bedrijfsfilm, wervingsfilm en Campagnebeelden voor Smelt Drunen

Industriële fotografie en video bij Smelt Drunen: medewerker tilt zware cilinder uit CNC machine.

Een Kijkje Achter de Schermen bij Smelt Drunen: Vakmanschap in Metaalbewerking

Als fotograaf en videomaker kom je nog eens ergens. Zo ook bij Smelt Drunen, een bedrijf dat zich toelegt op indrukwekkende metaalbewerkingen zoals lassen, frezen, slijpen, en CNC. Wat begon als een opdracht voor een bedrijfsfilm, ontaardde al snel in een boeiend project waarin ik de kans kreeg om de mannen achter de machines vast te leggen. Een leuke opdracht voor iemand gespecialiseerd in industriële fotografie en videoproductie.

Project data

Type opdracht:Wervingsfilm voor nieuw personeel
Foto’s van operators in de productie
Bedrijfsfilm
Tijdsduur op locatie:2,5 dag
Aantal afgeleverde foto’s:24 (hoge resolutie), geschoten met 102 megapixel camera.
Aantal afgeleverde films2

Ontstaan van het Project

Alles begon met de wens van Smelt Drunen om hun bedrijf op een dynamische manier in beeld te brengen. Ook bij dit mooie bedrijf zitten ze springen om nieuwe collega’s! Een wervingsfilm was dus het startpunt. Terwijl ik bezig was met het vastleggen van de actie, ontstond de vraag: “Kun je ook wat foto’s maken terwijl we aan het werk zijn?” Natuurlijk kon dat. En zo rolde ik van het ene in het andere.

(Klik op de foto’s om ze groter te zien)

Vakmanschap in Beeld

Wat me meteen opviel, was de vriendelijke medewerking van de mannen achter de machines. Hun passie voor het vak was voelbaar. Het lassen, frezen en slijpen waren geen routinematige handelingen; het waren kunstvormen waar vakmanschap en precisie samenkomen. De kwaliteitsbeheersing was indrukwekkend en illustreerde het streven naar perfectie in elke stap van het productieproces.

Een Filmische Twist

Toen de directie eenmaal zagen hoe prachtig de foto’s werden, kwam de volgende vraag: “Kun je ook een bedrijfsfilm maken?” Uiteraard was ik enthousiast. De filmische reis door Smelt Drunen werd een aanvulling op de foto’s, waardoor het verhaal van vakmanschap, precisie en toewijding tot leven kwam.

Specifieke uitdagingen: fotografie en film in gesloten CNC cabines

Elk project heeft zijn eigen uitdagingen, en dit project vormde geen uitzondering.

  • Al snel werd duidelijk dat wat ik als buitenstaander zie, en wat zij als experts zien, twee hele verschillende dingen zijn. Dat komt heel vaak voor, dus ik was er wel op bedacht. De kunst is dan om hen in woorden te laten vertellen wat ze intuïtief weten, maar even moeten zoeken voordat ze het goed ut kunnen leggen.
  • CNC draaien gebeurt in cabines die gesloten zijn, en waar een olie/melk-achtige vloeistof wordt rond gespoten. Door de ruiten heen spuiten is vaak geen optie. We hebben dus geëxperimenteerd met kleine waterdichte camera’s die we binnen in de cabines konden monteren en die draadloos van buiten de cabine aan te sturen waren.
  • Hetzelfde geldt voor licht. Binnen in de CNC machines zijn veel mooie stalen oppervlaktes. Maar hoe belicht je de processen daarbinnen goed? Ook dit gebeurde met lampen die binnen in de cabines werden gemonteerd.

Conclusie: Meer dan Metaalbewerking

Het project bij Smelt Drunen was niet alleen een uitdaging in aanpak, maar het bood ook een inkijkje in een wereld waar vakmanschap en teamwork samenkomen. Het resultaat was niet alleen een bedrijfsfilm en foto’s; het was een visuele ode aan het ambacht van metaalbewerking, verteld door de mensen die er elke dag hun ziel en zaligheid in leggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *