Heeft u in uw fotoarchief…

Offshore fotografie bouw windmolens voor energietransitie

Regelmatig word ik benaderd door partijen die op zoek zijn naar mooie foto’s van specifieke onderwerpen. Vaak zijn deze foto’s nodig voor een nieuwe website of voor wanddecoratie in kantoren. Met 5865 foto’s op deze website heb ik een behoorlijk fotoarchief. Aangezien mijn werk zich voornamelijk richt op industrie, en thema’s als werk, infrastructuur, bouwprojecten, energietransitie en mobiliteit vaak terugkeren, is de vraag naar mijn fotoarchief goed te begrijpen.

In deze blog leg ik uit hoe ik u van dienst kan zijn.

Over mijn fotoarchief

Mijn website bevat dan ruim 5000 beelden, maar mijn werkelijke fotoarchief is natuurlijk veel groter. Het exacte aantal foto’s in mijn archief is moeilijk te bepalen. In de ruim 25 jaar dat ik aktief ben als professioneel fotograaf waren er jaren dat ik wel 150.000 foto’s maakte Ik schat dat mijn fotoarchief ruim 1,8 miljoen beelden bevat!

Mijn archief is zorgvuldig georganiseerd en goed geback-upt, zowel on- als offsite. Ik onderhoud mijn archief regelmatig, wat betekent dat ik niet alles bewaar. Toch houd ik veel foto’s, omdat ik vaak verzoeken krijg om bepaalde foto’s opnieuw te sturen. Daar wil ik natuurlijk aan kunnen voldoen.

De kans is groot dat ik beelden heb die aan uw wensen voldoen. In mijn carrière als professioneel fotograaf heb ik zoveel verschillende onderwerpen en thema’s gefotografeerd dat er vrijwel altijd iets passends is. Of u nu op zoek bent naar foto’s van schepen in de Rotterdamse haven, veiligheid in de bouw, windmolens bij Kinderdijk, kinderen op schommels of chirurgen in operatiekamers, ik kan u helpen.

Ik schat dat mijn fotoarchief 1,8 miljoen beelden bevat!

Zorgvuldigheid met de belangen van opdrachtgevers

Waarschijnlijk hebt u mij gevonden doordat ik veel foto’s online heb, en deze ook toepasselijke bestandsnamen heb gegeven. De foto’s op mijn website hebben geen generieke bestandsnamen, maar beschrijvende titels zoals ‘Premier Rutte bezoekt verzorgingstehuis voor ouderen in Utrecht’. Hierdoor leidt Google u snel naar mijn site.

Toch zit hier een addertje onder het gras: de meeste foto’s op mijn website zijn gemaakt in opdracht van klanten. Ik hecht veel waarde aan de relatie en het vertrouwen van mijn opdrachtgevers, en ga zorgvuldig om met hun belangen. Als u een bepaalde foto wilt gebruiken, zal ik altijd eerst contact opnemen met de opdrachtgever om hun toestemming te vragen.

Hier een voorbeeld van beelden die u op mijn website gaat tegenkomen als u zoekt naar ‘transport’, ‘logistiek’ of ‘vervoer’.

Verzoek om foto’s te gebruiken

Als u op mijn website foto’s heeft gevonden die u wilt gebruiken, kunt u contact met mij opnemen. Dat kan voor dit soort vragen het beste via e-mail. Vermeld hierbij de links naar de betreffende foto’s of stuur screenshots mee, en vergeet niet te vermelden hoe en door wie de foto’s gebruikt zullen worden. Als de foto’s in opdracht zijn gemaakt, zal ik deze informatie nodig hebben in mijn contact met de betreffende opdrachtgever voor wie de foto’s werden gemaakt. Hij zal willen weten dat de er met het gebruik van ‘zijn’ foto’s geen dingen gebeuren die zijn bedrijfsvoering moeilijker maken.

Een online fotoarchief: DieFoto.nl

Met ‘slechts’ 5865 beelden online en een archief van 1,8 miljoen foto’s, begrijpt u dat er veel beelden zijn die niet rechtstreeks beschikbaar zijn. Daarom heb ik een deel van mijn archief online gezet op DieFoto.nl. Hier vindt u een uitgebreide collectie beelden met de volgende voordelen:

  1. De beelden zijn vrij te gebruiken zonder problemen van opdrachtgevers.
  2. De beelden zijn geordend op onderwerp.
  3. De beelden zijn vaak van zeer hoge resolutie. Dit in tegenstelling tot foto’s op veel stockfoto websites, waar de hoogste resolutie vaak niet meer is dan een schamele 20megapixel is
  4. U kunt de beelden direct aanschaffen en downloaden of bestellen als wanddecoratie.
DieFoto.nl - mijn nieuwe website waar ik u mijn mooiste foto's aanbied!
DieFoto.nl – mijn nieuwe website waar ik u mijn mooiste foto’s aanbied!

Een zoekopdracht in mijn fotoarchief

Hoewel er veel foto’s op DieFoto.nl staan, is er altijd een kans dat u iets specifieks zoekt dat u daar niet aantreft. Mijn archief is veel groter en ik krijg regelmatig verzoeken om specifieke beelden op te zoeken. Dit doe ik graag, maar ik vraag hier een vergoeding voor vanwege de tijd die het kost. Het doorzoeken van een archief van 1,8 miljoen foto’s op een specifiek onderwerp is niet een kwestie van enkele minuten werk…

De werkwijze is eenvoudig:

  1. U geeft aan wat u zoekt.
  2. Ik laat weten of uw zoektocht kans van slagen heeft. Als ik denk dat uw zoektocht kansrijk is, doe ik u een voorstel voor een ‘zoek fee’.
  3. Na uw akkoord doorzoek ik mijn archief en verzamel relevante beelden.
  4. U kiest de beelden die u bevallen, waarna ik een passend financieel voorstel doe. Let op: dit is niet de zoek fee, maar de kosten voor het gebruik van de foto’s.
  5. Na uw goedkeuring vraag ik, indien nodig, toestemming aan de opdrachtgevers.
  6. Ik lever u de beelden in hoge en lage resolutie!

Een betere oplossing!

Als u slechts één of twee foto’s nodig heeft, zijn bovenstaande opties geschikt. Maar voor een grotere collectie foto’s is een specifieke fotografieopdracht vaak zinvoller. Hiermee krijgt u beelden die beter aansluiten bij uw vraag en uniek zijn voor uw doeleinden.


< Bekijk mijn industriële fotografie

< Bekijk mijn fotografie van fabricage en productie

Over Rogier

Rogier is fulltime professioneel fotograaf sinds 2007 en fotografeert voornamelijk voor bedrijven, met een nadruk op industrie. Hij is Zilver-master fotograaf, en werkt vanuit Rotterdam in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse prijzen gewonnen. Opdrachtgevers ervaren hem als een goede fotograaf die goed mee kan denken en hun wensen kan vertalen naar sterke beelden die heel effectief en aantrekkelijk zijn in marketing en PR.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *