Waarom deze fotograaf de overstap maakte naar Godox

Omdat ik regelmatig technische vragen krijg van lezers van mijn blog, vertel ik vandaag iets over een —voor mij toch wel grote —technische stap die ik onlangs heb gemaakt. Ik ben namelijk overgestapt op Godox flits-apparatuur. De trouwe lezer van mijn blog weet het intussen: ik heb drie merken. Nikon voor mijn fotoapparatuur; Apple voor mijn computer apparatuur, en Elinchrom voor mijn flitsapparatuur.

Als fotograaf werk ik in een zeer competitieve markt. Ik verwacht van mijn merken dat ze goed luisteren naar de markt, snel inspelen op de mogelijkheden, en voortdurend innoveren. Als mijn merk dat niet doet, zal ik een switch moeten maken.

Lange tijd kon ik me niet voorstellen dat ik van merk zou veranderen. Wat betreft computers is dat nog steeds zo. Ik ben destijds overgestapt op Apple omdat ik zo moe was van alle crashes en BSOD’s (Blue Screen of Death). Ik weet dat Apple duur is, en ja, het crasht heel af en toe ook. Maar elke keer dat ik naast een vriend ga zitten die zweert dat zijn PC met Windows super stabiel is, crasht het waar ik bij zit (‘Wat gek, dat gebeurt normaal nooooooit’). Het zal wel aan mij liggen, maar voorlopig hou ik het bij Apple…

Nikon ligt al ietsje kwetsbaarder. Ik hou nog steeds van dat merk, en de camera’s en lenzen van Nikon zijn echt fantastisch. Maar verdikkeme… Fujifilm en Sony zijn toch wel heel goed aan de weg aan het timmeren. De innovatie gaat daar gewoon sneller. Tijdens een recente opdracht naar Griekenland kon ik wegens bagagebeperkingen mijn Nikon niet meenemen, en was ik aangewezen op mijn Fujifilm set. In eerste instantie ervoer ik dat als een enorme belemmering, maar thuisgekomen was ik bijzonder gelukkig met het resultaat — ook onder slechte lichtomstandigheden, waar Nikon het zo goed doet. En de eerste dagen na die opdracht merkte ik dat ik de Electronic View Finder van de Fujifilm X-T2 enorm miste!

Als het gaat om vernieuwing, dan ben ik het meest teleurgesteld in Elinchrom. Op zich: de apparatuur die ik heb doet het ok, en hun collectie aan lichtvervormers is groot en mooi — maar de vernieuwing gaat super langzaam. Toen ik 10 jaar geleden mijn studiolampen kocht was de belofte dat de studio-generatoren nog dat jaar vernieuwd zouden worden. 10 jaar later zijn de nieuwe generatoren er nog steeds niet. En Elinchrom brengt gemiddeld één nieuw product uit per jaar. Dat doen ze dan met veel bombarie, maar regelmatig is het niet meer dan een upgrade van een bestaand product.

Wie wel lekker aan de weg timmert is Godox. Ze hebben nu een mooie serie producten die goed op elkaar aansluit, veel vermogen levert, met goede accu’s en allerlei mooie functionaliteit zoals High Speed Sync — en dat allemaal voor een prima prijs!

En dus heb ik recent een kleine investering gedaan! Een totale overstap is het nog niet: ik heb de Elinchrom spullen nog steeds, en in mijn studio gebruik ik niet anders. Maar sinds 2 maanden ligt er in de achterbak van mijn auto dus een set van Godox — en ik moet zeggen: dat bevalt me zeer!

Ook Pocketwizard de deur uit

Ik gebruikte pocketwizards in combinatie met mijn Nikon reportage-flitsers. Dat werkte op zich goed, maar ik heb de zone-controller van Pocketwizard nu al 3 moeten vervangen omdat deze gewoon versleten was. Dat ding is niet zo duur, maar ik vind dat wel een probleem.
Een groter probleem is dat de Nikon reportage-flitsers en de pocketwizards enorm duur zijn. De Nikon reportage-flitser kost ruim € 700, en de pocketwizard ontvanger ruim € 200, dus per lamp ben je dan bijna € 1000 kwijt. En in het werk dat ik doe gaat zo’n lamp af en toe tegen de grond. Niet omdat ik onvoorzichtig ben, maar door de wind, of iemand die er tegen aan loopt. Daar kunnen de lampjes niet heel goed tegen… en daar is mijn verzekeraar ook niet heel blij mee.

De voordelen van Godox

Wat ik nu gebruik:

 • 2x Godox reportage-flitser
 • 1x AD200 (200 Ws)
 • 1x AD600 (600 Ws)

Laat ik even op een rijtje zetten waarom ik zo onder de indruk ben van Godox:

 • Alles werkt met elkaar
  Ik werk op locatie veel met reportage-flitsers. Als ik dat wil combineren met een zwaardere lamp, kan dat alleen via de slave functie. Dat is buiten redelijk zinloos: meestal is er teveel omgevingslicht en ziet de slave-lamp de flits helemaal niet. Binnen gaat het vaak niet veel beter.
  Maar met Godox kan ik moeiteloos de lampen combineren. Alles werkt met dezelfde trigger: de lampen worden radiografisch afgesteld en ik kan vanaf de camera lampen hard en zachter zetten. Het schijnt dat ik zelfs vanaf de camera de flitskoppen van de reportageflitser kan laten in- en uitzoomen!
 • De uitstekende trigger
  Die trigger is erg goed. Hij heeft een lekker grote display, en hij staat mij toe mijn flitsers in 5 groepen in te delen. Moet je wel zoveel flitsers hebben… En die trigger kost net boven de € 100. Ik heb er dus maar twee gekocht: één voor mijn Nikon camera, en één voor de Fujifilm. De accuduur is ook uitstekend: bij de pocketwizard moest ik altijd een serie platte batterijtjes bij me hebben omdat ze om de haverklap op waren: bij de Godox triggers heb ik de AA batterijen nog niet één keer hoeven vervangen.
 • De goede accu’s
  De accu’s van de Godox lampen zijn ook goed. Mijn hele stapel AA batterijen voor de reportageflitsers die ik elke keer oplaadde en meezeulde laat ik tegenwoordig thuis. Het is me gewoon nog niet gelukt de accu’s leeg te flitsen.
 • High Speed Sync (HSS)
  OK, zowel Elinchrom als Nikon reportageflitsers bieden ook HSS, maar bij de Godox is het makkelijk. Het werkt in ene — en goed!
  (High Speed Sync is wanneer je fotografeert met een sluitertijd korter dan de flits-synchronisatie tijd van je camera. Ik kan dus nu moeiteloos fotograferen op 1/1000s en daarbij flitsen)
 • Het prijsverschil
  De Godox spullen zijn goed ontworpen, stevig, en bieden goede functionaliteit. En ze doen dat voor een prijs die ver onder die van Nikon en Elinchrom ligt.

Zijn er ook nadelen? Ja wel: Godox werkt met de Bowens aansluiting (lichtvervormers op de lampen). Nou is het bedrijf Bowens vorig jaar failliet gegaan, dus dat is niet een heel gelukkige keuze. Desondanks is de Bowens aansluiting wereldwijd nog steeds de meest universele aansluiting, dus die keuze is ook weer niet zo heel gek.
Maar gelukkig is daar SMDV. Dit Koreaanse bedrijf ontdekte ik ooit toen ze nog achteraf op de Photokina (grootste fotobeurs ter wereld) stonden. Ik kocht daar destijds twee softboxen die ik nog steeds gebruik. Sindsdien heeft de wereld SMDV ontdekt en zie je hun producten overal. Ook zij gebruiken de Bowens aansluiting en dat werkt dus uitstekend met de Godox range. En SMDV en Godox worden in Nederland vertegenwoordigd door dezelfde partij, DISNET. Dus: een goede match!

De Godox AD 600 gebruikt om de zon te overpoweren met deze mooie dame…
Groepsfotografie gedaan voor de Erasmusbrug. Eén lamp…
De groepsfoto emt de AD600. Helaas was het bewolkt.

2 thoughts on “Waarom deze fotograaf de overstap maakte naar Godox”

 1. theo houben

  Hey Rogier ,
  ik werk ook met de studio flitsers van elinchrom ELC pro HD 500 watt en ik ben daar wel tevreden van .
  Nu zou ik graag eentje willen kopen op accu voor op locatie , en ik vind die van Godox de AD 400 PRO of de 600 pro wel interessant .
  Ik lees dat jij de 600 PRO hebt , mag ik vragen waarom je gekozen hebt voor de 600 , en zou de 400 niet voldaan hebben aan je eisen ??
  met vriendelijke groet Theo Houben

  1. Het korte antwoord is de AD400 was nog niet uit. Maar ook als diem wel uit was geweest, dan nog zou ik de 600 kiezen. Meer vermogen is voor mijn werk echt beter. Vandaag zat ik ook aan de grens van wat mijn flitsers konden. Maar ik probeer dan ook mijn ISO zo laag mogelijk te houden (64 als het even kan) en met bv F8 te fotograferen. Tsja, dan heb je in daglicht wel wat nodig.^ HTH

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *