Mag ik die foto gebruiken?

kopieren

Voor de gemiddelde fotograaf is het intussen een bekend fenomeen. Je scrollt wat heen en weer over het internet, en ineens kom je een foto tegen die je zelf hebt gemaakt. Wat doet die daar nou? denk je. Dat hebben ze toch helemaal niet met mij geregeld?

Het Internet is één van de mooie dingen die de nieuwe wereld ons brengt: alle informatie die je maar wilt at your fingertips! Die informatie wordt ons aangeboden om te bekijken. Helaas denken veel mensen dat dit ook betekent dat je die informatie dus mag gebruiken.

En met een foto gaat dat lekker snel: even ‘opslaan als…’ en klaar is kees. Of gewoon copy-paste naar die presentatie die we aan het voorbereiden zijn. We zijn ons van geen kwaad bewust. Of als we dat wel zijn: niemand die het ziet, toch?

Makkelijk — maar niet legaal
Dat het makkelijk is, betekent niet dat het mag. Het gebruik van foto’s is geregeld in de auteurswet. Die is onlangs nog aangescherpt, zodat ze nu ook rekening houdt met de cyberwereld waarin we leven. En die wet is heel duidelijk: foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd materiaal. Met andere woorden: gebruik zonder toestemming mag gewoon niet. U dient dit gewoon te regelen met de fotograaf.

Praat met de fotograaf
Maar die wil daar geld voor hebben!
hoor ik u al vol ontzetting zeggen. Ja, natuurlijk! Hij heeft tijd, energie, vaardigheid, duur materiaal ingezet. Die foto die u zo mooi vindt, daar zit een kostenplaatje aan. Uiteraard vraagt die fotograaf voor uw gebruik een redelijke vergoeding.

Risico
Hij of zij komt er toch niet achter
, denkt u misschien. Maar ook daar komt u bedrogen uit. Er zijn tegenwoordig hele mooie manieren om je beelden terug te vinden. Ook foto’s die in presentaties en pdf’s zijn gebruikt. En de rekening die bij inbreuk op auteursrecht volgt, is altijd flink hoger dan de vergoeding die de fotograaf zou hebben gevraagd.

Per ongeluk?
Deze week had ik een gesprek met een marketingdeskundige die beweerde dat mensen soms ‘per ongeluk’ foto’s kopieerden. Per ongeluk bestaat niet in dit opzicht. Je valt per ongeluk, of je laat per ongeluk iets vallen. Maar een foto gebruik je, of gebruik je niet. Onwetendheid en naïviteit zijn daarbij geen excuus. Vandaar dat ik u maar weer even wilde waarschuwen…

2 thoughts on “Mag ik die foto gebruiken?”

  1. Er was ooit Beeldrecht, een stichting die ervoor zorgde dat dat problemen opleverde voor degene die de foto’s of beelden ” kopieerden”..

    1. Dat klopt. Alhoewel… Beeldrecht zorgde niet zozeer voor problemen, als voor oplossingen in situaties waar inbreuk tot problemen leidde. Net een iets andere invalshoek. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *