Portretten en groepsfoto op locatie; een kijkje achter de schermen

Graag geef ik u een blikje achter de schermen tijdens een hele normale shoot. Dit betreft een opdracht die ik vaak krijg: het maken van individuele portretten van de leden van een team, alsmede ook een mooi groepsportret. En dat natuurlijk op locatie bij de opdrachtgever, zodat de impact op de werkzaamheden van het team minimaal is.

We hebben deze keer een kleine video gemaakt om u te laten zien hoe dat in de praktijk er aan toegaat.

CLICK & PICK

Graag licht ik even enkele dingen toe. Ik werk met het zogenaamde Click & Pick systeem. Dit betekent dat uw teamleden zelf hun foto mogen uitkiezen. Zo voorkomen we dat er straks onvrede ontstaat over de geleverde foto. Dit is belangrijk, omdat ik op Twitter en Facebook regelmatig lees over mensen die ontevreden zijn over de geleverde foto. De fotograaf heeft dan zelf een keuze gemaakt, en daar zijn deze mensen het niet mee eens. Het gevloek en getier is soms niet van de lucht! Gevolg: men vertikt het om deze foto te gebruiken zoals de werkgever hoopte…

Dit voorkomen we dus met dit click & Pick systeem. Hoe werkt het? De fotograaf maakt een aantal foto’s. Deze verschijnen op een tablet of laptop, en de persoon in kwestie kan in alle rust zelf de beste foto uitkiezen. En is hij of zij niet tevreden? Dan maken we nog een serie foto’s. En eventueel een derde serie — al komt dat bijna nooit voor.

DE GROEPSFOTO

Voor deze specifieke opdracht moest ik een team aan wetenschappers op de foto zetten. Dit betrof een redelijk groot team. Binnen de locatie was niet echt een plek om iedereen in één groepsfoto te krijgen. Bovendien mocht de omgeving niet echt op de foto in verband met wat dingen die men nog niet aan de buitenwereld wilde laten zien. Dus werd gekozen voor een montage. Ik fotografeerde de hele groep in setjes van vier, en maakte daar in Photoshop een geloofwaardig geheel van.

Dit is leuk om te doen, maar het vraagt om enorme nauwkeurigheid. Je moet al van te voren bedenken hoe het eind resultaat wordt. Dat vraagt enig overleg en voorbereiding. Gelukkig levert dat ook altijd veel hilariteit op.

BESCHIKBARE RUIMTE

Graag stip ik nog één onderwerp aan. Voor het maken van dergelijke foto’s hebben we flink wat ruimte nodig! U ziet dat in de video: de witte achtergrond is al snel een meter of 4 breed, en de lampen moeten links en rechts kunnen staan, en de hoogte in kunnen. Vaak gebeurt het dat een opdrachtgever denkt we hebben een leeg kantoortje — maar we hebben echt meer ruimte nodig. Voor de portret fotografie geldt dat je minimaal 4×5 meter nodig heb; voor de groepsfoto heb je minimaal een meter of 15 (diep) x 5 (breed) maar 4 (hoog).

U kunt op de groepsfoto hierboven, en het portretoverzicht hieronder klikken om ze groter te zien.

Hier leest u alles over:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *