Workshop fashion fotografie met studioachtergronden in het wild

Foto's uit een workshop 'Fashion fotografie' die ik mocht geven aan een club professionele fotografen.

Gisteren vond het zomercongres van het Master Photographer’s Network (MPN) plaats. Als langdurig lid van deze geweldige groep getalenteerde fotografen, geniet ik telkens weer van de bijeenkomsten waar we ons verdiepen in alle aspecten van professionele fotografie. Gisteren hadden we het genoegen om vijf boeiende workshops te organiseren, en ik was vereerd met de uitnodiging om een workshop over fashionfotografie te geven.

Hiervoor had ik een erg leuk idee. Ik had dit concept al meerdere keren gezien in modebladen en kranten: de fotograaf plaatst een studioachtergrond midden in de buitenlucht en fotografeert vervolgens het onderwerp voor die achtergrond, waarbij de omgeving ook een rol speelt.

VERVREEMDING IN FASHION FOTOGRAFIE

Dit resulteert in een intrigerend beeld met een vleugje vervreemding. Normaal gesproken vind je dergelijke achtergronden alleen in een studio-omgeving. Juist die vervreemding maakt het beeld boeiend, omdat alle aandacht naar de persoon gaat (of het nu een model, muzikant of politicus is), maar de context ook een eigen verhaal vertelt.

HSS FLITSEN IN FEL ZONLICHT

Wat gisteren extra interessant maakte, was het felle zonlicht. Desondanks wilden we ons eigen licht creëren. Daarom hebben we gebruikgemaakt van krachtige lampen met goede reflectoren om het licht precies te richten waar we het wilden hebben. Voor de bovenstaande foto’s heb ik de Godox AD1200 gebruikt. Aangezien ik wilde werken met een zeer geringe scherptediepte (F 2.0!), moest ik de High-Speed Sync-functie gebruiken, waarbij ik sluitertijden heb gebruikt van 1/1600 tot 1/2500s.

INSTRUCTIES VOOR DE MODELLEN

Er waren twee hele uitstekende modellen: Katja van Waveren en Adebo Kemiki. Van te voren heb ik de shoot uitvoerig met hun doorgesproken. Ik heb hen foto’s gestuurd van de borden, en hen gevraagd om kleding mee te nemen die met deze borden harmonieerde, dan wel contrasteerde. Of dat gelukt is ziet u op bovenstaande foto.

ONDERWERPEN VAN DE WORKSHOP

Wat hebben we allemaal besproken tijdens de workshops met de deelnemers?

  • Fotografeer met het zonlicht mee: Vaak hebben fotografen de neiging om met hun lamp de schaduwen op te lichten. Echter, door te begrijpen waar het licht vandaan komt, kun je juist vanuit die richting flitsen.
  • Houd rekening met het kleurverschil van ongeveer 1000 graden Kelvin tussen fel zonlicht en flitslicht. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?
  • Gebruik de lijnen van je achtergrond. Zorg ervoor dat verticale en horizontale lijnen recht zijn, zodat de achtergrond een belangrijkere rol kan spelen dan alleen een bijzaak.
  • Ontdek hoe licht de vormen van het menselijk lichaam beïnvloedt. Laat je het licht vlak op het lichaam vallen, of creëer je liever een spel van licht en schaduw om de schoonheid van het lichaam te accentueren?
  • Wat maakt een pose krachtig en wat maakt een pose zwak?
  • Werk samen met je modellen om het gewenste verhaal uit te beelden. Veel fotografen laten het model vaak vrij in hun poses, met de instructie “doe maar iets leuks”. Echter, als fotograaf ben jij degene die het beeld regisseert.

Klinkt dit allemaal erg technisch? Dat klopt! Een goede fotograaf is zich bewust van de meer dan 1000 elementen die bijdragen aan het maken van een perfect beeld. Het gaat niet alleen om lukraak klikken en hopen dat er iets leuks ontstaat; het draait om het organiseren en regisseren van alle elementen, zodat het beste mogelijke beeld tot stand komt!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *