LINKEDIN PROFIELFOTO

de uitstraling zegt alles

“You never get a second chance to make a first impression,” luidt een Engels spreekwoord. En dat klopt. Dus die eerste indruk, die moet goed zijn! En daar kan een goede LinkedIn Profielfoto bij helpen.

Elk jaar maak ik vele honderden, zo niet duizenden, profielfoto’s! In allerlei stijlen, en in allerlei situaties. enorm leuk om te doen. Want hoewel ik maar kort heb met de persoon voor de camera, probeer ik toch altijd even persoonlijk contact te maken en het beste uit hem of haar naar boven te halen!

En dat lukt meestal uitstekend! Veruit de meeste mensen verlaten min studio-opstelling zeer tevreden. Niet alleen zijn ze blij met een goede nieuwe foto (waar ze goed opstaan!), maar de ervaring vinden de meeste mensen ook zeer prettig! En dat vinden ze dan weer verrassend, want veel mensen zien er van te voren wel een beetje tegen op…

Hoe komt die goede LinkedIn profiel foto tot stand?

We nemen de tijd

Wellicht dat elke foto die je van Doutzen Kroes zou nemen perfect zou zijn. Voor de rest van ons geldt dat we misschien wat meer foto’s moeten nemen. En wat meer poses en uitdrukkingen moeten uitproberen. Daarom nemen we er even de tijd voor.

Even de tijd om diep te ademhalen. Om je rust te vinden. Om even in contact te komen met de fotograaf, maar ook met jezelf. Om te zien hoe je wil staan, en waar je je handen laat. Het maken van een goede portretfoto hoeft niet enorm lang te duren, maar het vraagt wel even om focus. Zodat alle details kloppen.

The devel is in the details

We besteden aandacht aan je kleding. Zit je stropdas goed? Hangt je ketting recht? Zit je haar netjes? Is je bril schoon?

Die details doen ertoe! Ik kijk met je mee en vertel je wat ik zie. Samen werken we aan het beste beeld dat we van je kunnen maken! Natuurlijk altijd met humor en gevoel, en zonder je op te jagen.

Click and pick

De foto’s die ik van je maak zijn direct zichtbaar op een computer scherm. Zo zie je wat er gebeurt en kun je input leveren. Samen lopen we vervolgens door de foto’s heen en kiezen we de beste foto. Jouw keuze is daarin leidend! Zo weet je zeker dat je na afloop de beste foto hebt!

Hoe snel kan de fotograaf LinkedIn profielfoto’s maken?

Theoretisch kan ik heel snel werken. Klik, volgende; klik, volgende… Maar de realiteit is dat het maken van een goede LinkedIn Profielfoto even wat tijd vraagt.

Soms word ik gevraagd of ik 300 mensen in een dag op de foto kan zetten. Gewoon zo snel mogelijk door werken, lijkt de opdrachtgever te denken. Alles kan — maar ik zie dat als een heilloze weg. Uit ervaring weet ik dat dan een groot aantal mensen niet blij gaat wezen met de foto. Meer dan eens heb ik enorme discussies en protest meegemaakt over foto’s die mensen niet bevielen.

Mijn aanbeveling aan opdrachtgevers is om rond de 10 minuten te reserveren per persoon. Uit ervaring weet ik dat dan de meeste mensen erg tevreden gaan zijn met hun foto. Tien minuten geeft voldoende tijd voor de persoon om even tot rust te komen; zijn draai voor de camera te vinden; de fotograaf om een paar verschillende foto’s te maken; en het keuzeproces van de uiteindelijke foto.

Keuzes en mogelijkheden

De ene portretfoto is de andere niet. Soms word ik opgebeld met de melding ‘ik wil een portretfoto!’. Als ik dan vraag wat voor soort portretfoto, dan is de reactie: ‘nou, gewoon, een portretfoto!’ Kennelijk heeft de heer (het is bijna altijd een heer) aan de andere kant van de lijn een idee in het hoofd en verwacht dat ik dan precies begrijp wat hij bedoelt.

De realiteit is echter dat er allerlei soorten portretfoto’s zijn. Aan mij de taak de beller dat dan duidelijk te maken. Ik maak wel eens de vergelijking met een supermarkt: u lijkt op iemand die een supermarkt binnenloopt en zegt ‘ik wil eten!’ De supermarktmedewerker zal dan vriendelijk glimlachen en u vragen of u wat precieser wil zijn. Wilt u ontbijt, lunch of avondeten? Moet het Nederlands, Indisch, Mexicaans of Vegetarisch zijn? Alles kan….

Dat geldt bij de portretfotograaf ook. Er is niet één standaard LinkedIn foto. De eenvoudigste, meest voorkomende vorm van een LinkedInfoto is: kop en schouder met een witte achtergrond. Maar is dat ook wat u in uw hoofd had? Hier volgende belangrijkste keuzes die de fotograaf graag met u bespreekt.

  • Wilt u een kleuren foto of een zwartwit foto? ja, inderdaad, een kleurenfoto kan later altijd nog zwartwit gemaakt worden. Maar de goede portretfotograaf zal, als hij weet dat de foto zwartwit moet worden, toch anders fotograferen dan als het kleur moet zijn
  • Moet de LinkedIn profielfoto horizontaal, verticaal of vierkant zijn? Ja, LinkedIn zelf is vierkant/rond. Maar u wilt waarschijnlijk de hele foto hebben. Dus dan bespreken we toch graag even ‘de oriëntatie’.
  • Wat wilt u op de foto zien? Dit zijn de meest voorkomende mogelijkheden: Kop en schouders; bovenlijf vanaf de ellebogen; hele bovenlijf; vanaf de knieën; full body,
  • Wat wordt de achtergrond? Wit, zwart of kleur? Of wilt u op de achtergrond iets zien? Bijvoorbeeld uw werkomgeving? Of de buitenlucht?
  • Waar gaan we de foto maken? U bent hartelijk welkom in mijn studio. Maar ik kom ook graag naar u toe. Is de achtergrond die we besproken hebben daar aanwezig? Moet ik hem meenemen? Gaan we hem er in photoshoppen? Is er bij u ruimte om een aantal lampen en achtergrond op te zetten?

Dit zijn zo een aantal van de opties die ik graag met u bespreek. In het foto-overzicht hieronder ziet u allerlei voorbeelden van hoe deze verschillende mogelijkheden ingevuld kunnen worden.

Linkedin fotoshoot in de studio

Voor bedrijven verzorg ik regelmatig LinkedIn profielshorts tijdens een event, of gewoon op een doordeweekse dag. Meer hierover leest u hier.

Voor particulieren of ZZP’ers die een profielfoto nodig hebben verzorg ik op afspraak een mooie portretsessie. Hier nemen we een uur de tijd voor.Dit kan in mijn studio, maar ook op locatie.
De kosten zijn € 325 ex BTW, incl 5 foto’s naar keuze.

Eens per maand houdt ik een LinkedIn profielmiddag in mijn studio. U mag dan langskomen voor een kortere sessie. De kosten zijn dan € 125 ex BTW, incl 2 foto’s naar keuze. Wilt u weten wanneer de volgende middag is? Gebruikt u mijn contactformulier even!

Veelzijdig

U kunt met uw vragen bij ons terecht. We hebben veel techniek en kennis in huis om uw opdracht uit te voeren. De meeste uitdagingen gaan we niet uit de weg.

Ervaren

Met 24 jaar ervaring in de professionele fotografie zijn er weinig dingen die we nog niet hebben gedaan. Nog steeds hebben we een commitment om op ‘the cutting edge of technology’ te blijven.

meedenkenD

U werkt niet elke dag met een fotograaf. Grote kans dat u graag uw wensen en ideeën doorspreekt. We denken, als u daar behoefte aan heeft, graag met u mee!

Wat men zegt

★★★★★

“Rogier stond op het KNVI congres LinkedIn profielfoto’s te maken. Ik had hoognodig een nieuwe profielfoto nodig, maar ik was nooit tevreden met een foto van mezelf. Tot Rogier mij voor de lens nam. Hij stelde me op m’n gemak, en heel even vond ik het niet zo vreselijk om voor de camera te staan. Ik ben zó blij met het resultaat, dat ik de foto’s nu op alle social media, op mijn website en voor alle andere zakelijke doeleinden gebruik.”

— WdM

★★★★★

“Rogier heeft voor 25-jarig bestaan al onze medewerkers op de foto gezet op hun werkplek. We zijn met 180 mensen op drie locaties, dus dat was een behoorlijke klus. Een groot deel van onze collega’s werkt met de handen en is heel direct. Vooraf zeiden een aantal dat ze niet op de foto wilden. Het heeft me echt verbaasd hoe Rogier er in slaagde met vrijwel iedereen een leuke connectie te maken, een leuke plek te vinden, en een mooie en karakteristieke foto te maken. En mensen vonden het ook nog eens heel leuk! Toen we de foto’s, gedrukt op aluminium, uitdeelden, waren mensen echt heel trots! Project boven verwachting goed geslaagd!”

— WdM

voorbeelden van mijn LinkedIn Profielfoto’s

Rogier is lid van: