshop snel de slotgracht netjes vullen — inclusief passende reflecties in het water.

AI en fictieve scenario’s

Of wellicht kunnen we u helpen om wat fictieve scenario’s te creëren, al dan niet alarmerend. Hier voerde ik de foto links in, met de opdracht een industrieel ongeluk te ensceneren met de betreffende foto.

Ai in productfotografie

De foto links maakte ik in mijn studio. Vervolgens plaatste ik de de foto in een AI omgeving. Met wat simpele prompts werd het beeld rechts gemaakt.

Spreken Over de Revolutie:
AI in de Fotografie

Als gepassioneerd voorloper op het gebied van AI in fotografie, deel ik mijn kennis en inzichten regelmatig via spreekbeurten voor professionele fotografen. Duik met me mee in de wereld van mogelijkheden, waar AI niet alleen beelden bewerkt, maar een revolutie teweegbrengt in de manier waarop we fotografie benaderen. Ontdek hoe deze innovatieve benadering uw visuele verhaal kan versterken en uw projecten naar nieuwe hoogten kan tillen.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen:

  • Kunstmatige Intelligentie, conciousness, algorithmes, LLM (Large Language Models)
  • De huidige ‘goldrush’.
  • De gevaren van AI: geloofwaardigheid van tekst en beeld; politieke beïnvloeding ; hallucinatie, auteursrecht kwesties, fotowedstrijden, en werkzekerheid
  • Kansen en bedreigingen voor fotografen specifiek.
  • De kansen van AI: tekstgeneratie, beeldselectie, beeldbewerking en beeldgeneratie. Introductie in Midjourney en de techniek van ‘prompting’.

Artikelen:

ontdek de Toekomst: Samen Creëren We Visuele Meesterwerken

Bent u klaar om de mogelijkheden van AI in fotografie te verkennen? Laten we samenwerken aan beelden die niet alleen de huidige normen overstijgen, maar de toekomst van visuele expressie vormgeven. Neem contact op voor een boeiend gesprek over de grenzeloze wereld van AI in fotografie.

En mocht u het zich afvragen… ja, deze tekst werd ook geschreven met behulp van AI. Hier en daar heb ik hem iets bijgeschaafd als ChatGPT wat al te verheven over mijn vaardigheden sprak. 🙂

— Scott Galloway

Rogier is lid van:

logo Dupho
Logo Master Photographers Network