Ik doe het niet meer (voor niets)

Vandaag ben ik drie uur bezig geweest met het opsturen van foto’s aan opdrachtgevers. Foto’s uit opdrachten die ik al een tijdje geleden maakte. En die ik al lang en breed heb opgestuurd. Maar ‘ze’ zijn kwijt. Of ik ze dus even opnieuw kan sturen. Maar natuurlijk! Want ik heb mijn archief wel op orde… maar daar breng ik nu wel kosten voor in rekening.

Wat is de situatie? Ik krijg elke week wel de vraag van een opdrachtgever of ik nog enkele foto’s even opnieuw kan opsturen — vaak krijg ik de vraag meerdere keren per week. Daar zijn allerlei redenen voor: de DVD is kwijt, of past niet meer in de computer; de bestanden zijn weg; de wetransferlink doet het niet meer; de medewerker is op vakantie, of heeft een andere baan; de bestanden zijn op een ander filiaal; er is een computer probleem; men zit even op een andere plaats; of men is vergeten de foto’s te backuppen. Allemaal begrijpelijke redenen. En of ik dus even wat foto’s kan opsturen.

De gedachte lijkt te zijn: je zit toch achter je computer. Je hebt die foto’s vast dichtbij. Je wilt toch service verlenen…?

En natuurlijk moet het altijd VANDAAG. De deadline is nu. We hadden je gisteren al willen mailen, maar het kwam er niet van… Ons evenement is morgen. De drukker houdt de drukpers tegen! Today! Heute! Maintenant! Nu!

Tot nu toe heb ik dat altijd gedaan. Ik wil ook graag goede service verlenen. Ik wil ook niet moeilijk doen. Het kost ook niet zo heel veel tijd…

Daar schuilt echter het addertje onder het gras. Er gaat toch wel een behoorlijke hoeveelheid tijd inzitten. Ik moet de bestanden vinden (in een archief van ruim anderhalf miljoen foto’s); de juiste selecteren; ze opnieuw exporteren zodat ze in een leesbaar bestand zijn, ze zippen en dan versturen. Dat versturen lijkt simpel, maar even 4GB aan HiRes beelden versturen duurt zelfs met mijn supersnelle internetverbinding echt wel even. Dan heb ik het nog niet over de telefoontjes, mailtjes, smsjes, ‘ze zijn er nog niet’ en de ‘oh, we hadden een andere nodig’ reacties…

Vandaag heb ik voor twee klanten die hun foto’s kwijt waren mijn schema omgegooid. Dat heeft me, extra reistijd nog niet meegeteld, gewoon drie uur gekost. U zult begrijpen: dit kan niet.

De moraal van het verhaal. Ik doe dit met plezier voor mijn opdrachtgevers. Maar als ik de foto’s bij mijn opdrachtgevers heb afgeleverd, ligt de verantwoordelijkheid niet meer bij mij. Dit betekent, simpelgezegd, dat ik u een tarief van €85 in rekening breng per zending.

Het is maar dat u het even weet.

Dit is een repost van een blogartikel dat al op 13 juni 2012 plaatste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *