Amsterdam Drone Week: een blik in de toekomst

Eén van de leuke kanten van mijn werk als event fotograaf, is dat ik soms een blikje in de toekomst mag gooien. Regelmatig gaan de evenementen die ik fotografeer over de ontwikkelingen die er aan komen. Dat was helemaal zo tijdens de Amsterdam Drone Week, die ik afgelopen week mocht fotograferen in de RAI Amsterdam. Tijdens deze beurs ging het over de manier waarop de inzet van drones onze toekomst gaat veranderen. Bijzonder interessant: tot nu toe kende ik drones alleen nog van de ‘speeltjes’ die fotografen gebruiken, en de militaire inzet van drones in vijandige gebieden. Maar deze week ben ik gaan begrijpen dat drones op veel meer manieren ingezet kunnen worden.

Wat dacht u van het voertuig op bovenstaande foto (klik om hem groter te zien)? De vliegende auto komt er aan. Volgens Airbus kunt u in de toekomst in een auto stappen die u dan volledig autonoom (dus zonder dat u hem hoeft te besturen) naar een landings- en opstijgplaats toerijdt. Daar krijgt u een set propellers op uw dak. U stijgt op en vliegt, terwijl u gewoon verder werkt, naar uw bestemming. Daar landt u en worden uw propellors verwijderd, en wordt u, ook weer autonoom, naar uw bestemming gereden. Klinkt goed toch? Het is nog niet helemaal de vliegende DeLorean uit Back to the Future, maar het gaat nu toch de goede kant op….

Mooie dromen over drones

Men wil voorkomen dat u tijdens het winkelen pardoes een drone ter grootte van een kleine auto op uw hoofd krijgt…

Eerlijk gezegd ben ik er een beetje cynisch over. Ten slotte hebben we al een tijdje helicopters, en daarmee kun je ook naar je werk vliegen — maar dat is echt alleen maar toebedeeld aan de superrijken. Maar toch ben ik wel gaan zien dat drones een grote rol gaan hebben in de toekomst. Ik heb bijvoorbeeld boeiende verhalen gehoord over de inzet van drones om ontboste gebieden weer te bezaaien. Dat zouden drones helemaal autonoom kunnen doen. En drones zouden ook gemakkelijk ingezet kunnen worden bij bosbranden en grote ongelukken: zo heb je snel de benodigde spullen ter plaatsen.

Dat drones snel kunnen vliegen heb ik ook gezien. In de RAI was een enorme kooi opgebouwd waarin demonstraties werden gegeven en drone-races werden gehouden. Dat was erg gaaf om te zien. Race-drones vliegen met een snelheid van 180km/uur. De behendigheid van de piloten was adembenemend. Bijzonder om te zien hoe zij met de rug naar de kooi toezitten, en met een speciale bril de video vanuit hun drone krijgen en hem zo besturen! De snelste drones ter wereld vliegen tegenwoordig 740km/uur…

Het luchtruim wordt steeds voller

Natuurlijk moet dat allemaal zorgvuldig gebeuren. We kennen allemaal de verhalen van onnozelen die hun drone dicht bij een vliegveld laten vliegen. Gelukkig was er veel aandacht voor veiligheid en regelgeving. Vanuit de Nederlandse en Europese overheid en de luchtverkeersleiding werd actief meegedaan aan het gesprek tijdens een conferentie over dit onderwerp.. Want voor alle duidelijkheid: we hebben het hier niet over de kleine drones die u in de speelgoedwinkel koopt. Dit gaat echt over behoorlijk complexe en grote machines die dan onbemand door ons luchtruim gaan vliegen. Straks zijn er drones die pakketjes bezorgen; drones die medicijnen bij patienten afleveren; drones die onze files monitoren; drones die onderzoek doen; drones die opnames maken voor TV programma’s — en ga zo maar door. Zo wordt ons luchtruim steeds voller.

Boeiende en kleurrijke opdracht voor deze fotograaf

Ik mocht dat hele evenement fotograferen. Bijzonder boeiend. De opdrachtgever kreeg een collectie van 607 beelden in hoge resolutie. Daarin heb ik alle kanten van het evenement laten zien: de sprekers, de drones, de persconferenties, de bijzondere nieuwe technologie, de drone wedstrijden, de demonstraties, de signage, het gebouw zelf, het zaken doen, en natuurlijk het geweldige team waarmee ik mocht samenwerken. Een evenement van alle kanten!

Klik op de beelden om ze groter te zien.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *