Fotografie: maatregelen en mogelijkheden

Hoe gaat de professionele fotograaf om met de maatregelen van dit moment? Wat kan er wel, en wat kan er niet? Kunnen we u uberhaupt nog van dienst zijn? In deze blog leg ik uit hoe ik met de huidige situatie omga.

Hoe deze fotograaf met de RIVM maatregelen omgaat

In al mijn werk hou ik mij aan de maatregelen van het RIVM. Dat betekent concreet:

  • Dat we op elk moment minimaal 1,5 meter afstand houden.
    Dat betekent dat ik u tijdens de shoot geen beelden chter op de camera laat zien. U weet: ik maak goede foto’s. U kunt op de kwaliteit vertrouwen. Zelf kijk ik extra-kritisch.
    Bij groepsfoto’s (van mensen die samen geen gezinshuishouden vormen) positioneer ik u zo dat er ook die afstand tussen u is. Als dat niet mogelijk is, fotografeer ik u apart, en maak ik er in Photoshop een samengesteld beeld van. Hieronder ziet u daar een voorbeeld van.
  • Er is tussen ons geen fysiek contact. Waar ik voorheen graag u de hand schudde, of uw haar recht legde, of de vouwen uit uw mouw streek, houd ik nou voortdurend mijn afstand. Uiteraard doe ik mijn uiterste best om u met warmte en vriendelijkheid op uw gemak te stellen voor de camera.
  • Bij twijfel blijf ik thuis. Ik hou mijn eigen gezondheid goed in de gaten. Bij twijfel over mijn gezondheid, of ook maar de geringste verschijnselen van verkoudheid bespreek ik dit met u.
  • Desinfecteren: Ik was mijn handen vele malen per dag. De materialen waarmee ik werk (camera’s, lenzen, statieven en lampen worden regelmatig goed schoongemaakt.
  • Beperken sociale contacten: Afgezien van de shoots die ik doe blijf ik thuis.

Wat deze fotograaf nog wel kan doen

Gelukkig kan er nog heel veel! Hieronder een aantal beelden die we gewoon voor u kunnen blijven maken.

Portretfotografie

Dat we niet dicht bij elkaar kunnen komen, betekent niet dat ik geen goede portretfoto’s kan maken. Bovenstaande serie maakte ik onlangs. Tijdens de shoot hebben werd een constante onderlinge afstand van 1,5m. bewaard.

Vraagt u zich af hoe dat kan? Om een goede portretfoto te maken blijft een fotograaf altijd op meer afstand dan 1,5m. Onderstaand beeld maakt dat duidelijk.

Industriële fotografie

Industrial photography of the LNG Container that can be transported by truck and by train. Photographed at RSC Containers in Waalhaven, Rotterdam.

Ook bij industriële fotografie is een grote afstand vereist — gewoon omdat de objecten groter zijn en de fotograaf dus meer afstand nodig heeft. Hier enkele voorbeelden uit de afgelopen maand.

Architectuur en interieurfotografie

Voor veel restaurants en hotels is de gedwongen sluiting een ramp. Maar sommigen maken van de gelegenheid gebruik om goede foto’s van hun locatie te laten maken zodat ze straks sterker voor de dag kunnen komen. Dat soort opdrachten doe ik graag. Ook ben ik in deze situatie bereid tot betaalregelingen.

Groepsfotografie

Veel mensen denken dat groepsfoto’s niet mogelijk zijn in deze tijd. Je moet dan immers dicht bij elkaar staan. Maar bovenstaande foto is een zogenaamde composite. Ik schoot de mensen één voor één waarbij ik rekening hield met hoe het geheel moest worden. Het werd pas een groepsfoto in Photoshop!

Zakelijke reportages

De stilte in uw kantoren is wellicht even wennen, maar het creëert ook een mogelijkheid: we kunnen nu de beelden maken die straks, als de drukte weer losbarst, niet kunnen. Uiteraard, altijd met inachtneming van de 1,5m. regel.

Uitvaartfotografie

Crematorium Alkmaar, maart 2020

Bij uitvaarten mogen er maximaal 30 mensen zijn. Sommige families kiezen ervoor om dan maar geen foto- en videograaf te hebben. Maar andere gezinnen kiezen er juist voor om de foto- en videograaf er wel bij te hebben: zo kan er een reportage ontstaan waarmee anderen, die er nu niet bij mogen zijn, toch op hun manier afscheid kunnen nemen.

Ik kan zowel de foto- als de videografie voor mijn rekening nemen. Een veelgehoorde klacht is dat het videobeeld dat een uitvaartcentrum aanlevert (als ze dat al doen), van zeer slechte kwaliteit is. Dat heb ik zelf ook gezien. Ik ben u graag van dienst met een mooie en sfeervolle beeld impressie van uw afscheid.

Crematorium Alkmaar, maart 2020
Crematorium Alkmaar, maart 2020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *