Jezelf uitdagen in Corona-tijd

Elk nadeel heb zijn voordeel, zei Johan Cruiff. Dat geldt ook voor deze gekke maanden. De agenda is, op een enkele klus na, de hele week leeg. Die tijd kun je vullen met Netflix of veel slapen. Maar je kunt hem ook gebruiken om je skills aan te scherpen en nieuwe vaardigheden te leren. Daar ben ik, toen mijn agenda leeg raakte, bijna gelijk mee aan de slag gegaan. In dat kader stel ik mezelf zo nu en dan een uitdaging: ik geef mezelf dan een project op dat ik moet uitvoeren. In deze blog laat ik u twee van die uitdagingsprojecten zien.

Uitdaging 1: Filmpje van een nieuw riool

Het eerste project presenteerde zichzelf als het ware op een presenteerblaadje. Wij krijgen namelijk een nieuw riool. De hele straat is opengebroken, en voor ons huis is een enorm gat in de grond gegraven. Voor veel mensen heel vervelend, maar voor iemand die ervan houdt om industriële projecten te fotograferen juist een buitenkansje. Meestal moet ik lang in de auto zitten voor ik bij een project ben; dit project kon ik bij wijze van spreken filmen uit mijn keukenraam. Zie hier het resultaat. Leuk aan dit project is dat ik de eerste keer een voice-over heb gedaan.

Uitdaging 2: een behind-the-scenes video van een kookshoot

De tweede uitdaging was zo mogelijk nog leuker. In dit project heb ik geprobeerd verschillende vaardigheden die ik nu bezig ben onder de knie te krijgen te combineren. Zo gebruik ik deze tijd bijvoorbeeld om te leren koken. Ik ben getrouwd met Sophie en dat is een echte keukenprinses. Ik heb dus eigenlijk nooit in de keuken hoeven staan. Maar nu heb ik tijd, en werkt zij hard. Tijd om de rollen om te draaien.

Maar ik leer niet alleen koken. Ik leer ook muziek maken en opnamen op de computer. En ik ben ook heel actief bezig met video: ik leer video opnames maken en monteren.

In deze uitdaging heb ik geprobeerd dat allemaal samen te laten komen. Zo zag dat er ongeveer uit:

  • Kan ik zelf lekkere hamburgers maken voor op onze BBQ, in plaats van de voorgemaakte dingen die we normaal in de supermarkt kopen?
  • Kan ik van dat kookproces en van het resultaat foto’s maken voor bijvoorbeeld een tijdschrift of een kookboek? Dat is wat fotografen noemen food fotografie.
  • Kan ik van het maken van dat geheel (gerecht én foto’s) een leuke, vlotte behind-the-scenes video maken?
  • Kan ik zelf muziek voor die video componeren en opnemen?
  • En, als klap op de vuurpijl: kan ik dit alles doen binnen een tijdsbestek van een paar uur, en alleen op mijn laptop — zoals ik dat ook aan klanten zou willen kunnen aanbieden (‘uw video en foto’s binnen enkele uren klaar bij u op locatie!’)

Hieronder het resultaat en de beste foto’s. Of het gelukt is mag u zelf bepalen. We begonnen om 15:30, met het maken van de muziek. Om 17:00 zette ik de apparatuur klaar. Om 17:30 begonnen we met koken en BBQ’en. Om 18:30 konden we eten (de hamburgers smaakte geweldig!). Om 19:30 begon ik met bewerken en monteren. Om 21:00 stond het filmpje op Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *