HDR fotografie voor moeilijke situaties

Soms kom je een situatie tegen die zich niet zo makkelijk (of snel) laat fotograferen. Een situatie waarin een mooie zaal sterk wordt verlicht van buiten door fel tegenlicht. Met het menselijk oog kun je de dingen nog redelijk onderscheiden, maar de (overigens uitstekende) digitale camera’s van vandaag-de-dag kunnen zoveel licht en contrast niet goed aan. Om het niet-technisch te stellen: het menselijk oog kan bijna 2x zoveel zien in een situatie die van volledig wit naar volledig zwart gaat.

Daar is wel een oplossing voor. Die oplossing heet HDR fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range. In HDR fotograaf neem je meerdere beelden van een dergelijke situatie, steeds met een andere sluitertijd. Die leg je in de nabewerking over elkaar heen en vervolgens maakt een HDR programma er een mooi gemiddelde van.

HDR fotografie is niet zo makkelijk. Het is niet een kwestie van klik-klik-klik. Het vraagt om een zorgvuldige en rustige aanpak — en om geduld in de nabewerking. HDR kan gemakkelijk kunstmatig lijken. Ook verschijnen er steeds nieuwe software pakketten op de markt en die kunnen steeds meer en steeds beter mooie foto’s maken.

Hieronder enkele foto’s die ik vandaag maakte tijdens een opdracht in een verzorgingstehuis. In elk van deze situaties gold dat als ik een foto maake waarin de zaal goed belichtte, de ramen volledig overbelicht (lees: wit) waren. En als ik het licht van buiten goed regelde in de camera, was de camera volledig onderbelicht. De foto bovenaan deze post is misschien het duidelijkst: het was onmogelijk om deze ruimte goed te belichten en ook nog iets te zien van buiten. Het menselijk oog kan dat licht binnen en dat licht buiten uitstekend combineren in één beeld, maar de camera kan dat niet.

Zoals altijd: klik op de foto om ze groter (en scherper) te zien. Zelf ben ik best gelukkig met de resultaten — maar ik ben benieuwd naar jullie reactie!

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “HDR fotografie voor moeilijke situaties”

 1. Hallo Rogier,
  Je foto’s van dit tehuis voor ouderen vind ik prachtig. Het is inderdaad erg lastig om bij tegenlicht vanuit gevels een redelijk gelijkmatige belichting te krijgen em m.i. Is dat in deze situatie heel mooi gelukt.
  Zoals je al aangaf blijft het erg persoonlijk wat je ervan vindt omdat er bij HDR vaak wel erg veel te zien is omdat alle voorwerpen in de ruimte dezelfde belichting, contrast en verzadiging hebben.
  Ik ben een redelijk ingevoerde amateur met veel belangstelling voor fotografie en m.n. HDR techniek.
  Ik ben een groot fan van Trey Ratcliff en gebruik op de iPad zijn app “100cameras”. Met deze app is het mogelijk om fake HDR toe te passen op een enkele opname.
  Ik volg jou met veel plezier, bewonder je enthousiasme en wens je veel succes met je bedrijf!
  Een hartelijke groet van,
  Jaap Tanis

 2. Hallo Rogier,

  Hoe snel schiet jij de foto’s achterelkaar?
  Want als ik HDR foto’s maak, krijg ik al snel van die ghost mensen, omdat die niet stil staan.

  Hoe ga jij hiermee om? Heb je tips hoe je dit kan vermijden?

  Alvast dank

  Groet,
  Peter Pijlman

  1. Peter,
   Ik gebruik de drive-functie op mijn camera. In combinatie met de bracketing-setting schiet deze in superrap temp de 3,5 of 7 foto’s met de verschillende belichtingstijden. Mensen in het beeld bewegen in die korte periode niet of nauwelijks.
   Verder biedt zowel HDR-Efex Pro als Photomatix een goede ghosting functie aan. Als dat niet werkt wordt het persoonlijk maskeren in photoshop. Maar dat hoeft eigenlijk nooit. Ook omdat ik niet of nauwelijks mensen in mijn HDR foto’s laat voorkomen. je kunt ook nog overwegen om de mensen tot schim te maken in de nabewerking om extra dynamiek toe te voegen. Dat zijn zo wat ideeën. Ik ben echter helemaal niet een volleerd HDR fotograaf; er zijn fotografen die dit veeeeel beter doen dan ik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *