Fotograaf kijkt terug op de impact van Corona

Rogier in de Alpen. Op zijn rug een cameratas - want die neemt de professionele fotograaf altijd mee!
Rogier in de Alpen bij Le Flegere. Op de achtergrond de Mont Blanc en in de diepte ligt Chamonix. Uiteraard een rugtas met camera’s en lenzen — die neemt een professionele fotograaf altijd mee :-).

Dit blogje schrijf ik vanuit de Franse Alpen. Hier geniet ik van twee weken welverdiende rust. Aanstaande overmorgen keren we huiswaarts, en dus komt mijn ondernemersbrein langzaam weer op gang. Tijd om wat dingen te evalueren en wat nieuwe plannen te maken!
Ik schrijf dit blogje ook omdat veel mensen vragen hoe gaat het nu met je?. En: Leef je nog? Daarmee doelen ze natuurlijk op Corona en de periode die achter ons ligt. 

Het korte antwoord is: Ja, ik leef nog, en het gaat zelfs goed! Ik zet even een aantal ontwikkelingen op een rij.

Omzetverlies

Concrete impact van Corona voor mij: ik kan later met pensioen

Ik heb in de eerste zes maanden van dit jaar een omzetverlies van ca. 35% geleden. Dat is flink, maar ik heb gelukkig nog genoeg opdrachten kunnen doen om in ons degelijks levensonderhoud te voorzien. De terugval aan omzet heeft met name tot gevolg dat ik de aanschaf van nieuwe apparatuur uit heb moeten stellen (ik wil als fotograaf u van dienst zijn met de nieuwste technologie) en minder heb kunnen sparen voor mijn pensioen. Veel fotografen sparen helemaal niet voor hun pensioen, maar ik doe dat wel. Corona betekent tot nu toe concreet voor mij dat ik later met pensioen kan. Ik mikte op mijn 67ste, maar dat wordt nu dus later. Dat is niet leuk, but hey, I love my job, dus dat overleven we wel!

Eventfotografie, portretfotografie en industriële fotografie

Ik heb een flink aantal opdrachten verloren. Alle evenementen werden natuurlijk afgelast, en eventfotografie vormde een groot aandeel van mijn opdrachtenportefeuille. Ook de portretfotografie kwam bijna stil te staan. Gelukkig heb ik nog een derde tak van sport, industriële fotografie, en daarin ontstond juist meer vraag. Beetje vreemd wellicht, maar ik denk dat dit verklaard kan worden door het zeer mooie weer dit voorjaar, en het feit dat het rapport van de commissie Remkes over stikstof en Pfas problematiek de bouwsector toch weer wat lucht gaf. Hier ben ik erg blij mee: aanvankelijk leek het alsof de klap veel groter zou zijn, maar door deze (overigens ook leuke) opdrachten kan ik zeggen dat de klap maar 35% was.

> Zie mijn eventfotografie
> Zie mijn Portretfotografie
> Zie mijn Industriële fotografie

Overheidsmaatregelen TOGS en TOZO

Ik heb geen gebruik gemaakt van de overheidsmaatregelen. Ik was zeer dankbaar dat we leven in een land waarin de overheid haar huishoudboekje goed op orde heeft en dus met maatregelen over de brug kon komen. Voor fotografen waren er twee: de TOGS en de TOZO. Ik heb er goed naar gekeken, maar het werd mij al snel duidelijk dat ik niet onder bepaalde bestaansminima ging komen. Toen de overheid ook nog duidelijk maakte dat deze maatregelen echt bedoeld waren voor bedrijven en ZZP’ers die niet zonder konden, en vroeg dat er geen beroep op de maatregelen zou worden genomen als het niet absoluut nodig was, heb ik er verder van afgezien.

Studio kwijt

Een harde klap midden in de afgelopen periode was dat ik mijn studio kwijtraakte. Dit had niets met Corona te maken, maar het gebouw waar ik de afgelopen 6,5 jaar in heb gezeten gaat gesloopt worden. Ik heb vanaf het begin geweten dat dit een keer ging gebeuren, en ik heb er veel langer in mogen zitten dan ik in het begin had gedacht. Maar nu was het zover en was de pech dat dit gebeurde midden in Coronatijd. Geluk bij een ongeluk: omdat het rustiger was had ik lekker de tijd om op te ruimen. De spullen zijn voorlopig even in de opslag: ik ga even de ontwikkelingen van de komende periode aankijken. Mijn hoop is op termijn wel weer een studio te betrekken.

Mijn eigen Stockfoto website

Mooie en bijzondere foto’s voor aan uw muur en in uw communicatie vindt u mijn nieuwe stockfoto website DieFoto.nl!

Ik heb Corona gebruikt om een aantal nieuwe initiatieven te ontplooien. De belangrijkste is deze: ik heb mijn eigen stockfotowebsite gebouwd en online geplaatst. Aanleiding hiervoor is dat ik een heel groot archief heb met allerlei mooie foto’s over allerlei relevante onderwerpen. Opdrachtgevers vragen mij regelmatig heb je niet een goede foto van …. Dan ga ik zoeken, en moeten we onderhandelen. En als ik het druk heb kost dat veel tijd. Maar op mijn stockfotosite kunt u zelf de foto’s vinden die u zoekt, en ze in ene downloaden of bestellen.

De website heet ‘DieFoto.nl’. Intussen heb ik de eerste foto’s verkocht en heb ik al veel positieve reacties mogen krijgen. Ik zou zeggen: kom de website regelmatig bekijken: ik vul de collectie voortdurend aan, zowel vanuit mijn archief als met nieuwe beelden. Nog een interessant feitje: ik ben de enige Nederlandse fotograaf die ik ken die zijn eigen stockfotografie website heeft. Toch leuk…

Video

Ik ben de afgelopen maanden ook druk in de weer geweest met video. Op dat vlak heb ik een aantal grote slagen mogen maken. Ik heb geïnvesteerd in vaardigheden, software en hardware. Intussen heb ik voor een aantal opdrachtgevers al leuke video-opdrachten mogen doen.

Ik zie de combinatie van video en fotografie als groeimarkt: voor u als opdrachtgever is het prettig en voordeliger om zaken te doen met één partij die u met beide kan helpen!

Meer creativiteit en betere beeldbewerking

De laatste ontwikkeling waar ik over bij wil praten is dat ik veel tijd heb gestopt in het nog verder verbeteren van mijn beeldbewerkingstechnieken. Enerzijds omdat ik er tijd voor had en dit erg leuk vind, maar anderzijds ook omdat het mij steeds duidelijker wordt dat je je als fotograaf kunt onderscheiden als je betere en meer creatieve beelden kan maken. Een goed voorbeeld hiervan is de composite groepsfoto in de vorige blogpost: enkele maanden geleden had ik dit niet voor u kunnen doen. Dankzij deze technieken kan ik u dus ook in Coronatijd helpen aan goede groepsfoto’s. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Vooruitkijkend

Al met al kan ik zeggen dat ik er positief in sta. De afgelopen maanden zijn spannend geweest, en mentaal ook zeer ingewikkeld, maar we zijn ze goed doorgekomen. Ik sta te popelen om er weer tegen aan te gaan.

Al houd ik ook wel mijn adem in, hoor! Ik zie enerzijds dat wel met zijn allen allemaal weer razendgraag aan de slag willen, en zo snel mogelijk terug naar business-as-usual. Dat geldt voor mij ook. Maar we stormen wel af op een tweede golf. Dus, nee, het leed is nog niet geleden. In December schrijf ik weer een blogje met een terugblik. Ik hoop dat ik dan even positief kan zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *