De fotograaf en de spanning tussen kwaliteit en kwantiteit

Industriele reclame fotografie - lassapparaat
Industriele reclame fotografie voor Lommers welding – Kemmpi lasapparaat met snijbrander vonken

Zeer gewaardeerde opdrachtgever,
In deze blog richt ik mij rechtstreeks tot u! Want als uw fotograaf merk ik dat veel opdrachtgevers vaak in dezelfde valkuilen stappen — en dat help ik u graag voorkomen. De valkuil is deze: u wilt zoveel mogelijk waarde halen uit de fotoshoot — en u vertaalt dat met zoveel mogelijk beelden. Begrijpelijk, want een goede fotograaf is niet goedkoop. En als een shoot dan maar 3 beelden oplevert in plaats van 30 beelden, dan voelt u zich in de aap gelogeerd.

Spanningsveld

Maar daar ligt wel het spanningsveld waar we vandaag over moeten praten. Want je kunt een foto snel maken, of je kunt hem zorgvuldig maken. De zorgvuldige foto is beter (vaak veel en veel beter!), maar hij duurt langer. Dat betekent dat als je een fotograaf voor een dag inhuurt, je minder foto’s krijgt, of misschien zelfs maar één foto. Kun je dat binnen je organisatie verkopen?

Ren je rot

De gedachte van de opdrachtgever is uiteraard heel begrijpelijk: we huren een goede fotograaf in, en geven die dan een enorme briefing. Vervolgens voegt een collega die niet betrokken werd in het overleg nog een fotowens toe. En heeft de directeur heeft nog een wens. En tijdens de shoot komen er nog drie fotowensen bij: oh dit hebben we ook nog nodig! De fotograaf holt vervolgens van hop naar her, struikelt over zijn eigen benen, vergeet te eten en te drinken, laat een statief vallen, en vergeet zijn beeld te checken. U begrijpt wel dat dat ten koste gaat van kwaliteit.

En wat is kwaliteit? Kwaliteit is de WOW-factor! Een slechte of middelmatige foto doet niets. Een foto mét kwaliteit? Die pakt de aandacht!

Een sterke foto
is de open deur
voor verdere communicatie

Apple en Leibovitz

Over open deuren gesproken, wellicht denkt u dat ik er eentje intrap. Toch moet ik dit vaak uitleggen. Zo krijg ik regelmatig een vraag: kunt u onze producten zo fotograferen in de stijl van Apple? Dan moet ik mensen vertellen dat de fotograaf van Apple (Peter Belanger) werkt met een heel groot team, in een hele grote studio, en heel lang de tijd neemt om zijn foto’s te maken. Als ik dan voorzichtig pols naar het budget voor deze shoot, blijkt het ten hoogste een paar honderd euro te zijn.

Of ik krijg een telefoontje met de vraag of ik een groepsfoto kan maken in een bepaalde stijl? Als ik dan vraag ‘welke stijl’ krijg ik een voorbeeldfoto die gemaakt werd door Annie Leibovitz. Annie is één van de meest bekende en duurste fotografen ter wereld. Ze werkt met een groot team, heel veel lampen en scout de locatie altijd. Een productie bij haar duurt een week! Oh, nee, wij hebben een evenement met een druk programma en hebben maar 5 minuten de tijd…

U denkt wellicht dat dit extreme voorbeelden zijn. Maar ik moet u vertellen dat elke opdrachtgever de planning tussen veel en goed voelt — al dan niet bewust.

Reportage of reclame?

Een onderscheid dat u misschien helpt is dat tussen reportagefotografie en reclamefotografie. Fotograferen we de zaken zoals ze zijn, en maken ze niet mooier dan dat? Dan spreken we over reportagefotografie. Of is uw beeld bedoeld als reclame? Moet uw beeld iets moois vertellen? Uw bedrijf aantrekkelijk laten zien? Nieuwe klanten aantrekken? Een wow-factor hebben?

Ik kan u verklappen: als we fotograferen voor uw website of folder, of voor de zijkant van uw bus of de grote banner op uw beursstand, dan is het geen reportagefotografie!

Waarin zitten nou de verschillen? Ik stip er even een paar aan.

  • De beelden zijn voorbesproken en zorgvuldig gepland: wie, wat, waar, hoe?
  • We kiezen de plaats voor de foto zorgvuldig
  • We ruimen deze op. We willen alleen dat in beeld dat toevoegt aan het beeld
  • We lichten hem uit. Dit doen we met fotolampen. Ik heb er standaard 7 in mijn auto liggen en kan er nog eens 6 extra meenemen.
  • We werken met een camera die heel veel resolutie geeft. Dit levert hele grote beelden op met heel veel detail.
  • We werken wellicht met modellen, een visagiste, en een styliste
  • De beelden worden zorgvuldig nabewerkt.
  • We passen colourgrading toe, om de beelden de look & feel te geven die bij u past.

Kort samengevat komt het hierop neer: hoe belangrijker het beeld, hoe meer we er onze best op gaan doen. Samen werken we aan een resultaat waarin alle elementen die samen het beeld maken, zo sterk mogelijk zijn, zodat het resultaat zo mooi en duidelijk mogelijk is.

Hero beelden 

Speciale aandacht gaat daarbij naar ‘de Hero beelden’ (hero van het Engelse woord ‘held’): de beelden die boven aan uw web pagina staan, voor op de cover van uw folder, of levensgroot op uw beursstand. Dat zijn beelden die niet even ‘toevallig’ ontstaan. Die bedenk je, plan je, geef je vorm, maak je nog een keer, en nog een keer — net zo lang totdat je de maximale wow-factor hebt bereikt.

Snij uzelf niet in de vingers

De opdrachtgever die zoveel mogelijk foto’s uit een dag probeert te halen, snijdt zichzelf gegarandeerd in de vingers. Als u slim bent communiceert u met de fotograaf over wat de belangrijke foto’s zijn en overlegt u hoeveel tijd daarvoor nodig is. En als er dan nog tijd over is, wat er dan eventueel nog kan worden gemaakt. Maak een onderscheid tussen need-to-have en nice-to-have.

Effectief concurreren

U hebt het hier al eerder kunnen lezen, maar ik herhaal het maar weer: je kunt niet verwachten effectief te kunnen concurreren met suboptimale content. Goede beelden doen ertoe! Ze trekken de aandacht die u in de gelegenheid stelt om uw verhaal te vertellen.

Je kunt niet verwachten
effectief te kunnen concurreren
met suboptimale content

1 thought on “De fotograaf en de spanning tussen kwaliteit en kwantiteit”

  1. Je kunt niet alleen uitstekend fotograferen, een beeld goed verpakken maar ook goed inpakken met de juiste woorden. Top. Bij gelegenheid maak ik er graag passend gebruik van. Had het niet beter kunnen verwoorden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *