groepsfoto’s:
origineel, humoristisch, eigenzinnig, karakteristiek

Groepsfoto van het leidinggevend team van een familiebedrijf in de energietechniek

Groepsfotografie:
voor kleine én grote groepen

Op zoek naar een mooi groepsportret? Het maken van een goede groepsfoto is een speciale vaardigheid. De juiste apparatuur, maar meer nog de juiste sociale vaardigheid om iedereen er goed op te krijgen in een goede compositie, is essentieel. Een een leuke persoonlijkheid maakt het ook nog een keer een prettige ervaring!

Opdrachtgevers doen vaak een beroep op mij om een groepsfoto te maken. Ik heb groepsfoto’s gemaakt van teams van 4 mensen, maar ook groepen van 500 mensen. Sommige groepsfoto’s zijn zo geregeld; anderen zijn heel complex en vragen voorbereiding. Ik overleg graag met u over de beste aanpak voor uw groepsfoto!

Groepsfoto van team Medisch onderzoeksbedrijf

Hoe ontstaat een goed groepsportret?

Voor een goede groepsfoto zijn de volgende zaken van belang!

 • De juiste locatie
  Niet iedere locatie is even geschikt. Het voorbespreken, of eventueel bezoeken van de locatie is vaak een goed idee. Hoe groter de groep, hoe meer van belang dit is.
 • De juiste voorbereiding
  Het is handig als de mensen die op de foto gaan, dit van te voren weten. Zo voorkomt u dat mensen ontevreden zijn, en kunnen mensen ook de juiste kledingkeuzes maken. Voor grote groepen is een trap of forklift, of toegang tot een dak of een hogere verdieping ook wenselijk. Ik moest ooit eens grote groep Chinezen fotograferen bij Rotterdam Ahoy: daar waren een vertaler, een geluidssysteem, voorafgeplakte vlakken op de grond, en 15 vrijwilligers bij nodig.
 • Interne coherentie
  Hoe zie je nou dat mensen bij elkaar horen? Nabijheid is één principe, maar gelijkheid in kleding, of het teruglaten komen van een kleur is ook een mooie manier om de samenhang binnen in de foto te verhogen.
 • Compositie
  In een groepsfoto zit een stukje psychologie. Een beeld is plat, en dus een abstractie van de werkelijkheid. Wie waar staat, en wat de onderlinge afstand is van mensen zijn allemaal dingen die iets zeggen over uw groep — boodschappen die uw beeld onbewust kan overbrengen.
  Op de een of andere manier wil de directeur altijd aan de rand staan. ‘ik ben niet belangrijk’ zegt hij dan. Maar een foto waar de directeur aan de rand staat, is gek! Dus uw fotograaf ziet deze dingen en is daar bewust mee bezig.
 • De juiste belichting
  Het goed belichten van een grote groep is een kunst, vooral binnen. Studio Rogier Bos kan in vrijwel alle situaties tot een goed resultaat komen. Waar nodig kunnen we hele grote lampen meenemen.
  Let op: er zijn ook omstandigheden waaronder het maken van een goede groepsfoto niet mogelijk is. Dan zeggen we dat eerlijk!

De betere groepsfoto’s

Studio Rogier Bos biedt de volgende voordelen

 • Goede en prettige leidinggevende vaardigheden
  Essentieel om iedereen naar de juiste plek te krijgen! De fotograaf is niet bang om even zijn stem te gebruiken en uw hele groep toe te spreken. Hij doet dit op een positieve en spelende manier, zodat iedereen zich er prettig bij voelt.
 • Een leuke ervaring
  U en uw mede groepleden gaan het een leuke ervaring vinden! We doen het snel, en het is klaar voordat men er erg in heeft!
 • Snel en efficient
  U en uw vrienden hebben er een hekel aan lang te moeten stilstaan. Daarom bereiden we de groepsshoot altijd zo goed mogelijk voor, zodat de foto zelf vrij snel gemaakt is. Het hoeft niet heel veel tijd te kosten.
 • Mooie nabewerking
  Zo ontstaat een foto waar u nog lang met plezier naar terugkijkt
 • Mooie afdrukken, ook op groot formaat
  Eventueel voor iedereen een mooie afdruk, met uw logo, of de naam van het event erop!
 • Studio
  In onze fotostudio kunnen we groepen van 25 mensen in een keer fotograferen. En: we kunnen groepen aan elkaar shoppen zodat een grotere groep ontstaat van mensen die naast elkaar staan.

Veelzijdig

U kunt met uw vragen bij ons terecht. We hebben veel techniek en kennis in huis om uw opdracht uit te voeren. De meeste uitdagingen gaan we niet uit de weg.

Ervaren

Met 24 jaar ervaring in de professionele fotografie zijn er weinig dingen die we nog niet hebben gedaan. Nog steeds hebben we een commitment om op ‘the cutting edge of technology’ te blijven.

meedenkenD

U werkt niet elke dag met een fotograaf. Grote kans dat u graag uw wensen en ideeën doorspreekt. We denken, als u daar behoefte aan heeft, graag met u mee!

Wat men zegt

★★★★★

“Rogier heeft ons team en de kliniek gefotografeerd op een manier waarop het leek alsof we vol in “productie” waren. Zijn manier van perfectionisme werkt aanstekelijk. Het contact en de eindproductie waren heel snel en het eindresultaat is geweldig. Wij hebben onze vaste fotograaf nu gevonden. Hartelijk dank Rogier!”

— Cengiz, Hairtec

★★★★★

Ik wil je nog even bedanken, ook namens onze directie, voor je fotografie van ons congres. We zijn het er allemaal over eens dat we nog nooit zo’n mooie collectie beelden hebben gehad. In de collecties van eerdere jaren zaten altijd wel een paar mooie foto’s, maar in in jouw collectie waren echt alle foto’s super. Een genot om naar te kijken.

Maar het moment waar we in onze evaluatie het meest over hebben gesproken is hoe je onze groepsfoto maakte. Ik denk dat je de frustratie op mijn gezicht zag toen onze directeur tijdens de lunch zei ‘we moeten nog een groepsfoto maken’. Ik wist werkelijk niet hoe ik dat nou weer voor elkaar moest krijgen: 137 mensen, in een donker congrescentrum terwijl buiten de regen met bakken uit de hemel kwam… ik was dus superblij toen jij tegen mij fluisterde ‘laat dat maar aan mij over’. Ik had geen idee hoe jij dat ging regelen, maar op ene of andere manier wist ik dat ik je kon geloven. Veel opties had ik ook niet.

Hoe je het uiteindelijk vooral kreeg begrijp ik nog steeds niet goed. Maar je vond een plek waar we 135 mensen op een leuke manier konden neerzetten. Ineens stonden er een aantal grote flitslampen (‘liggen altijd in mijn auto’). En je had de hele dag in alle rust en stilte je werk gedaan, maar nu bleek dat je ineens — in vloeiend engels — ook nog een keer de leiding kon nemen — maar wel op een hele prettige manier! . Je aanwijzingen waren heel duidelijk, maar ook heel vriendelijk en respectvol. Je maakte hier en daar een grap, kreeg iedereen op de juiste plaats, en lette er zelfs op dat twee jurken die met elkaar vloekten niet naast elkaar stonden. Eigenlijk was de foto in mum van tijd gemaakt. Ik weet niet of het je is opgevallen, maar toen jij je duim ophoog stak en zei ‘it’s a wrap!’ kreeg je zelfs applaus!

Om een lang verhaal kort te maken: de directie vond de foto zo leuk dat we hem vandaag op A4 hebben uitgeprint en iedereen achterna gaan sturen. Echt top! We zien je graag volgend jaar weer!

— Marina Elsink, BVNC

Meer over groepsfoto’s en portretten

Op mijn blog:

Groepsfoto’s en groepsportretten uit allerlei opdrachten