Koppen snellen – foto reportage

Koppen snellen-9

Op dit moment wordt in Capelle aan den IJssel (mijn woonplaats) één van de grootste windmolens van Nederland gebouwd. Als je binnenkort over de van Brieneroordbrug (A16) Rotterdam binnenkomt zul je hem al van grote afstand zien. Onlangs mocht ik het slaan van de eerste heipaal fotograferen. Deze week werden de koppen gesneld en daar mocht ik een foto reportage van maken.

Mijn opdrachtgever mailde mij met de vraag of ik dit koppen snellen kon fotograferen. Mijn eerste neiging was om te denken aan inboorlingen op Borneo en mezelf de vraag te stellen of ik dit wel een appetijtelijk idee vond. Maar al snel bleek dat deze opdracht veel dichter bij huis zou plaatsvinden — en aanmerkelijk minder gevaar voor mij opleverde.

‘Koppen snellen’ is het verwijderen van de kop van de heipaal, nadat deze in de grond geslagen is, en voordat de fundering wordt gelegd. Het is een apart beroep. Ik kan me dat gesprek op feestjes zo verstellen. “Wat doet u?” Ik ben koppensneller. “Oh…!”

Ik had echter een heel leuk gesprek met de koppensnellers. Het bleken zeer vriendelijke kerels. Hun taak, zoals ik die in beeld heb gebracht: het weghakken van beton, gevolgd door het doorsnijden van de stalen bewapening, waarna de kop wordt weggetild.

Koppen snellen-10
Koppen snellen-8
Koppen snellen-6
Koppen snellen-7
Koppen snellen-4
Koppen snellen-5
Koppen snellen-2
Koppen snellen-3
Koppen snellen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *