Waarom Auteursrecht Belangrijk is voor de fotograaf
Veel opdrachtgevers vragen zich af hoe het zit met auteursrecht. Sommige fotografen lijken er makkelijk over te doen, anderen juist niet. In het nieuws horen we regelmatig over veroordelingen voor ‘inbreuk op auteursrecht’. Deze informatie op mijn offertes en facturen is essentieel, en ik leg het graag duidelijk uit.
Auteursrecht op Foto’s
Net als tekst, gedichten, of muziek, rust er auteursrecht op foto’s. Dit recht geeft de fotograaf bescherming, en het is geregeld in de Nederlandse auteurswet. Auteursrecht vervalt 70 jaar na de dood van de maker, waarna de foto’s ‘rechtenvrij’ worden.
Gebruikslicentie: Toestemming voor Gebruik
Als opdrachtgever krijg je een gebruikslicentie, oftewel toestemming voor gebruik. Deze licentie heeft specifieke voorwaarden, zoals de media, tijdsduur, oplage, en formaat waarin de foto’s mogen worden gebruikt.
Het inschakelen van een fotograaf die onduidelijk is over wat er wel en niet mag met de foto’s, maakt je kwetsbaar.
Mijn Gebruikslicentie: Onbeperkt voor Jouw Doeleinden
Mijn standaardlicentie is ‘onbeperkt — voor de doeleinden van de opdrachtgever’. Dit betekent dat je mijn foto’s zonder beperkingen mag gebruiken voor jouw doeleinden. Of het nu op je website is, op een billboard, of in een nieuwsbrief, het kan allemaal.
Bescherming Tegen Misbruik
Belangrijk om te onthouden is dat de licentie alleen geldt voor jou als opdrachtgever, niet voor derden. Als anderen de foto’s willen gebruiken, moeten ze contact opnemen voor een aparte licentie.
U mag de foto’s aan derden laten zien — daar zijn ze tenslotte voor. Maar als ze de foto’s zelf willen gebruiken, moeten ze dat even regelen met de fotograaf.
Auteursrecht beschermt niet alleen mij als fotograaf — maar ook jou, als opdrachtgever.
Want wat als je een foto die ik voor jou maakte tegenkomt op de website van een concurrent?
Waarom doet een professioneel fotograaf Moeilijk Over Auteursrecht?
Als professionele fotograaf is auteursrecht mijn broodwinning. Ik investeer niet alleen tijd en vakmanschap, maar ook in kostbare apparatuur.
En: auteursrecht beschermt niet alleen mij maar ook jou als opdrachtgever tegen misbruik van de foto’s door anderen. Als je een foto die ik voor jouw bedrijf heb gemaakt tegenkomt op de website van een concurrent, dan kun jij niet veel doen — maar ik als auteursrecht-hebbende wel!
Inbreuk op Auteursrecht: Wat Te Verwachten
Bij inbreuk ontvang je een schikkingsvoorstel met de kosten van inbreuk. Het bedrag is altijd hoger dan wat je betaalde voor de gebruikslicentie. Het niet accepteren van de schikking kan resulteren in juridische stappen, met aanzienlijke bijkomende kosten.
Rechtenvrij Bestaat Niet
Elke fotograaf krijgt verzoeken voor ‘rechtenvrije’ foto’s. Maar ‘rechtenvrij’ geldt pas 70 jaar na de dood van de maker. Tot die tijd krijg je een gebruikslicentie.
Wat Mag Wel en Niet?
Met een ‘onbeperkte gebruikslicentie voor jouw doeleinden’ mag je de foto’s breed gebruiken. Er zijn echter enkele beperkingen, zoals deelname aan fotowedstrijden onder eigen naam of doorverkoop van de foto’s.
Advies: Vraag Bij Twijfel
Heb je vragen of twijfels? Bel me gerust. Dut geldt ook voor collega-fotografen die vragen hebben over auteursrecht. Duidelijke communicatie over het gebruik van de foto’s voorkomt verrassingen.
Bescherm Je Merkidentiteit
Het inschakelen van een fotograaf die auteursrecht serieus neemt, beschermt niet alleen de fotograaf maar ook jouw foto’s tegen ongeautoriseerd gebruik door anderen.
Conclusie: Auteursrecht Beschermt Ons Beiden
Auteursrecht is geen obstakel maar een bescherming. Het waarborgt eerlijke beloning voor mijn werk en beschermt jouw investering in professionele beelden.
U leest meer over de auteurswet op wikipedia. Studio Rogier Bos is aangesloten bij de DuPho, de branche vereniging voor professionele fotografen.
Ik schrijf ook regelmatig over auteursrecht. Wellicht zijn de volgende artikelen interessant voor u:
- Ik win mijn eerste rechtszaak inzake inbreuk op mijn auteursrecht
- Zo serieus neemt de professionele fotograaf zijn auteursrecht
- Een typisch telefoontje over inbreuk op auteursrecht op mijn foto
- Handleiding voor de fotograaf: als je foto zonder toestemming gebruikt is
- Smoezen en excuses van inbreukplegers