‘Behind The Scenes’: een kookboek project

Dit is toch wel één van de leukste projecten van de afgelopen maanden. Ik mocht de fotografie verzorgen voor een leuk en mooi kookboek voor Campanile Hotels. In deze video krijgt u een korte indruk van de aanpak.

De fotografie bestond uit

  1. Portretten van de koks
  2. Stillevens van de ingrediënten
  3. Mooie foto’s van de gerechten

Voor elk gerecht werden er dus drie foto’s gemaakt. In totaal staan er in het kookboekje 16 lekkere recepten, dus dan hebben we het over 16 portretten, 16 stillevens, en 16 foto’s van gerechten. Een behoorlijke klus dus, die we in twee dagen deden! Dat was wel flink aanpoten. Ik bouwde hiervoor op op locatie 3 studio’s op: één voor elk van de foto’s.

Voor de styling werkte ik samen met Marianne Snel van FoodDepartment.nl. Zij heeft de gerechten en de stillevens volledig verzorgd— en dat heeft ze fantastisch gedaan.

Het resultaat is een heel leuk kookboekje geworden, dat u vanaf heden bij elk Campanile hotel kunt ophalen voor € 10,-

Hieronder een paar foto’s uit het kookboekje, en een aantal ‘behind the scenes’ beelden. U kunt steeds op de foto’s klikken om ze groter te bekijken.

Portretten van de koks

In één van de studio’s fotografeerde ik 16 koks, samen met de ingrediënten voor zijn gerecht. Ieder gerecht komt uit een bepaalde regio, en dus krijgt iedere kok ook zijn eigen karakter. Het kookboek is vierkant en deze portretten moesten pagina-vullend zijn.

Portret van een Campanile Chef Portret van een Campanile Chef

De gerechten

Naast de 16 koks werden dus ook hun 16 gerechten gefotografeerd. De styling hiervan werd helemaal gedaan door mijn foodstyliste. De chefs begrepen in eerste instantie niet waarom er een foodstyliste nodig was. Ze konden zelf toch ook wel een gerecht opdienen? Maar zodra ze Marianne aan het werk zagen waren ze stuk voor stuk overtuigd. “Zo mooi heeft mijn gerecht er nog nooit uitgezien,” zeiden ze, en: “dit inspireert mij voor hoe ik mijn gerechten opdien!”.

Food fotografie is een vak apart. De kunst zit hem enerzijds in de styling: het gerecht moet er natuurlijk appetijtelijk uit zien. Maar de belichting is ook zeer belangrijk. As het eruit ziet alsof het geflitst is, dan lijkt het kunstmatig. Het licht moet er dus natuurlijk uitzien. In de foto’s onderaan ziet u hoe we dit hebben aangepakt.

Een gerecht voor een kookboek Een gerecht voor een kookboek

De ingrediënten

De opdrachtgever wilde ook graag de ingrediënten mooi in beeld gebracht zien. Dus werd nog een derde studio opgebouwd met een soort producttafel. Op deze tafel werden de ingrediënten neergelegd als ware het een stilleven. De kunst van deze foto’s was om ze allemaal consistent te maken, zodat als u door het boek bladert u onbewust de consistentie van de aanpak ziet.

De ingrediënten voor een gerecht - kookboekfotografie De ingrediënten voor een gerecht - kookboekfotografie

Behind the Scenes

En als laatste, gewoon omdat het leuk is om te laten zien, nog een zestal foto’s van achter de schermen. Zo zag dat er dus ongeveer uit…

De Credits

Altijd goed om even de namen te noemen van de mensen met wie je met zoveel plezier hebt samengewerkt! Het team bestond uit de volgende mensen

Initiatief: Guido Scholten (Campanile)
Productie: Guido Scholten en Joyce de Bruin-Rikkers  (Campanile)
Fotografie en video: moi
Food styling: Marianne Snel (Home Cooking Department)
Vormgeving: Ronja de Maa (website)

1 thought on “‘Behind The Scenes’: een kookboek project”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *