Fotografie in de plastic recyclingindustrie

Fotografie van medewerkers die samenwerken in de fabriek - spontane portretfotografie op industriële locaties.

Wanneer ik een aanvraag krijg die begint met de woorden “fotograaf gezocht voor het vastleggen van processen, producten en mensen in de plastic recyclingindustrie”, weet ik meteen dat dit een opdracht is die goed bij me past. De uitdaging van het vastleggen van de essentie van de recyclingprocessen in fabrieken die verspreid liggen over verschillende locaties in Nederland en België, is niet niks. Maar het is juist die technische, industriële sfeer die ik zo graag in beeld breng. Dat ik daarvoor vaak wat verder moet rijden, voegt alleen maar toe aan de pret. Zo kom je nog eens ergens!

Waarom koos de opdrachtgever voor mij? En waar moet je op letten bij zo’n foto-opdracht?

De opdrachtgeefster vertelde dat ze echt wel allerlei soorten beelden hadden van de verschillende fabrieken. Dat was niet het probleem. Maar die beelden kwamen uit allerlei bronnen en van allerlei verschillende fotografen. En dus was er geen consistente beeldlijn. De beelden pasten niet goed bij elkaar. Het was een allegaartje!

Dat probleem kom ik vaak tegen. De foto’s die een bedrijf heeft komen uit verschillende bronnen. De foto’s kunnen variëren van mobiele telefoons tot foto’s die door werknemers zelf zijn genomen, tot fotografie die toevallig langskwamen, tot beelden die ooit zijn aangekocht van een stockfotograaf. Het resultaat is een onoverzichtelijke mix van beelden die niet goed bij elkaar passen. Ik adviseer bedrijven vaak aan het begin van een opdracht om hun beeldcollectie onder de loep te nemen. Wat mist er? En vooral: is er een consistente beeldlijn?
Gelukkig begrijpen steeds meer bedrijven dat sterke communicatie alleen mogelijk is als je beelden samen een samenhangend geheel vormen. Daarom help ik bedrijven graag met het creëren van consistente, sterke visuele content die hun boodschap effectief overbrengt.

Wat ik zo bijzonder vind aan mijn werk, is dat ik regelmatig plekken bezoek waar de meeste mensen nooit komen. Zo leer ik ontzettend veel over de bijzondere processen waarmee alledaagse objecten worden geproduceerd. Al vaak heb ik gefotografeerd in fabrieken voor plastic en kunststof — ik kan een spuitgietmachine en een matrijzenmaker inmiddels al van een grote afstand herkennen! Ook heb ik tal van opdrachten gedaan in de recyclingindustrie, variërend van afvalverwerking tot rioolzuiveringsinstallaties. Dat zijn opdrachten waar je soms een wasknijper op je neus wil zetten vanwege de geur…

In deze specifieke opdracht kwamen plastig en recycling mooi samen in iets wat ook een steeds terugkerend thema in mijn industriele fotografie is: duurzaamheid en circulariteit ! Het is misschien niet het eerste wat je verwacht van een industrieel fotograaf, maar thema’s als duurzaamheid en circulariteit komen vaak terug in mijn werk. Het is iets waar ik zelf veel waarde aan hecht, en wat ik altijd graag in beeld breng.

Een van de meest fascinerende aspecten van deze industrie is het proces van plastic hergebruiken. Het is ongelofelijk om te zien hoe goed we plastic tegenwoordig kunnen scheiden, schoonmaken en vermalen tot nieuw granulaat. De Coca-Cola pet-flesjes; de shampoo containers, landbouwplastic en tapijtplatic; in deze opdracht heb ik het allemaal verwerkt zien worden in deze opdracht tot granulaat dat vervolgens opnieuw gebruikt kan worden in andere producten, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

 Tijdens een rondleiding in een fabriek in België werd ik pas echt geconfronteerd met de effectiviteit van dit proces. Na een uur lang enorme balen plastic afval gezien te hebben, stopte de opdrachtgever bij een container en zei: “Dit is het enige afval dat we nog produceren.” Het was een echte eye-opener! Zelfs het water wordt volledig gereinigd en hergebruikt.

Mijn overtuiging is dat opdrachtgevers behoefte hebben aan een fotograaf die niet alleen ‘een mooi plaatje wil maken’, maar aan een fotograaf die echt wil begrijpen wat er gebeurt en wat er nodig is. Een vraag die ik daarom vaak stel aan de opdrachtgever is ‘welk verhaal moet deze foto vertellen?’ . Door daar samen over te praten ontstaat een sterker beeld. Je beslist samen welke details, welke lichaamshouding, welke kleuren, welke attribiten, en welke achtergrond dat verhaal vertellen!

Vier beelden die het verhaal vertellen

De volgende vier beelden vertellen het verhaal dat ik in de fabriek tegenkwam.
Foto 1: zo komt het afvalplastic in balen de fabrieken binnen. Deze foto nam ik met een drone; elk van de balen is1,5x 1,5 meter, en dan 2,5 meter hoog. Op zich al bijzonder dat uw afvalverwerker het zo heeft weten te scheiden.

Foto 2: een medewerker knipt de staaldraad rond de balen door, zodat het op de loopband kan worden geschoven.

Foto 3: Hier ziet u het granulaat, keurig bestaande uit één kleur, die het resultaat is van het proces.

Foto 4: Dit kan vervolgens weer worden gesmolten tot zo’n kleine vorm, die vervolgens dan wordt opgeblazen tot een 1,5 liter fles voor een bekend frisdrankenmerk.

Voor deze opdracht kreeg ik de vraag om de processen, producten en mensen te fotograferen in zes verschillende fabrieken, verspreid over Nederland en België. Omdat ik veel ervaring heb met het vastleggen van industriële processen, was ik in staat om een serie krachtige beelden te maken die het verhaal van deze fabrieken visueel vertellen. Daarbij zette ik allerlei apparatuur in: Van het gebruik van drones om panoramafoto’s van de fabrieken te maken, tot het gebruik van macrolenzen om het verse granulaar mooi in beeld te brengen – de juiset professionele fotograaf heeft een groot scala aan middelen waar hij gebruik van kan maken.

Natuurlijk zijn er altijd aspecten die niet in beeld mogen komen, zoals gevoelige bedrijfsinformatie die de concurrentie zou kunnen helpen. Dit vereist niet alleen technische vaardigheden, maar ook de nodige creativiteit en beeldbewerkingsvaardigheden om een gepolijst eindresultaat te leveren. Ook daar overleg je van te voren over met de opdrachtgever!

Drone fotografie in plastic recycling fabriek - big bags met heftruck en vragchtwagen
Uiteraard werd ook bij deze opdracht de drone weer ingezet. Hoe laat je anders zo’n enorme hoeveelheid big bags zien?

Als fotograaf in de plastic recyclingindustrie ben ik niet alleen trots op het vastleggen van prachtige beelden, maar ook op het feit dat mijn werk bijdraagt aan een duurzamer imago voor de bedrijven die ik fotografeer. In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, help ik bedrijven met het creëren van visuele content die hun betrokkenheid bij het milieu en de circulaire economie uitstraalt. Creativiteit en innovatie staan daarbij centraal, net zo zeer als ambitie en kennis. Dat is duidelijk terug te zien in de beelden.

Dus, of het nu gaat om het vastleggen van de productieprocessen in een recyclingfabriek of het portretteren van de mensen die achter deze processen staan, de kracht van fotografie in de plastic recyclingindustrie is dat het de verhalen vertelt die het publiek moet horen – en de veranderingen die we allemaal willen zien.


Klassiek zwartwit Portret van fotograaf Rogier uit Rotterdam. Gemaakt in de studio. Rogier is gespecialiseerd in industriële fotografie, portretfotografie en evenementen fotografie.

Rogier Bos een ervaren industrieel fotograaf die bedrijven helpt hun kracht en vakmanschap zichtbaar te maken. Met zijn oog voor detail, gebruik van drones en de combinatie van fotografie en video brengt hij staal, machines en industriële processen op indrukwekkende wijze in beeld. Of het nu gaat om complexe productielijnen of grootschalige constructies, Rogier weet de essentie van techniek en innovatie vast te leggen in krachtige visuele verhalen.

< Industriële fotografie

< Product fotografie

< Portretfotografie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *