Vooruitkijken naar 2016

Vooruitblik2016

Rond de jaarwisseling vind ik het fijn om na te denken over het nieuwe jaar. In mijn vorige blog keek ik terug op het oude jaar; in dit blog kijk ik vooruit naar dit jaar. Wat ben ik van plan? Waar ga ik aan werken? Welke nieuwe initiatieven ga ik ontplooien?

Allereerst moet ik zeggen dat ik het ondernemen gewoon ontzettend leuk vind! Sommige fotografen hebben hun beroep gekozen omdat ze graag fotograferen en doen dat ondernemen er maar een beetje bij. Ik niet: ik vind beide geweldig!

Vorig jaar heb ik veel energie besteed aan het verbeteren van mijn fotografische vaardigheden (o.a. rond het behalen van mijn Zilver Master titel). Dit jaar ga in daar verder mee, maar ga ik ook zeker investeren in mijn ondernemersvaardigheden! Dat laatste was vorig jaar een beetje een ondergeschoven kindje…

Dat wordt dit jaar dus anders. Hier volgen mijn plannen voor 2016.

Minder sociale media en meer CRM
Ik begin met het inzicht dat ik teveel tijd doorbreng op sociale media. Deze tijd zou ik beter kunnen investeren in bestaande relaties. Ik geef het toe: sociale media hebben een licht verslavend effect op me. Ja, ik haal er met enige regelmaat wel een opdracht uit — maar de hoeveelheid tijd die ik erop doorbreng is… te veel.
Niet dat ik al mijn sociale media activiteiten stop, maar ik ga me meer toeleggen op het beheren van de relaties die ik al heb. Snellere reacties per telefoon en email, beter beheer van uw contactgegevens, leuke attenties zo nu en dan, en een regelmatige nieuwsbrief zijn de specifieke plannen.

Investeren in kwaliteit en mogelijkheden
U kent me: ik wil de beste professionele fotograaf zijn die u kent. Mijn commitment naar u toe is dan ook dat ik investeer in de nieuwste technische mogelijkheden en vaardigheden.
Dan denkt u wellicht: dat doet toch elke fotograaf? Maar dat is dus niet het geval. Regelmatig kom ik op events andere professionele fotografen tegen die fotograferen met camera’s die inmiddels 7 jaar oud zijn!
Dat doe ik echt anders! Over de kerstperiode heb ik geïnvesteerd in allerlei apparatuur:

  • een nieuwe iPad Pro
  • twee hele mooie lenzen (Nikon 200-500mm/f5.6); een Sigma Art 50mm/f1.4
  • een Peli-case.
  • Elinchrom High Synch trigger en flitslamp
nikon-d5

Ook heb ik in December een driedaagse cursus geavanceerde Photoshoptechnieken gedaan.
En… Nikon heeft zojuist hun nieuwe top-camera aangekondigd: De D5. Hij komt in Maart, en ik zal hem zeker aanschaffen. Deze camera vervangt het huidige vlaggenschip, de D4. Uiteraard zijn er weer een aantal verbeteringen aan de D5, onder andere een ISO van 3.280.000. Dat is extreem hoog. Daarmee kan ik, ook in extreem donkere situaties nog prima foto’s maken .Zoals een Amerikaanse top-fotograaf zei over deze camera: “There’s nothing like it out there.”

Workshops
Aan het eind van het afgelopen jaar heb ik, op uitnodiging, een aantal workshops mogen geven voor fotografen. Dat was echt ontzettend leuk! In 2016 ga ik, nu op eigen initiatief een aantal workshops geven. Meer nieuws volgt, maar mensen die serieus met fotografie bezig zijn moeten dit blog maar even goed in de gaten houden…

En verder
Dan zijn we er nog niet. Naast al het bovenstaande heb ik een aantal leuke projecten in gedachten. De eerste stappen zijn al genomen. Ook ga ik twee bruiloften fotograferen in een ver buitenland. Ga ik vieren dat mijn lieve echtgenote al 25 jaar als mijn partner door dit leven heen gaat met mij. Ga ik mijn administratie helemaal op orde brengen en stroomlijnen. En ga ik mijn werktempo beter managen en consistenter werken aan mijn gezondheid.

U ziet het: 2016 begint met veel ambitie — en zin! Wat kan ik voor u doen?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *