Ben je op zoek naar iemand die je verder helpt als professioneel fotograaf? Die je vanuit de praktijk kan helpen om beter beslagen ten ijs te komen? Om als professional goed voor de dag te komen? Regelmatig word ik benaderd door fotografen (zowel startende als ervaren fotografen) of ik hen wil coachen. Ik doe dat graag, en heb daar een eenvoudig coachingsprogramma voor ontwikkeld, dat zich vooral richt op de zakelijke kant van je onderneming. De centrale vraag: hoe maak je van je bedrijf als fotograaf een succes?
HET PROBLEEM
Waren er in 2015 nog maar 17.000 fotografen ingeschreven bij de KvK; op 1 januari van 2024 waren er 42.127. Dat is natuurlijk een ongelofelijk aantal. Ter vergelijking: er zijn in Nederland 6000 supermarkten. Hoe vaak heeft een willekeurige Nederlander nou een supermarkt nodig, en hoe vaak een fotograaf?
Geen wonder dan ook, dat 2 van de 3 mensen die zich inschrijven als fotograaf, binnen twee jaar zich ook al weer uitschrijven. En na 3 jaar is driekwart er al mee opgehouden. Dat zijn de cijfers, maar daarachter ligt natuurlijk een enorme hoop frustratie en verdriet als het najagen van je droom, toch geen succes wordt!
Om het heel simpel te maken: men wordt fotograaf omdat het maken van een mooie foto zo leuk is. En dat is het ook. Dat je daarbij ook nog een succes moet maken van een onderneming, komt voor velen als een onaangename verrassing.
De laatste jaren zie je dat Nederland overspoelt wordt met jonge fotografen, die allemaal — heel enthousiast — zich in de markt zetten. Om vervolgens na enkele jaren de camera aan de wilgen hangen om toch maar in loondienst te gaan. Want zolang je levenskosten laag zijn gaat het allemaal nog wel. Maar als volwassene in deze samenleving een onderneming op te bouwen waar je een gezin van kunt onderhouden en een hypotheek kunt betalen, is iets heel anders.
Ook de diverse opleidingen geven hier veels te weinig aandacht aan. Ze leren je wellicht nog een businessplan schrijven (maar vaak ook dat al niet), en wellicht komt er een keer een fotograaf over ‘zakendoen’ praten. Maar meer dan dit is het zelden. Gevolg: elk jaar betreden nieuwe enthousiaste fotografen de markt die dan binnen notime tot de conclusie komen dat ‘ze het toch niet kunnen’. Ik voer hier regelmatig hartverscheurende gesprekken over met gedesillusioneerde fotografen
Coaching voor de commerciële fotograaf
De commercieel fotograaf onderscheid ik van de kunstzinnige fotograaf. De commercieel fotograaf vraagt de klant wat hij wil, en maakt dat dan. de kunstzinnige fotograaf maakt wat hij of zij zelf wil, en zoekt daar dan een koper bij.
Beiden zijn valide en mooie vormen van fotografie. Ik ben zelf echter commercieel fotograaf, en mijn coaching spitst zich dus daar op toe.
Fotograaf coaching programma
Een coachingsttaject bestaat uit (minimaal) drie sessies. De inhoud wordt gedreven door de coachee (jij dus) en we kunnen bespreken wat je wilt. We praten over alles waar jij over wil praten, en ik kan ook zeker naar je werk kijken en een portfoliobespreking doen. Ik vertel ook eerlijk over mijn eigen vergissingen en onzekerheden; je hebt geen baat bij iemand die het allemaal heel goed weet.
Waar ik je voornamelijk mee kan helpen is het zakelijke aspect. Daar wringt voor veel mensen de schoen. Ik geloof niet in één succesformule; wat mij succesvol maakt hoeft niet te zijn wat jou succesvol maakt. Er is geen one-size-fits-all. Ik weet echter wel wat de mogelijkheden zijn, en onderzoek graag met jou hoe jij van jouw onderneming een succes maakt.
Onderwerpen die wat mij betreft aan bod moeten komen zijn:
- Wat is jouw werk — en wat zoekt de klant?
Dit is belangrijk omdat veel klanten iets anders zoeken dan fotografen leren te maken op de diverse opleidingen. - Hoe betreed je de markt als professional?
Als jij je opstelt als professional krijgt de klant vertrouwen in je. Maar wat houdt het dan in om ‘professional’ te zijn? - Hoe bouw je als fotograaf een bedrijf voor de lange termijn?
Het is één ding om als fotograaf te worden. Maar om een succesvol bestaan op te bouwen als fotograaf voor de lange termijn (waarmee je ook een gezin zou kunnen onderhouden) is iets heel anders. Daarom is de uitval onder fotografen ook zo hoog: veel jonge fotografen zijn fotograaf zolang de levenskosten lekker laag zijn, maar moeten het opgeven als hun inkomen niet mee kan stijgen.
Elk gesprek is ca 1,5 uur en kan plaatsvinden in mijn woonkamer, de studio of online. De kosten zijn € 125/sessie (ex BTW), en de minimum coachingsduur is 3 sessies. Dit wordt vooraf gefactureerd.
Interesse? Stuur me een email of gebruik het contact formulier.
Rogier heeft me echt geholpen! Ik liep tegen een aantal vraagstukken aan, en bij elke vraag hielp Rogier me naar een oplossing die bij mij paste!
Marius de G., Arnhem
Ik had slechte ervaringen met coaches. In mijn ogen waren dat vooral mensen die zichzelf graag hoorden praten. Maar Rogier is anders. Hij stelt echt hele goede vragen, en helpt je zelf naar een oplossing te komen die bij jou past. Door de sessies met hem kon ik keuzes maken waar ik al een tijd tegenaan hikte — en die keuzes hebben zeer goed uitgepakt!
F.S., Amsterdam
Mijn eerste contact met Rogier was toen ik een probleem had met iemand over auteursrecht. Na veel zoeken vond ik op zijn blog eindelijk antwoorden waar ik wat aan had. Toen ik hem belde bleek ook dat hij goede vragen kon stellen. Hij heeft niet eenvoudige oplossingen, maar benadert elke situatie als uniek. Toen ben ik met hem in gesprek gegaan over nog wat andere vragen die ik had, en ook dat was heel behulpzaam. Ik kan hem zeker aanraden!
Suzanne V., Alkmaar