Snel ‘gestolen’ foto’s terug vinden

S

tel: u schrijft een artikel voor een webpagina. Daarbij heeft u even snel een foto nodig. U googelt op het onderwerp, vindt een mooie foto, copy-paste, en hoppa: uw artikel staat online! Kort gaat de gedachte nog door uw hoofd dat de fotograaf van de foto in kwestie misschien een probleem heeft met uw gebruik van zijn of haar foto — maar wat is de kans dat die fotograaf stom toevallig op uw webpagina komt? Nihil toch? Het internet is zoooooo groot….

Die kans is echter groter dan u denkt! Regelmatige lezers van dit blog weten dat ik mijn auteursrechten heel serieus neem. In dit blogje laat ik zien hoe makkelijk het is voor een fotograaf om zijn of haar foto’s op uw pagina terug te vinden! Ik hoef namelijk helemaal niet miljoenen webpagina’s af te struinen — nee, dat doet Google wel!

Hoe werkt het? Het hele proces is heel simpel.

Stap 1: Installeer de ‘Search Google by image’ extension

Deze extensie werkt in Chrome, de browser van Google. Er zijn misschien vergelijkbare add-ons voor Safari, Firefox of Explorer, maar dat weet ik niet.

Stap 2: Google je image

Klik op een foto met je rechter muisknop, scroll naar ‘Search Google with this image’.

Op dit voorbeeld zie je hoe ik een foto aanklik op mijn Tumblr site. Let op: ik zet ALTIJD een watermerk op foto’s. En dat watermerk is altijd ‘verdwenen’ als ik de foto terugvind. Rara, hoe kan dat…

Er opent zich nu een Google venster met zoekresultaten. Hier zie je eigen foto, plus alle plaatsen waar deze foto staat, plus foto’s die er veel op lijken. Als iemand jouw foto heeft overgenomen, en Google heeft de foto geïndexeerd, dan is die persoon nu betrapt! In mijn voorbeeld zijn er twee bedrijven die mijn foto hebben misbruikt. Het eerste bedrijf heeft mijn foto gebruikt op haar website en in een nieuwsbrief die als pdf op hun site staat.Het tweede bedrijf heeft de foto ingrijpend gefotoshopt (de kleur van de truck is veranderd) – en toch is het nog steeds mijn foto!

Let op: het maakt niks uit of die persoon de naam van de foto heeft veranderd. Google bekijkt de foto zelf! En Google vindt de foto’s ook op Facebook…

Let op: Die persoon kan je naam of watermerk van de foto hebben verwijderd, maar Google vindt de foto toch!

Briljant, nietwaar? OK, niet als je een foto wil overnemen zonder voor de gebruiksrechten te hoeven betalen. Ik begrijp dat wel: waarom betalen voor iets wat je zo makkelijk kunt gebruiken. Ik bereken voor het gebruik van een foto in mijn archief €70 tot €500, afhankelijk van de aard en vorm van gebruik. Leuk als je jezelf dat bedrag kunt uitsparen…

Maar dat lukt dus niet zo makkelijk. Want het proces is nog niet klaar. Nu volgt de brief — en de hoge kosten.

Stap 3: kopieer en verstuur deze brief.

Deze brief is door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) speciaal opgesteld om inbreuk op auteursrechten op fotomateriaal aan te spreken. Vul de stippellijntjes in, en verstuur de brief. Deze brief is zo goed opgesteld; er zijn maar weinig partijen die na het lezen hiervan niet begrijpen dat ze de (nu veel hogere) kosten gewoon maar beter in ene kunnen voldoen. Mocht de betreffende partij toch moeilijk doen, dan staan de advocaten van de NVJ je graag terzijde als fotograaf (mits je bij de fotografenfederatie bent aangesloten.).

In mijn volgende blog ga ik in op de reactie van de partij die de brief krijgt. Dat gaat meestal in de vorm van een telefoontje.

11 thoughts on “Snel ‘gestolen’ foto’s terug vinden”

 1. Hallo,
  Ik heb dit probleem ook, maar dan worden mijn foto’s meestal op buitenlandse websites teruggevonden. Het gaat niet alleen om foto’s die van websites zijn geplukt, maar ook die ik voor een klant heb gemaakt zonder overdracht van auteursrecht e.d. en die dan door hen zijn doorgegeven of via hun websites bij derden zijn terecht gekomen.
  Kan ik daar ook zo’n standaard brief voor gebruiken of gaat dit alleen over Nederlands recht?
  Met vriendelijke groet,
  Besnik

  1. Besnik,

   Auteursrecht is in de hele westerse wereld gebaseerd op dezelfde principes. Je zou dus een soortgelijke brief kunnen schrijven. Allen moet dat dan wel in een taal die zij begrijpen, en waar nodig, verwijzing naar de voor hen geldende wetten en artikelen. Maar hoe je dit precies doet kun je beter aan een advocaat vragen. Probeer http://www.charlotteslaw.nl/ eens!

 2. Bedankt voor deze tip!

  Ik heb er meteen gebruik van gemaakt. helaas hier door ook tot de conclusie gekomen dat er een foto van mij is gebruikt op andere website.
  Nu ben ik een hobby foto graaf maar toch is het niet leuk om zo iets tegen te komen.
  eens kijken of ik hier iets aan kan doen.

 3. Wat doe je om te bewijzen dat jouw foto daadwerkelijk op de site van de inbreukmaker stond? Ze kunnen na ontvangst van je brief de foto immers direct verwijderen en ontkennen dat ze je foto ooit hebben gebruikt. Wat geldt volgens jouw advocaat als juridisch correcte bewijslast zodat je het misbruik van je foto kunt ‘registreren’ alvorens de brief te versturen? Mijn tweede vraag: bestaat er ook een methode om bijvoorbeeld via metadata foto’s op het internet op te sporen? Nu moet je het per foto controleren en dat is niet echt te doen als je kijkt naar het aantal foto’s dat je als beroepsfotograaf uitlevert.

  1. Goede vragen, Robert!
   Ik maak een print screen en die bewaar ik verstuur ik mee met de brief.
   Het hebben van een RAW bestand, waar de datum ingebakken is, is voldoende bewijs.
   Er zijn software-pakketten, heb ik me laten vertellen, die foto’s kunnen terugvinden. De kosten hiervan zijn echter substantieel. Ik kan je er op dit moment niet veel meer over vertellen.

   1. Tip voor het eenvoudig terugvinden van je foto’s van je website of uit je beeldbank is PIXSY. COM. Kent ook een gratis account. Men biedt aan om inbreukzaken tegen vergoeding te behandelen, maar dat kun je ook zelf doen. Pixsy heeft mij inmiddels duizenden euro’s aan schadevergoedingen opgeleverd. Ik heb nu een betaald abonnement genomen.

 4. Bedankt voor deze info. Ben zelf ‘maar’ hobby-fotograaf, maar toch ben ik al een paar maal mijn foto’s op andere sites tegen gekomen, zonder toestemming. Zelfs een of twee keer in een landelijk dagblad. Helaas wist ik toen nog niet veel over auteursrechten en zo, dus na een mailtje over en weer het er bij laten zitten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *