Vooruitkijken naar 2019

Zoals de trouwe lezer inmiddels van mij gewend is blik ik aan het begin van het jaar altijd vooruit. Ik ben de afgelopen dagen in de Franse Alpen geweest (waar bovenstaande foto werd gemaakt) en heb de rust en de ruimte gebruikt om te reflecteren en mijn nieuwe plannen concreet te maken. Er staan weer leuke dingen op stapel…

[Hier leest u hoe het mij vorig jaar is vergaan…]

Beter en efficiënter

U ziet het: ik blijf op zoek naar een nog betere dienstverlening gecombineerd met nog betere beelden!

Zoals de lezer hopelijk wel weet ben ik altijd bezig om aan mijn fotografie, onderneming, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling te werken. Vorig jaar maakte ik een aantal significante stappen die mij in staat stelden om beter en efficiëntere te werken. Zo ben ik meer gaan sporten en begonnen met mediteren. Dit jaar ga ik verder in dat spoor. Zo ga ik meer ‘in de Cloud’ werken zodat ik altijd en overal bij mijn documenten en bestanden kan. Zo hoop ik u beter en sneller van dienst te kunnen zijn.

(Nog) meer de wow factor opzoeken!

Naast beter en efficiënter werken wil ik ook mooiere beelden maken! Ik weet het: veel van mijn opdrachtgevers zijn zeer enthousiast over mijn foto’s, maar ik ben er van overtuigd dat het nog beter kan. Ik zie verbetering mogelijk worden met betere techniek. Bijvoorbeeld: de afgelopen weken kocht ik bij mijn favoriete camera winkel Kamera-Express een nieuw statief en nieuwe lens. Op zich geen wereldschokkende aankopen (al zijn de goede spullen nooit goedkoop), maar nu al kan ik u vertellen dat ze veel impact hebben op de kwaliteit van mijn beelden.

Nieuwe apparatuur maakt een groot verschil, maar ik zie ook grotere verbetering mogelijk als gevolg van betere bewerkingstechnieken. Ook op dat vlak ben ik op dit moment bezig met het maken van grote stappen: ik investeer in nieuwe software en volg verschillende nabewerkingscursussen. Het moet allemaal leiden tot één ding: foto’s met een grotere wow-factor! Aan het eind van het jaar hoop ik dat echt te kunnen laten zien!

Veranderende prijzen

Ik heb mijn prijzen verhoogd. Het is al weer 5 jaar geleden dat ik dit voor het laatst deed. Zoals u weet zijn de prijzen om ons heen echt wel behoorlijk gestegen. Om maar één voorbeeld te geven: Nikon en Canon hebben de prijzen van sommige van hun lenzen met meer dan € 1000 verhoogd. Dit heb ik vorig jaar gemerkt: hoewel het opnieuw een heel goed jaar was had ik moeite om goed uit de kosten te komen. Dus, ik kon er niet echt meer onderuit. De prijzen zijn 8% hoger dan voorheen. Ik hoop dat u het met mij eens bent: niet echt wereldschokkend. Ik heb geprobeerd het binnen de perken te houden. In 2020 zal ik ze verhogen met nog eens 4%.

Video

Ik ben er al een tijdje mee bezig, maar nu wordt het serieus: ik ga meer doen met video. Ik zie dat de behoefte aan een goede maar betaalbare oplossing op dit gebied toeneemt. Wat is er mooier dan dat uw fotograaf u zowel bewegend als stilstaand beeld kan leveren?

Hoe ga ik dat aanpakken? Enerzijds ben ik daarvoor een samenwerking aangegaan met een specialist in videoproducties die hele mooie dingen kan maken. Anderzijds ga ik zelf ook eenvoudige producties maken. Waar moet u dan aan denken? Bijvoorbeeld dat ik een kort interview doe met iemand waarvan u een mooie portretfoto nodig heeft voor bij een artikel. Dat interview, met wat achtergrond beelden en uw logo, kunt u dan gebruiken op uw site of op sociale media om lezers te trekken. Ik heb een kleine collectie mooie video spullen aangeschaft en kan hier nu goed mee werken: 2 goede camera’s, een video lamp en enkele microfoons. Het voordeel van mij inschakelen voor fotografie én video, is 1. Dat u maar één persoon op weg hoeft te sturen, en 2. Dat de video en fotografie qua stijl op elkaar lijken (beeldconsistentie). Interesse? Ik vertel er u graag meer over! (En u zag al even een kleine video productie in december).

Workshops voor fotografen

Ook dit hangt al een tijdje in de lucht, maar ik ga dit jaar 2x 2 workshops geven voor fotografen. De eerste workshop gaat over ‘de zakelijke kant van de professionele fotografie’; de tweede workshop gaat over ‘onderhandelen’. Ik ben momenteel hard bezig mij daarop voor te bereiden. Mijn doel met deze workshops is mijn collega-fotografen te helpen betere ondernemers te worden! Gelooft u mij als ik zeg dat ‘er ruimte voor verbetering is’. Meer info kunt u hier lezen.

U ziet het: ik zit al weer boordevol energie en ideeën. En bovenal heb ik weer zin om mooie beelden voor u te maken. Ook heb ik weer een aantal leuke en relevante blogs in mijn hoofd zitten. Kom dus regelmatig even hier kijken. Ik post minimaal één keer per week!

Zullen we er samen een mooi jaar van maken? Ik wens u een geweldig jaar vol met mooie beelden en zakelijk succes toe!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *