Hard en Soft skills

hard-vs-soft-skills

De verleiding waar als je fotograaf voortdurend aan bloot staat, is om te denken dat je vaker ingehuurd wordt als je fotografische vaardigheden maar beter worden. De realiteit is echter dat je sociale vaardigheden van veel groter belang zijn.

Ik geef het eerlijk toe: zelf val ik ook heel makkelijk (en dus vaak) in die valkuil. Je blijft maar cursussen doen (online en offline), en je blijft maar investeren in nieuwe spullen. De gedachte is: als ik dit kan, vinden (meer) opdrachtgevers mijn foto’s (nog) mooier, en krijg ik nog meer opdrachten.

Niet dat beeldkwaliteit niet belangrijk is — integendeel. Maar je sociale vaardigheden zijn wellicht nog van een nog veel groter belang!

In een podcast die ik vanavond beluisterde, werd dit onderscheid het verschil tussen ‘hard skills’ en ‘soft skills’ genoemd: Hard skills are what get you the job — Soft Skills are what get you to keep the job and go far in it.

Hard skills kunnen o.a. zijn: een diploma, een cursus, de juiste apparatuur, een voorbereidende opleiding. Alles wat een voorwaarde is om überhaupt aangenomen te worden.

Soft skills zijn vaardigheden als:

  • communicatievaardigheden; je vermogen om jezelf goed en effectief uit te drukken
  • onderhandelingstechniek; je vaardigheid om een situatie te bereiken waarmee iedereen tevreden is.
  • conflict management: je vermogen om snel en zonder veel problemen een conflict tot een goed einde te brengen
  • leiderschap
  • verkoop handigheid
  • het gemak waarmee je een groep snel een probleem laat oplossen
  • Kun je iemand zich op zijn gemak laten voelen voor de lens? Kun je voor iemand de spanning uit een situatie halen.
  • Je probleem oplossend vermogen

Mijn punt is dit: weet wat je hard en soft skills zijn, en investeer in je hard skills. Maar investeer nog meer in je soft skills. Je hard skills helpen je om binnen te komen. Je soft skills bepalen hoe lang je binnen blijft en hoe ver je komt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *