Fotografie van Passie en techniek bij industriële wasmachines

industriële reinigings- en handlingsysteem staat opgesteld in de productiehal van Numafa in Heinenoord.

Voor Numafa mocht ik een serie mooie beelden maken waarin de mensen achter de machines centraal stonden. Op hun website stonden al mooie foto’s van de machines zelf, maar het toevoegen van mensen maakt een enorm verschil. Het geeft de machines niet alleen schaal, maar het maakt het geheel ook persoonlijker en toegankelijker. Het creëert een connectie met de kijker, die zich kan inbeelden bij zulke grote apparaten. En potientiële nieuwe collega’s zien wat voor leuk werk er bij Numafa is — toch wel prettig in deze tijden van een krappe arbeidsmarkt!

Numafa ontwerpt en bouwt wasmachines voor de voedingsindustrie. Deze machines reinigen op hoge snelheid enorme hoeveelheden plastic voedselkratten, met een focus op energie- en waterbesparing. Deze machines zijn echter allesbehalve klein! Op de foto’s zie je duidelijk dat ze veel groter zijn dan een keukenmodel. De machines worden in de fabriekshal met vakmanschap in elkaar gezet en getest, voordat ze worden verpakt en wereldwijd verzonden.

UITDAGING 1: WAT GEBEURT ER IN DE MACHINE?

Elke foto-opdracht heeft zijn eigen uitdagingen, en dat was hier niet anders. De machines van Numafa werken met grote hoeveelheden water en harde waterstralen om de kratten schoon te maken, maar alles gebeurt verborgen in de machine. Hoe laat je dat proces zichtbaar maken?

Ik wil de technische details vermijden, maar we hebben een aantal flitslampen in plastic verpakt en in de machine geplaatst. Sommige flitsers waren voorzien van kleurengels. We hebben de machine zo open mogelijk gemaakt, wat resulteerde in een behoorlijk waterfestijn in de hal. Het was een uitdaging om dicht bij de actie te komen, maar gelukkig was mijn camera redelijk waterdicht – de fotograaf zelf iets minder! Ik was doorweekt, maar het was het waard voor die perfecte foto.

Een voedselkrat gaat door een industriële reinigings- en handlingsysteem heen. Aan alle kanten wordt er water op gespoten. Door een systeem zorgvuldig uit te lichten, ook met fotolampen in de machine, kun je de werking en techniek van de machine goed zien.

UITDAGING 2: FOTO’S MAKEN IN EEN ACTIEVE FABRIEKSHAL

Dit is een uitdaging die ik vaak tegenkom: het werk blijft doorgaan, zelfs als je aan het fotograferen bent. Dat betekent dat we veel bedrijvigheid is op de werkvloer. En die werkvloer is toch het décor van je foto’s! In dit geval reden heftrucks langs en moesten technici tegelijkertijd testen uitvoeren op de machines. Het vraagt om flexibiliteit en communicatie, vooral omdat de werkdruk hoog is en je niet alles kunt stilleggen.

Gelukkig was Numafa een zeer betrokken opdrachtgever. Dit maakte het verschil. Als fotograaf is het soms lastig om mensen te laten stoppen voor een foto, maar met de steun van de opdrachtgever kunnen de prioriteiten snel worden gesteld. Uiteindelijk werken we allemaal samen voor hetzelfde doel.

UITDAGING 3: PASSIE EN TECHNIEK VANGEN IN BEELD

Technische mensen denken vaak ‘rationeel’ over hun werk, en passie is niet altijd het eerste waar ze aan denken. Toch is die passie er zeker, en die zie je bij Numafa duidelijk. De mensen zijn trots op wat ze maken, en daar zit echt vakmanschap in. Als fotograaf is het mijn taak om die passie te vangen. Dit doe ik door het juiste licht te gebruiken en de aandacht te richten op de technici en monteurs, terwijl ze geconcentreerd aan het werk zijn. Wat ik altijd mooi vind, is hoe enthousiast ze zijn wanneer ze de foto’s zien. Ze herkennen wat ze zelf voelen: trots en passie voor het vak.

De reactie van Numafa:

We hebben met Rogier inmiddels twee afspraken gehad. De eerste afspraak was voor bedrijfsfotografie en de tweede afspraak ging over product foto’s. Met een indrukwekkend portfolio maakt hij eigenlijk al zijn eigen reclame. De foto’s zijn van uitstekende kwaliteit, echt heel goed. Daarnaast biedt Rogier een prettige samenwerking waarin hij goede begeleiding biedt tijden het proces, de tijd neemt, uitleg geeft, zijn visie deelt en kritisch kijkt naar zijn eigen werk. Vooraf is er contact en worden wensen en behoeften besproken, hiervoor wordt de tijd genomen, wat goed helpt. Rogier is een echte professional, die zijn vak verstaat, voorbereid is en mee denkt. Hij staat garant voor kwaliteit. Wij raden Rogier Bos dan ook zeker aan!

— M de P, Numafa


Klassiek zwartwit Portret van fotograaf Rogier uit Rotterdam. Gemaakt in de studio. Rogier is gespecialiseerd in industriële fotografie, portretfotografie en evenementen fotografie.

Rogier Bos een ervaren industrieel fotograaf die bedrijven helpt hun kracht en vakmanschap zichtbaar te maken. Met zijn oog voor detail, gebruik van drones en de combinatie van fotografie en video brengt hij staal, machines en industriële processen op indrukwekkende wijze in beeld. Of het nu gaat om complexe productielijnen of grootschalige constructies, Rogier weet de essentie van techniek en innovatie vast te leggen in krachtige visuele verhalen.

< Industriële fotografie

< Product fotografie

< Portretfotografie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *