Terugblik op 2016

campanile-gerechten-sept2016-6

Aan het einde van elk jaar vind ik het altijd fijn om terug te kijken op het jaar. Wat voor jaar was het? Wat is er gebeurd? Heb ik mijn doelstellingen bereikt? En dan kijk ik aan het begin van het jaar vooruit naar het komend jaar en stel ik een aantal nieuwe doelstellingen op.

Hier leest u hoe ik aan het begin van 2016 vooruitkeek naar dit jaar. En zoals elk jaar moet ik constateren dat dit jaar heel anders is gelopen dan ik had gedacht J. Voor sommige is dat reden om maar geen plannen of doelstellingen te formuleren. Maar voor mij geldt: if you aim at nothing, you are sure to hit it!

VOOR DE ZOMER EN NA DE ZOMER

Dit jaar valt voor mij uiteen in twee gedeeltes. De periode voor de zomer was in alle opzichten langzaam. Het aantal opdrachten bleef achter bij de verwachting. De markt was ‘taai’. Dit hoor ik van meer fotografen: de eerste helft van dit jaar was niet goed. Ik heb hier geen logische verklaring voor, maar het was wel zo.

De tweede helft van het jaar daarentegen was geweldig. Mijn agenda was bijna permanent volgeboekt. Gelukkig maar, want dat was hard nodig! Het tweede half jaar heeft veel goed gemaakt. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de eerste helft van 2017 gaat doen…

Ook in creatief opzicht valt dit jaar in twee gedeeltes uiteen. Niet alleen was het voor de zomer niet zo druk; de opdrachten waren ook niet zo uitdagend. Veel ‘normale’ opdrachten — werk wat ik wel ken. Ik hou van uitdaging, en als die er niet is, verveel ik me een beetje. Gelukkig waren er wel enkele uitschieters:

 • Ik mocht voor Robeco 1100 medewerkers portretteren (link)
 • Ik mocht een leuke meerdaagse opdracht doen voor Google (toch een leuke opdrachtgever!)
 • Ik mocht de bouw van een enorme windturbine in verschillende stadia fotograferen. (link)

Maar op de een of andere manier veranderde er in de zomer iets. Ik mocht ineens de ene na de andere gave opdracht doen. Ik heb er een heel aantal op mijn blog gezet, maar het waren er zoveel dat ik ze lang niet allemaal heb kunnen laten zien. Hier een lijstje

 • Ik mocht alle fotografie voor van Duijnen Koffie verzorgen. We gingen naar allerlei klanten waar we het plezier in beeld mochten brengen rond het product dat van Duijnen verzorgt. Dat was uitdagend, omdat elke situatie volledig anders was. Koffie is een emotie-product, en het is leuk om dat in beeld te mogen brengen. (link)
 • Ik mocht een bruiloft fotograferen op Vancouver Island. Dit was werkelijk schitterend. En de vakantie in Canada die Sophie en ik daaraan vastknoopte was ook een fotografische snoeptocht! (link)
 • Er kwamen uit verschillende richtingen opdrachten om eten en drinken mooi in beeld te brengen. Culinaire fotografie is een specialiteit waar ik dit jaar dan ook hard in heb mogen groeien. Dit heb ik niet opgezocht, maar was wel enorm leuk om te doen. Zie bv de foto van de heerlijke hamburger boven aan dit blog. Ziet er lekker uit, toch? :-). Ik leerde samenwerken met foodstylisten en mocht uiteindelijk zelfs de fotografie voor een kookboek verzorgen. (link)
 • Ik mocht een aantal opdrachten in het buitenland doen. Zo reisde ik (dus) naar Vancouver, Warschau en Frankfurt.
 • Ik kreeg er een aantal hele leuke nieuwe klanten bij, die grotere opdrachten bij me neerlegden, en ook zeer positief reageerden op wat ik maakte.
 • Ik deed voor het eerst een aantal video-opdrachten.
 • Ik deed een aantal uitdagende vrij werk projecten: dit zijn er teveel om op te noemen, maar ik noem er één die volgens mij bijzonder goed lukte: ik fotografeerde het Rotterdam Carnaval, wat een enorm mooie collectie beelden opleverde.

Ik zou nog even kunnen doorgaan, want er is eigenlijk nog veel meer. Terwijl ik dit schrijf scroll ik door mijn beeld-bibliotheek in Lightroom, en zie ik na de zomer het ene na het andere mooie beeld voorbij komen. Onderaan deze blog ziet u een aantal foto’s waar ik zelf blij van wordt.

Dat komt ook omdat mijn beeldbewerking een nieuwe impuls heeft gekregen. Groei, heb ik dit jaar opnieuw gemerkt, is niet regelmatig, maar komt in fasen. Waar ik voor de zomer het gevoel had stil te staan, zie ik mijn beeldbewerking na de zomer enorme sprongen maken. Ik ben vooral tevreden over mijn groei in portretfotografie. Hier hoop ik volgend jaar nog veel meer mee te doen.

INVESTERINGEN

2016 is ook een jaar van aanzienlijke investeringen geweest. Mijn commitment naar mijn opdrachtgevers is om de best mogelijke beelden te maken met de nieuwste technologie. Dat betekent dat ik elk jaar stevig investeer, maar dit jaar is wel uitzonderlijk geweest. Ik noem er een aantal:

 • Aan het begin van het jaar kocht ik een nieuwe printer, de Epson SC-P800. Ik investeerde in wat goede training. Het gevolg is dat ik nu veel mooiere afdrukken op groot formaat kan maken.
 • Ik heb een hele nieuwe camera-en-lens set gekocht. Naast mijn Nikon apparatuur heb ik nu ook een Fujifilm set. Daat gaat u in 2017 meer van zien…
 • Ik liet een hele nieuwe website bouwen. Mijn vorige website dateerde uit 2014. Ik heb van te voren heel veel onderzoek gedaan naar wat er nodig was voor een effectieve website in de komende paar jaar. De samenwerking met de bouwer was ook uitstekend. Zelf ben ik heel tevreden, maar helaas vallen de resultaten van deze website een beetje tegen.
 • Ik investeerde in serieuze video-apparatuur: camera’s, lampen en geluidsapparatuur. Daarmee mocht ik al wat leuke opdrachten doen.
 • Ik kocht een 360-graden camera. De eerste resultaten zijn erg leuk!
 • En ik kocht de nieuwe Nikon D5. Ik was al enthousiast over de voorloper, maar wat een verschil kan een camera maken…

PERSOONLIJK

Enkele persoonlijke observaties

 • Ik heb dit jaar een aantal leuke workshops mogen op individuele basis. Mijn officiele workshop programma is minder van de grond gekomen dan ik had gehoopt, maar deze kleine workshops op persoonlijk initiatief waren erg leuk!
 • Ik heb teveel tijd gestoken in sociale media. Het wordt toch tijd om een beetje af te kicken…
 • Ik heb dit jaar veel gehad aan de podcasts van Tim Ferris. Kan ik u absoluut aanraden.
 • De ontwikkelingen in mijn branche-organisatie, de Dupho, waren teleurstellend. Ik moet nog zien hoe dat zich gaat ontwikkelen. Daar stond tegenover dat ik veel kennis en inspiratie haalde uit de MPN (Master Photographer’s Network).
 • Ik zit nog steeds met veel plezier in mijn geweldige studio aan de Coolsingel. Drie jaar al weer!

RESUMEREND

Zo kom ik tot de conclusie dat 2016 een moeilijke start kende, maar erg mooi mocht eindigen. Het was als de hamburger op de foto bovenaan dit blogje: gelaagd en gevarieerd, maar in zijn geheel erg lekker.

Ik heb vele mooie projecten mogen doen. Mijn vaardigheden zijn gegroeid en ik heb lekker creatief kunnen zijn. Ik heb geïnvesteerd, gespeeld, gereisd, gedurfd, geleerd… Ook heb ik mogen samenwerken met veel enthousiaste mensen en heb ik heel veel mooie en positieve reacties op mijn werk ontvangen – waarvoor dank!


PS. Hieronder volgen nog een aantal mooie foto’s van dit jaar. U ziet een behoorlijke variatie. Soms zeggen mensen tegen mij: je moet je specialiseren. Ik ben het daar niet mee eens: ik ben een all-rounder. Mijn hoop is dat u ziet dat ik allerlei situaties een goede foto kan nemen.

Modelshoot met kleurengels in mijn studio
Studio Portrait
Tower 185, PWC, Frankfurt
Een gerecht voor een kookboek
De koffie komt eraan!
Help Portret 2016, Dordrecht
Vroeg ochtendlicht door de boom
Minister President op toneel met Jort Kelder
event-corporate-industry-warsaw-17
sport-rb-dames-10
strange-fruit
canada-vernon-and-vancouver-11
canadian-landscapes-12
Deze foto vond de opdrachtgever helemaal geweldig.

2 thoughts on “Terugblik op 2016”

 1. Ik volg veel fotografen en hun groei, puur uit nieuwsgierigheid en mijn passie voor fotografie! Beste Rogier als ik 1 fotograaf mag aan wijzen die voor mij de Fotograaf van 2016 is, ben jij dat. Ik heb genoten van je foto’s, je eigenzinnigheid in je blogs maar boven alles de groei! Talent en passie gaan bij jou samen.

  Ik wens jou en de jouwe een fijne jaarwisseling en dat 2017 mag brengen wat je ervan verwacht!

  Jan Boon

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *