Het gebeurt elke week wel één of twee keer. Dat ik word opgebeld met de vraag: Goedemiddag — ik wil foto’s. Wat kost dat? En dat het dan stil is omdat men wacht totdat ik een bedrag noem. Tsja… om dat te doen heb ik toch echt wat meer informatie nodig. Als ik een gekke vergelijking mag maken: het is een beetje alsof je de Albert Heijn binnenloopt, je handen aan je mond zet, en hard schreeuwt: ‘Ik wil eten! Wat kost dat?’
Kwantakosta?
Dezelfde analogie kun je maken met een auto-dealer (ik wil een auto!), de schilder (ik wil dat u mijn huis schildert!), de web-bouwer (ik heb een website nodig. Wat kost dat?), en voor de dierenwinkel (‘ik wil een huisdier!’)… Bij al deze partijen geldt: er zijn veel mogelijkheden. En de prijs hangt af van wat u wilt.
Wat je dan soms merkt is dat mensen het vervelend vinden als je allerlei wedervragen begint te stellen voordat je antwoord geeft. ‘je begrijpt toch wel wat ik vraag?’ lijken ze te denken. Maar dat is dus niet zo. We hebben echt meer informatie nodig! Al was het maar omdat we weten hoeveel mogelijkheden er zijn!
Vergelijk het nog even met de Albert Heijn: een medewerker zal op uw roep ‘ik wil eten’ ook niet zomaar een pak rijst in uw winkelmandje gooien. Ze zullen eerst vriendelijk glimlachen, dan u vertellen dat ze u graag helpen en dat u de juiste winkel bent binnengelopen, en u vervolgens vragen wat u in gedachten had, of wat u lekker vindt!
Bij de fotograaf is het niet anders! We helpen u graag, maar hoe beter u dat kunt aangeven wat u wilt, hoe beter wij u van de informatie kunnen voorzien die u zoekt!
De drie belangrijkste vragen
In deze blogpost ga ik u de drie meest voorkomende mogelijkheden (keuzes) voorleggen. Daarmee kunt u, de volgende keer dat u een fotograaf belt, heel concreet aangeven wat u wilt. Zodat de fotograaf u snel en duidelijk kan helpen.
1. Particuliere of zakelijke fotografie?
De eerste vraag is: betreft dit een particuliere of zakelijke fotografie opdracht? Misschien vraagt u zich af wat dat uitmaakt. Nou, nogal veel. Er zijn namelijk fotografen die het ene doen, maar niet het andere (ik doe beiden). Maar er zijn meer verschillen: particuliere foto’s komen vaak aan de muur. Zakelijke foto’s komen voornamelijk op websites en in drukwerk. Particuliere foto’s zijn voornamelijk voor privégebruik; zakelijke foto’s zijn vaak voor publiek gebruik. Dat is van invloed van hoe je de opdracht benadert en de keuzes die je als fotograaf maakt. En dus ook van invloed op de prijs.
2. Wat moet er op de foto?
De tweede vraag gaat over het onderwerp. En hier zijn heel veel mogelijkheden. Ik zet er een aantal op een rij. Onderaan deze blog vindt u allerlei voorbeelden.
- Individuele portretten | voorbeelden
- Groepsportret | voorbeelden
- Portretten voor LinkedIn en smoelenboeken | voorbeelden
- Redactioneel portret: portretfoto die een verhaal vertelt | voorbeelden
- Event reportages | voorbeelden
- Industriële fotografie: foto’s van bouwprojecten, infrastructuur, en productielocaties en processen | voorbeelden
- Productfotografie | voorbeelden
- Reclamefotografie | voorbeelden
- Architectuurfotografie: in- en/of exterieurfotografie van gebouwen en ruimtes | voorbeelden
- Mode fotografie | voorbeelden
- Sportfotografie (doe ik niet)
- Macrofotografie (doe ik niet)
- Journalistieke fotografie (doe ik niet)
Let op: een opdracht kan bestaan uit meerdere onderwerpen. Zo bestaat een bedrijfsreportage vaak uit foto’s van het gebouw (architectuurfotografie); producten (productfotografie); mensen aan het werk en bedrijfsprocessen (portretfotografie). En bij eventreportages word ik vaak ook gevraagd om portretten te maken. Dit hoeft niet uit te maken voor de prijs, maar het helpt wel als u het in ene vermeldt.
Binnen de particuliere fotografie kunnen we de volgende velden onderscheiden:
- Individuele portretten | voorbeelden
- Groeps/familieportretten | voorbeelden
- Zwangerschapsfoto’s | voorbeelden
- Trouwfotografie (doe ik niet)
- Newborn shoots (doe ik niet)
- Bevallingsreportages (doe ik niet, maar mijn vrouw wel! Zie hier…)
3. Waar en wanneer?
Een derde vraag, van invloed op de vraag over de kosten, is: waar en wanneer moet de fotografie plaatsvinden?
De meeste fotografie doe ik ‘op locatie’: dat wil zeggen bij de klant, of een locatie die hij of zij uitkiest. Ik heb echter ook een grote eigen studio. Hier doe ik ook veel portret- en productfotografie.
En wanneer? Datum, tijdstip en duur zijn belangrijke stukken informatie. Het helpt als u die in ene kunt overleggen.
Daarbij wil ik twee opmerkingen maken:
- Laat de reiskosten niet een doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor de fotograaf. Je ziet vaak dat opdrachtgevers proberen enkele tientjes reiskosten uit te sparen door met een fotograaf van mindere kwaliteit in zee te gaan. U komt er snel achter: goedkoop is duurkoop.
- “Die foto is zo gemaakt!” horen we vaak. De realiteit is dat opdrachtgevers hebben vaak geen flauw benul hebben van hoe lang het kost om een goede foto te maken. Wat ze bedoelen is: ‘met mijn smartphone heb ik die foto snel gemaakt’. Even een schilderijtje uitlichten om een foto te maken die in een catalogus kan komen, kan veel tijd kosten. Een mooie foto van een gebouw maken, betekent vaak dat je moet wachten op het juiste weer. Soms rij je dan als fotograaf 2 of 3 keer voor niks, voordat de foto met dat wow-effect gemaakt kan worden.
Samenvattend
Wij kunnen u het snelst helpen als u ons het volgende vertelt
- Om wat voor soort opdracht gaat het: zakelijk of privé?
- Om wat voor soort fotografie gaat het?
- Waar en wanneer?
Hieronder een aantal voorbeelden van verschillende type fotografie. Deze zijn bedoeld om u te helpen snel te kunnen duiden wat u wilt.