Als professionele eventfotograaf richt ik mij op het fotograferen van mensen en van evenementen. Tachtig procent van de opdrachten die ik doe valt in één van deze twee categorieën. Zodoende kijk ik regelmatig naar hoe andere fotografen evenementen fotograferen. Soms fotografeer ik een evenement met een andere fotograaf samen en krijg ik naderhand de vraag ‘waarom zien jouw foto’s er beter uit?’
Hier is het probleem: voor veel fotografen is het fotograferen van een evenement even makkelijk geld verdienen. Als ze maar een goede foto hebben van de voornaamste mensen op het podium, dan is het wel OK. En waarom zouden ze meer hun best doen? Het blijkt dat opdrachtgevers vaak ook niet weten wat een goede reportage is — en wat niet…
In deze blog wil ik een aantal tips geven om uw evenementenfotografie naar een hoger niveau te tillen. En wil ik (potentiele) opdrachtgevers helpen om kritischer na te denken over waar ze wel en niet mee tevreden zijn. De foto’s die ik hierbij als voorbeeld gebruik zijn uit twee opdrachten die ik deze week deed. De ene opdracht was een zakelijke bijeenkomst in het Inntel hotel bij de Erasmusbrug in Rotterdam; de andere opdracht was voor BNR (Business Nieuws Radio) in het KPMG hoofdkantoor in Amstelveen. Je kunt op de beelden klikken om ze groter te zien!
1. Wissel eens van lens!
Het verrast me wel eens dat ik sommige fotografen met één zoomlens een heel evenement zie fotograferen. Bv een 18-200mm, of een 24-70. Op zich prima lensen — maar erg dichtbij kun je niet komen, en een mooie overzichtsfoto zul je ook niet maken. In mijn tas zitten standaard (volgorde geeft ook frequentie van gebruik aan):
- 70-200mm/f2.8 – Mijn favoriete lens tijdens elk evenement.
- 17-35mm/2.8 – de ideale lens voor overzicht en actiefotografie
- 24-70mm/2.8
- 14-24mm/f2.8 – voor de overzichten en de architectuur
- 16mm/2.8 (fish eye)4
- 1.4x extender – gebruik ik sinds kort op mijn 70-200. Geeft me dus 300mm. Ideaal om lekker dichtbij de spreker te komen zonder dat iemand er last van heeft.
Bovenstaande foto maakte ik met mijn 16mm fisheye. Ja, hij vervormt alles. En ja, niet iedere opdrachtgever is er dol op. Je moet weten hoe je hem moet gebruiken. Maar alleen daarmee kon ik laten zien hoe vol de zaal zat!
2. Verander eens van perspectief!
Probeer het evenement uit alle hoeken te fotograferen. Ik arriveer altijd ruim op tijd om de locatie te verkennen. Hoe kom ik op het balkon? Hoe kom ik achter het toneel? Waar zijn de trappen? Ik lig regelmatig op de grond, of sta op een stoel. Een mooi evenement verdient het om vanuit alle hoeken te worden gefotografeerd!
3. Haal je flits van de camera!
Op veel evenementen is betrekkelijk weinig licht. Veel fotografen zetten daarom een flitser op hun camera en flitsen er lustig op los. Ik begrijp dat niet. De meeste fotografen weten al lang dat in alle andere vormen van fotografie direct licht lelijk en sfeerloos en vervreemdend is — waarom zou dat niet gelden voor evenementenfotografie? Zelf werk ik zoveel mogelijk met flitsers op een statief, aangestuurd door pocketwizards. Vanaf de camera kan ik de kracht van de flits aansturen en zo een mooie mix met het bestaande licht maken.
Deze foto maakte ik door een reportage flitser op een statief achter het publiek te zetten. De flitser was gericht op de spreker – maar via het plafond, dat meedeed als grote reflector. Zonder deze flitser had ik in deze situatie geen sprekende foto’s gehad.
4. Match je flitslicht met het bestaande licht
De meeste locaties worden belicht met kunstlicht. Dat heeft een kleurtemperatuur van rond de 3500K. Het licht van je flitser is 6500K. Mix die twee soorten van licht, en je foto’s krijgen een hele vreemde kleurzweem, die je er in de nabewerking niet meer uit krijgt. Het antwoord is simpel. Gebruik kleurfilters op je flitser en stem je camera af op het aanwezige licht. Zelf heb ik een scala aan filters bij me en maak ik geregeld een kleurbalans met behulp van een grijskaart of een Expodisc.
5. Fotografeer de details die het verhaal maken!
Zoek tijdens het evenement altijd die details die dit event zo uniek maken. Een eventfotograaf let niet alleen op wat er op het podium gebeurt, maar ook wat er in de zaal gebeurt. Tijdens het BNR event was het belangrijk dat men meetwitterde. De helft van het publiek had zijn telefoon in de hand. Op het megagrote scherm werden tweets direct zichtbaar.
6. Fotografeer de interactie
Wacht op de humor. Wacht op de spontaniteit. Maar al te vaak zie ik een fotograaf 3 kiekjes maken aan het begin van een speech en dan zijn camera weer neerleggen. Soms zie ik de fotograaf dan lekker wegdromen of zijn smartphone tevoorschijn halen en een spelletje spelen. Mijn advies: hou de camera klaar en luister intensief mee. Gaat de stem omhoog? Komt er een mop aan? Een prikkelende opmerking? Komt er een vraag uit het publiek? Wees er klaar voor!
7. Fotografeer de locatie zelf
De opdrachtgever geeft veel geld uit aan een aantrekkelijke locatie die de bezoekers ook leuk vinden. Zet die op de foto. De opdrachtgever wil trots zijn: ‘daar zaten wij!’
8. Fotografeer na het evenement nog even door!
Deze foto maakte ik nadat het evenement al lang was afgelopen. De opdrachtgever had me ingehuurd tot 20:30, en dat tijdstip was al lang gepasseerd. Ik had mijn camera kunnen opbergen — maar dan had ik dit plaatje — en vele andere leuke plaatjes – gemist.
9. Breng de logo’s in beeld
De opdrachtgever zoekt beelden die zijn communicatie ondersteunen. Zorg ervoor dat zijn logo’s een plek krijgen op je foto’s! Dit is een foto van de keynote van de algemeen directeur. Op de achtergrond zijn logo.
Nog een voorbeeld; de BNR opdracht betrof een uitzending met een bepaald thema. Breng dat thema herkenbaar in beeld!
10. Bewerk je foto’s na!
Regelmatig kom ik de foto’s tegen van een andere fotograaf die hetzelfde evenement heeft gefotografeerd als ik en mijn eerste indruk is hij/zij heeft de foto’s van het geheugenkaartje gewoon zonder enige bewerking naar de opdrachtgever gestuurd. Wat mij betreft kan dat niet! Natuurlijk ben ik het er mee eens dat je moet proberen in de camera een zo goed mogelijk beeld te maken — maar als je niet in de nabewerking de puntjes op de i zet ben je wat mij betreft amateuristisch bezig. Een gespecialiseerde eventfotograaf weet dat de magie in de nabewerking zichtbaar wordt!
Samenvattend: Een eventfotograaf maakt betere foto’s
De grootste valkuil voor elke event organizer: denken dat elke fotograaf zijn of haar evenement wel zal kunnen fotograferen. Dit blijkt helaas niet waar. Deze week zat ik nog met twee dames aan tafel: hun vorige fotograaf dacht dat ‘ze ook wel een evenement kon fotograferen’. Dit bleek dus niet waar. De beste tip die ik u als opdrachtgever kan geven is: schakel een professionele eventfotograaf in!
Dag Roger,
Ik volg je al een tijd, m.n. via twitter en ik wil zeggen dat ik grote bewondering heb voor de wijze waarop je je bedrijf runt, je enthousiasme, je vakkennis en de wil om dit alles met anderen, zelfs vakbroeders, te delen.
Ik ben zelf in middels gepensioneerd maar altijd werkzaam geweest als meet- en regeltechnicus bij een installatiebedrijf en herken je manier van werken en de wil om kennis te delen. Verder ben ik een enthousiast amateur-fotograaf en daarom volg ik heel veel fotografen en hun werk om te leren en inspiratie op te doen.
Ik wens je heel veel succes met je bedrijf en de werkzaamheden.
Met vriendelijke groet,
Jaap Tanis
Dank je, Jaap, voor je leuke reactie!
Hi Rogier,
Mooi artikel, heel veel dingen herken ik en wil ook vaak juist dé momenten pakken, doe jij erg goed zie ik al.
Gr Dirk
Hoi Rogier,
Kijk, hier heb ik echt heel veel aan. Wat een tips! Je event foto’s zijn echt een inspiratie voor mij.
Ik weet dat ik vaak een bepaald moment heel goed kan pakken, dat is belangrijk, maar ik heb nog veel te leren wat betreft het gebruik van extra licht etc.
Sindskort overgestapt op full-frame en ook een nieuwe flitser.
Geef je toevallig ook niet workshops omtrent event fotografie?
Groetjes, Louise
Hoi Louise,
Dank je voor je reactie. Erg leuk om te lezen!
Momenteel geef ik helaas geen workshops. Mogelijk dat ik dat in de toekomst wel zal gaan doen. Ondertussen vind je op dit blog wel echt allerlei bruikbare tips, hoor!
Ben zelf al een klein beetje thuis in het evenementen gebeuren, heel mooi stukje tekst met de juiste tips.
Flitsen op het 2e gordijn waarbij de flitser niet recht vooruit flits maar weerkaats geeft een sfeervolle foto. Een externe strobist flitser plaatsen is niet altijd mogelijk.
WB standaard op 6000 kelvin instellen geeft een perfect gebalanceerde foto.
Overige info is zeker aan te bevelen
Hoi Eef,
Leuk dat je reageert. Maar ik vind je reactie wat vreemd. Ik fotografeer VEEL evenementen, in binnen- en buitenland, en ben nog nooit in een situatie geweest waar ik niet een externe flits (of twee) kan plaatsen. Waarom dit soms niet mogelijk zou zijn is mij niet duidelijk.
Uiteraard mag je het met me oneens zijn, maar ik ben het met jou oneens om je WB standaard op 6000K in te stellen. Dat werkt in sommige situaties, maar er zijn ook allerlei situaties waar het licht echt een heel andere kleurtemperatuur heeft. Een one-size-fits-all benadering raad ik altijd af: je komt als fotograaf op te veel vreemde locaties met aparte lichtsituaties. Vandaag was ik in een ruimte waar het licht 4300K was. Fotograferen op 6000K had een vreselijke kleurzweem gegeven.