Terugblik op 2018

Dit jaar dondert op zijn einde aan. Terwijl u aan de oliebollen begint, kijk ik terug op een bijzonder jaar in mijn loopbaan als fotograaf. Al mijn jaren als fotograaf zijn natuurlijk bijzonder, maar deze was dat zeker ook! Hieronder een terugblik.

Enkele cijfers

Omzetgroei: 8%
92.000 foto’s gemaakt
40.000 km ’s gereden
Evenementen fotografie: 30%
Portretfotografie: 29%
Industriële fotografie: 19%

Wat is de beste foto van het jaar?

Dat is een hele moeilijke vraag! Na lang nadenken kom ik dan toch op onderstaande foto. Deze maakte ik, samen met mijn collega Sara Lee, in mijn studio als onderdeel van ons Unity project. U leest er hier meer over.
Dat Unity project was trouwens een vrij werk project. ‘Vrij werk’ is de term die wij fotografen geven aan een project dat we zelf bedenken en dus niet in opdracht maken. Mijn doelstelling was om dit jaar meer vrij werk te maken, en dat is me ook gelukt. Ik heb alleen nog niet alles klaar voor publicatie, dus dat volgt de komende tijd nog.

Wat was de mooiste opdracht?

Ook dat is moeilijk kiezen… maar dan kies ik toch voor de reportage die ik mocht maken van een bedrijf dat haar jubileum vierde met haar werknemers op Mikonos, Griekenland. Dat was me toch een feestje — zowel in beeld als in het echt. U vindt een paar foto’s hier.

Wat was de grootste uitdaging?

Een magische grens: als je vaker nee moet zeggen tegen nieuwe opdrachten dan je ja kunt zeggen…

Dat is makkelijk: timemanagement. Ik heb het dit jaar drukker gehad dan ooit tevoren. Sterker nog, ik ben een magische grens overgegaan: ik heb vaker tegen klanten moeten zeggen dat ik de opdracht niet kon doen omdat mijn agenda al vol zat, dan dat ik opdrachten heb kunnen aannemen.
Dat is niet zo leuk voor die opdrachtgevers. Ik zit er soms ook mee in mijn maag. Gelukkig heb ik wel een paar goede collega’s om mij heen naar wie ik u kan doorsturen.

Hoe ben je met die uitdaging omgegaan?

Beter plannen, betere communicatie, beter bijhouden van to do lijstjes zijn belangrijke elementen. Maar de grootste winst heb ik gehaald uit het beoefenen van Mindfullness. Dat klopt, beste lezer, ik ben gaan mediteren. Dit doe ik nu een aantal keren per week, en ik moet zeggen dat het een groot verschil maakt: ik heb meer rust, concentratie, aandacht voor details (ondanks de drukte) en beter in staat om een complex project toch tot een goed en voorspoedig einde te brengen. Of, zoals Dan Harris zegt in zijn boek over meditatie: I can definitely be more than 10% happier — and I am excited to try!
(Mocht u benieuwd zijn hoe ik mediteer: ik doe dat met de App Headspace. Deze app bevat geen religieuze mambo-jambo, maar is lekker direct, concreet, eenvoudig en helpt je stapsgewijs meer ruimte te vinden in je hoofd en de monkeybrain een beetje te temmen.)

Zijn er nog andere mooie ontwikkelingen?

Ja zeker… ik noem er een paar:

  • Ik heb, samen met vier fijne collega’s, een programma op poten gezet waarmee we in een jaar tijd collega-fotografen helpen te werken aan hun eigen persoonlijke ontwikkelingen
  • Ik heb drie collega’s begeleid naar hun kwalificatie bij Master Photographer’s Network. Ze hebben het in November alle drie gehaald.
  • Samen met een paar Rotterdamse collega’s zijn we dit jaar begonnen met het organiseren van de Rotterdamse fotografen borrel. Deze borrel vindt een aantal keren per jaar plaats in samenwerking met de DuPho (brancheorganisatie van professionele fotografen in Nederland). We hebben een leuk programma, dus als je fotograaf bent en in de regio Rotterdam zit, ben je van harte uitgenodigd!
  • Een geweldige vakantie in Canada. De foto boven aan dit blog maakte ik op Newfoundland (hier mijn 72 mooiste landschap/natuurfoto’s). Misschien een heel saai beeld, maar het was daarmee wel het meest rustgevende beeld uit mijn jaar — en daarmee stond het in schrik contrast tot de rest van dit drukke jaar!  🙂

Hoe zit het met de techniek? Zijn daar nog ontwikkelingen?

Ja zeker! Ik ben me meer gaan verdiepen in video, en verwacht daar het komend jaar meer mee te doen. Zo heb ik net voor de kerst de gloednieuwe Osmo Pocket gekocht — leuk speelgoed! Ook kocht ik in December de Fujifilm X-T3: geschikt voor mooi stilstaand en bewegend beeld. Eerder kocht ik al de Nikon D850 en investeerde ik in mobielere en stevige flitsers (ik maakte een switch van Nikon naar Godox); dus mijn intentie om u van dienst te zijn met state-of-the-art techniek, maak ik nog helemaal waar!

Kom op… toch niet alles kan geweldig zijn?

Nee, dat klopt. De enorme drukte van dit jaar heeft me wel erg verrast. Het is echt een enorme uitdaging om in de drukke maanden alles in goede banen te leiden. Ik doe daar HARD mijn best voor, maar kan niet voorkomen dat soms opdrachtgevers wat langer moeten wachten. Ik wil dan ook vanaf deze plaats alle opdrachtgevers die wat langer hebben moeten wachten, hartelijk danken voor hun geduld!

Afsluitend

En zo kijk ik terug op een heel mooi jaar, en kijk ik vooruit naar een nieuw jaar. Mijn passie voor het maken van mooi beeld is onverminderd. Graag wil ik alle opdrachtgevers en collega’s hartelijk danken en een mooie jaarwisseling wensen — en volgend jaar gaan we nog veel beter maken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *