10 tips voor kinderen in de studio

Never work with children or animals zeggen fotografen vaak tegen elkaar. Dat zijn de moeilijkste ‘dingen’ om te fotograferen. Je kunt ze namelijk niet beheersen, en vaak ook nauwelijks beïnvloeden… Zo had ik vandaag had ik een leuk gezin in de studio. Opa en Oma, hun kinderen met hun partner, en 2 kleinkinderen: leuke jongens die het al snel erg naar hun zin hadden in mijn studio. Lekker rondrennen, overal naar kijken en aanzitten, beetje klimmen op de bank en de trap en de diverse zitmeubels — en vooral niet stil zitten tijdens het fotograferen…

Bekijk ons portfolio familieportretten

Rogier heeft een engelengeduld als het om familieportretten gaat. Ondanks dat de kinderen maar niet mee wilde werken (zelfs niet toen het zakje m&m ‘s van Rogier handig werd ingezet) wist hij uiteindelijk toch prachtige plaatjes te schieten. Fijne samenwerking, mooi resultaat!
— Imke G.

De bedoeling was dat ik een leuk familieportret van het hele gezin zou maken. Ik maakte een foto of 50, maar op geen enkele foto keken de twee jongens tegelijk, en op een leuke manier, naar de camera. We maakten dus nog een tweede serie. Die werd niet beter… En gelooft u mij maar als ik zeg dat de ouders, en opa en oma, en ook de fotograaf zich uitsloofde om de aandacht van de kinderen vast te houden.

Ik maak graag en vaak mooie familieportretten (hier ziet u allerlei voorbeelden!)! Ik begrijp zeker dat Opa en Oma het geweldig vinden om een mooi familieportret boven de eettafel te hangen! Maar het maken van zo’n foto kan een behoorlijke opgave zijn voor de fotograaf, zeker als uw kinderen het niet begrijpen of willen meewerken! Succes, zeg ik eerlijk, is niet altijd verzekerd! Ik ken een aantal fotografen die opdrachten met kinderen in de studio altijd weigeren. Ik maak wel familieportretten — maar het vraagt goede voorbereiding van uw kant! Graag geef ik u een paar tips om over na te denken voordat u bij mij langskomt met uw lieve kinderen. Ik adviseer ook dat niet alleen de ouders van de kinderen deze tips lezen, maar dat iedereen in uw gezelschap deze tips leest!

1. Overweeg toch een shoot buiten te doen, in plaats van een studioshoot.
Een buitenshoot kan veel meer ontspannen en speelser zijn. Een studiofoto is ‘sterieler’. Je ziet dan gelijk dat één van de kinderen niet meedoet of vrolijk is. In een buitensloot kunt u gewoon lekker met elkaar bezig zijn: spelen, knuffelen, ravotten, klimmen. (voorbeeld 1 en voorbeeld 2). In zo’n foto is het ook veel minder belangrijk dat ‘iedereen’ naar de camera kijkt: de foto vertelt dan een verhaal van een gezellig samenzijn, en die gezelligheid zit hem ook in het oogcontact die jullie met elkaar hebben.

2. Stel u er op in dat zo’n shoot echt wel even duurt.
Het is niet een kwestie van klik en klaar-is-kees. De kinderen moeten acclimatiseren en even de kat uit de boom kijken. Vervolgens heeft de fotograaf gewoon meer ‘kliks’ nodig om tot een foto te komen waar iedereen goed op staat.

3. Help uw kinderen te wennen aan de fotograaf.
Gelijk aan het begin van onze ontmoeting zal ik proberen een rustige maar positieve connectie te maken met uw kinderen. Ik laat hen graag iets zien van de studio en probeer op hun niveau met ze te praten. Wees dan ook niet verrast als het soms lijkt alsof ik meer interesse in uw kinderen heb als in u: ik weet dat zij mijn aandacht nodig hebben als ik bij het fotograferen hun medewerking wil. Zo probeer ik hun angst voor mij weg te nemen. In dat kader heet ik ook gewoon ‘Rogier’, en niet ‘meneer’. Het zou mooi zijn als u mij ook gewoon Rogier noemde. Dat verkleint de afstand.

4. Hou de sfeer luchtig en vrolijk.
Boos worden of dreigen helpt helemaal niet. Misschien dat ze dan fysiek wel meewerken, maar de uitdrukking op hun gezichten is niet wat u zoekt. De kans is groot dat ik 10 of 20 foto’s maak, en vervolgens de kinderen weer even loslaat. U praat dan gezellig met elkaar, en haalt op een ontspannen manier de kinderen er weer bij, waarna we weer een serie foto’s maken.

5. Spreek binnen uw familie af dat slechts één van u tegen de kinderen praat.
Ze worden er onzeker van als iedereen tegelijk tegen ze praat: “He, Sam, even stil zitten” van links, en “Sam, kijk naar het vogeltje!” van rechts (vogeltje?). “Sam kijk even naar die meneer!” van achteren… Ze worden alleen maar gekker als ze niet meer weten waar ze moeten kijken en merken dat alle aandacht op hun gericht is. Spreek met elkaar af dat alleen pappa of alleen mamma het kind door het proces heen coacht.

6. Geef zelf het goede voorbeeld.
Als zij zien dat u zich concentreert op de fotografie en zich niet laat afleiden maar de rust bewaart, ‘vallen zij sneller in het gareel.’

7. Zorg ervoor dat uw kinderen geen honger hebben, en niet enorm moe zijn.
Pas geleden had ik een gezin in mijn studio, en met één van de jongens viel geen land te bezeilen. De moeder schreef me later: ‘oh ja, we ontdekten dat hij al zes uur niks gegeten had.” Tsja…. De kinderen van een ander gezin waren hard bezig een enorme zak snoep leeg te eten. Had Opa voor hen gekocht, want het was een feestelijke dag. De zak was al half leeg. Tsja…

8. Koop de kinderen om
Dit is in pedagogische opzicht natuurlijk helemaal een onverantwoorde suggestie, maar mijn taak is om een goede foto te maken, niet om u te helpen met de opvoeding. 🙂 De belofte dat er iets leuks of lekkers volgt als ze goed meewerken, kan een prima stimulans zijn. Een ijsje, een cadeautje, een trip naar het McDonaldsrestaurant tegenover mijn studio…
Een goed idee is om die mooie belofte niet gelijk aan het begin te noemen, maar die even achter de hand te houden tot het moment dat de kinderen de aandacht kwijt raken. Dan komt u met de suggestie, en maken we weer een serie foto’s.

9. Overweeg om ze een stuk speelgoed mee te laten nemen.
Een vliegtuig, een pop, een fietsje… iets waar ze hun aandacht op kunnen richten. Dan maken we eerst een paar foto’s zonder, en als ze dan ongedurig worden haalt u dat te voorschijn.
Let op: laat de kinderen geen spelletjes spelen op de smartphone of tablet. U denkt misschien ‘dan blijven ze lekker rustig’, maar als het dan tijd wordt om te fotograferen moet u het spelletje afpakken. Dat pakt in mijn ervaring nooit goed uit.

10. Photoshop!
Ik krijg vaak de vraag of ik de foto kan Photoshoppen. Dat kan zeker. Ik kan bv een hoofd uit één foto plakken op een andere foto, zodat er één foto ontstaat waarop iedereen wel leuk in de camera kijkt. Dit kan heel netjes en ik doe het heel regelmatig. Deze werkzaamheden zijn niet bij de normale bewerking inbegrepen. Hier zijn dus wat kosten aan verbonden.

Kinderen in de studio: het kan ook gewoon leuk zijn!

Kinderen in de studio brengt altijd iets chaotisch. Dat vind ik overigens erg leuk, hoor: samen een beetje lol maken en kijken of we elkaar een leuke reactie kunnen ontlokken. Voor u als ouders geldt: heb er lol in en heb vooral niet al te hoge verwachtingen. Dan maken we hele leuke en levendige platen! Hieronder ziet u dat het met dat gezin waar ik dit artikel mee begon, ook best gelukt is!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *