Portret tegen alle principes in

oranjebal

Deze foto’s gaan eigenlijk tegen al mijn principes in: een zwartwit foto waarop dan één voorwerp (of persoon) toch in kleur is. De meeste professionele fotografen (ik ook) vinden dit vreselijk kitsch. Het vervult ons met ongeloof dat zoveel mensen het mooi vinden!

Denk aan de rode dubbeldekker in zwartwit Londen. Of de paarse trouwauto op een foto waarop alles, ook het bruidspaar zelf, zwartwit is.

Fotografie is zeer mode- en tijdsgevoelig. Ik ben ervan overtuigd dat we straks met opgetrokken neus terugkijken op dit fenomeen en zeggen: “dat was zo 2001!” Als een bruidspaar mij vraagt om dit effect toe te passen weiger ik dat altijd!

Maar in de fotografie zijn principes er om gebroken te worden. Dus toen deze opdrachtgever mij belde en ik zijn logo en website zag, begreep ik dat dit één situatie was waarin ik dit principe wel aan de kant kon zetten. Dit balletje is een verwijzing naar zijn logo — hij heeft een aantal balletjes in zijn logo — en daardoor werkt het beeld weer wel!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *