Fotograaf reageert op een ongemotiveerde stage sollicitatie — de zoveelste…

Beste …….,

Dank je voor je email. Je solliciteerde naar een stage plaats binnen mijn bedrijf. In je email schreef je dat ‘je mijn website tegenkwam’ en ‘dat deze je heel erg aansprak’. Op geen enkele manier lichtte je dit toe. Ik heb geen idee wat je wel en niet gezien hebt, en wat je dan aansprak — maar je ziet jezelf kennelijk al binnen mijn bedrijf.

Ik nog niet. Er zijn weken dat ik vijf e-mails ontvang met precies datzelfde zinnetje: ik kwam uw website tegen en deze sprak me heel erg aan en mag ik stage komen lopen bij u? Staat dat zo in de syllabus van je opleiding? Zo ja, gooi die dan maar gelijk weg.

Het antwoord op je vraag is: ‘nee, je mag niet bij me komen werken’. En (behalve dan dit blogje) krijg je zelfs geen verdere reactie. Ik krijg namelijk de stellige indruk dat je geen enkele moeite hebt gedaan om mijn bedrijfsvoering daadwerkelijk te onderzoeken. Je meldt in elk geval niet wat jou aanspreekt. Heb je überhaupt wel gekeken? Of heb je alleen maar gezocht naar mijn email adres?

Copy-paste

Je vertelt ook niks over jezelf. Ik heb geen idee wat je zoekt, wat je wilt, wat je hoopt te leren. Het lijkt er sterk op dat je dit mailtje copy-paste stuurt aan nog 20 fotografen. Waarom zou ik ook maar enige tijd en moeite stoppen in het beantwoorden van jouw mail, als jij zo lui bent naar mij toe? Ik neem jouw stage nu al serieuzer dan jij!

Staat dat zo in de syllabus van je opleiding? Zo ja, gooi die dan gelijk maar weg.

Laat ik dat even toelichten. Ik heb een passie voor mijn vak. Nee, ik heb geen glamoereus fotobedrijf. Ik fotografeer geen supermodellen en superjachten en supersonische vliegtuigen — nou ja, niet veel 🙂 . Ik fotografeer hele gewone mensen en situaties ‘ en daar probeer ik dan superbeelden van te maken.

Daar kan ik goed een stagiair bij gebruiken. Ik heb veel werk; ik kom op veel bijzondere plaatsen; ik heb veel apparatuur en veel kennis. Die kennis deel ik graag. Ik vind het leuk om jonge mensen met passie voor fotografie van alles bij te brengen — dus een stage bij mij is altijd een leerzame ervaring. Voor mij zijn drie dingen belangrijk:

 1. je fotografische vaardigheden
  Je gaat bij mij absoluut fotograferen.
 2. Je ondernemersvaardigheden
  Alle opleidingen bieden hier veel te weinig aandacht aan. Ik leer je er alles over.
 3. Je persoonlijke ontwikkeling.
  Je leert omgaan met angst, emotie, uitdagende situaties

Stagiairs die met succes een stage bij mij afronden, hebben veel geleerd over deze drie elementen en zijn daarmee goed voorbereid op de werkelijkheid na de opleiding.

Geen handen in je zakken

Maar dan moet je wel zeer gemotiveerd zijn. Fotografie is hard werken, op onregelmatige tijden, en soms in complexe omstandigheden. De kunst is om altijd te blijven lachen en positief te blijven — en in het midden van uitdagende omstandigheden mooie oplossingen kunnen bedenken.

Hier is wat ik bied:

 • Een uitdagende werkomgeving
 • Veelzijdige opdrachten: portret, evenement, industrieel, reclamefotografie
 • Veel uitleg en kennis
 • Werk in de studio als wel op locatie
 • Een stage vergoeding. Dit is redelijk ongewoon in fotografie-land, waar doorgaans de houding is dat je al dankbaar mag zijn dat je een stage hebt.. Maar ik vind het niet meer dan redelijk dat als jij hard werkt, je daar ook iets voor krijgt.

Onderdeel van een stage bij mij is dat je elke maand samen met mij een creatief vrij werk project doet. Dit doen we samen, maar jij bedenkt en organiseert het. Dit levert interessante foto’s op voor je portfolio; je mag namelijk mijn apparatuur en studio gebruiken, en we werken samen naar een goed resultaat!

Wat ik vraag:

 • Een gemotiveerde stagiair. Je bent niet iemand die voortdurend op zijn telefoon kijkt, of met zijn handen in zijn zakken staat. Je zoekt naar wat je nog meer kan doen, en hoe de situatie nog beter kan maken.
 • Een stagiair met goede sociale vermogens. Je durft vragen te stellen; je bent nieuwsgierig; je bent respectvol naar mijn klanten en vriendelijk naar de mensen voor de camera.

Een nieuwe poging?

Mocht je, na het lezen van dit blogje, nog interesse hebben om stage bij me te komen lopen, dan zie ik je — uitgebreide en inhoudelijke — sollicitatie tegemoet. Zo’n sollicitatie kan altijd rekenen op een reactie!

PS. Twee tips

 1. Als je dit blog even doorkijkt, zie je al snel wat voor opdrachten ik doe, en wat je dus kan verwachten als je stagiair bij me wordt.
 2. Haal je sollicitatie even door de spel-checker heen. Staat al weer zoveel verzorgder.

6 thoughts on “Fotograaf reageert op een ongemotiveerde stage sollicitatie — de zoveelste…”

 1. Goed stuk! Het gebeurt mij ook erg vaak stage aanvraag maar zonder enige motivatie of portfolio.

  Ben je trouwen aangesloten bij EBB als erkend leerbedrijf?

 2. Hallo fotograven, hier de moeder van deze jonge dame 14 jaar oud en die sinds2 jaar een passie heeft voor fotogafie. Erg jong om nu al te weten wat je later wil worden, maar dat heeft ze waarschijnlijk van mij, ik was nl 4 jaar oud toen ik wist dat ik “baby zuster “wilde worden. (Is gelukt trouwens, maar dat ter zijde,) ze zit nu in de derde klas van het grafisch lyceum, moet een stage plek zoeken voor 4 dagen, snuffelstsge moemen ze dat. Erg goed van jullie om dit soort mails zo af te kraken. Ja het klopt ze verteld niets over haar zelf, hallo weet zij veel, ik heb haar geleerd voorzichtig te zijn met de info die ze over haar zelf verspreid. Ze is 14 oke. Maar ik wens u en uw bedrijf het aller beste en hoop dat u met mails van klanten met de vraag of u een reportage zou kunnen maken ook zo vriendelijk beantwoord.
  Met vriendelijke groet
  Een Trotse mama

  1. Beste trotse mamma,

   Heel goed dat je voor je dochter op komt. Maar volgens mij kun je beter je energie steken in het helpen van je dochter met het schrijven van een goede brief. Want denk je nou echt dat ik mijn klanten en mijn apparatuur ga blootstellen aan iemand die niet verder komt dan een ongemotiveerde brief van drie regels? Dat ik mijn energie ga stoppen in iemand die er zelf geen energie in stopt? Jouw eigen reactie is al drie keer zo lang als de gemiddelde stage-sollicitatie!
   Het is in het algemeen een heel goed principe om niet te veel over jezelf te vertellen. Maar als je wilt dat iemand je een kans geeft, je dingen leert, is het slim om juist wel iets meer over jezelf te vertellen.
   Je dochter is hartelijk welkom om nog een een keer een sollicitatiebrief te schrijven. Een serieuze brief kan altijd rekenen op een serieuze reactie.

   1. Bij deze ging het niet om een sollicitatie., maar een snuffelstage! En puur om te weten of je daar uberhoud aan mee werkt of plek voor hebt, maar we zijn al vorrzien, bij iemand die wel snapt hoe het werkt met 14 jarigen! Iets waar joj beter niet aan kan beginnen.
    Een super mama!

    1. In haar brief miste al die informatie…hoe moet ik daar nou wijs uit worden. Zeker als ik sommige weken wel 5 van dat soort emails krijg?
     Ik leg de bal terug bij jou en de opleiding: als je wilt dat bedrijven je kinderen/leerlingen serieus nemen, moet je ze leren een serieuze brief met volledige informatie te sturen. Als dat al teveel gevraagd is, dan KUN je niet verwachten dat ik de vraag serieus neem.
     Een superdrukke fotograaf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *