1050 portretten voor LinkedIn en Beveiligingspasjes

1050-portretten

De afgelopen 2 weken mocht ik een grote serie portretten maken voor een financiële dienstverlener. Alle 1100 medewerkers moesten een zakelijke portretfoto krijgen die gebruikt kon worden op een beveiligingspas, LinkedIn en andere communicatiekanalen.

 Portretten voor Beveiligingspas

De opdrachtgever gaat verhuizen. In het nieuwe pand wordt gebruik gemaakt van beveiligingspasjes. Een medewerker van de beveiliging moet op zijn scherm een goedlijkende foto zien als de medewerker incheckt.

Portretten voor LinkedIn en de Social Media

“Maar als we dan toch een fotograaf laten komen”, moet onze opdrachtgever ongeveer gedacht hebben, “laten we het dan in ene goed doen!” De foto’s moesten ook geschikt zijn voor gebruik op LinkedIn (om al die vakantie- en party foto’s van medewerkers te vervangen met een serieus portret) en bij presentaties en publicaties.

Samenwerken

Deze opdracht kreeg ik toebedeeld. Omdat ik een dergelijk grote opdracht niet alleen aan kon, schakelde ik een goede collega-fotograaf in: Emiel Lops.  Emiel en ik werken samen in het Rotterdams Fotografen Collectief, een groep van goede en betrouwbare fotografen die samen complexe opdrachten kunnen aanpakken en zo hun opdrachtgever kunnen ontzorgen. Samen bouwden we een studio op, op de 18de verdieping. Daar hadden we een schitterend uitzicht — maar daar hebben we weinig van kunnen genieten. We hebben namelijk twee weken keihard doorgewerkt!

Click & Pick by Bos & Lops!

Onze aanpak was als volgt. Van iedereen maakten we een serie foto’s. De camera’s waren direct verbonden aan onze computer. Het ‘model’ kon gelijk zijn eigen foto uitzoeken. Zat de juiste foto er niet tussen? Dan maakten we er nog een paar! Deze aanpak noemde Emiel ‘de Click & Pick’ methode van Bos & Lops. Was leuk gevonden.

Wat heb ik geleerd?

Ik doe dergelijke opdrachten vaak, maar nog niet eerder op deze schaal. 1100 Portretten is echt enorm veel. Ik heb een aantal belangrijke lessen voor de toekomst geleerd.

  1. Dit vraagt echt een hele goede organisatie — en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de opdrachtgever. Gelukkig had onze opdrachtgever dit uitstekend voor elkaar!
  2. 100 mensen op een dag is 8 mensen per uur, en dat is eigenlijk te veel. Natuurlijk, je kunt nog sneller fotograferen — maar een goede foto vraagt even wat tijd. Dit zit er vooral in dat de persoon voor de camera even moet wennen. Ik denk dat Emiel en ik een uitstekend resultaat hebben behaald, maar met 6 mensen per uur was het nog een tikkeltje beter geweest.
  3. Er wordt over foto’s gepraat! We ontdekten dat grote gedeelten van het kantoor heel positief waren over de foto’s. Medewerkers pasten massaal hun LinkedIn profiel aan.
    Maar op één afdeling was veel onvrede. De medewerkers daar bekritiseerden elkaars foto’s, en het gevolg was dat de een na de ander terugkwam voor een nieuw portret.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *