Zakelijke Fotografie bij de Klant: Hoe Krijgt u Medewerking van uw Opdrachtgever?

Industrieel Portret van Plant operator in magazijn

Het is een bekend dilemma: u wilt prachtige foto’s van uw projecten, maar deze projecten bevinden zich op de locatie van uw opdrachtgever. Hoe zorgt u ervoor dat uw fotograaf toegang krijgt en de juiste foto’s kan maken? Hoe krijgt u de medewerking van uw opdrachtgever? Dit vraagstuk komt vaak voor in mijn werk. Ik krijg dan een telefoontje van een opdrachtgever. Die wil nieuwe foto’s, maar hoe krijgen we toestemming om die te maken? Heb ik daar ervaring mee?

In deze blog geef ik enkele praktische tips om deze uitdaging aan te pakken. Door de juiste stappen te volgen, kunnen problemen snel opgelost worden. Dit blijkt ook uit de foto’s op mijn website, die vaak op locatie bij de klant van mijn opdrachtgever zijn gemaakt. Hieronder 4 situaties die de spanning duidelijk maken.

Waar Zit de Bezorgdheid van uw Opdrachtgever?

Voordat we naar de oplossingen gaan, is het belangrijk om de bezorgdheden van uw opdrachtgever te begrijpen. In mijn ervaring draait het vaak om de volgende zaken:

 1. Veiligheid van de fotograaf: De opdrachtgever maakt zich zorgen over de veiligheid van de fotograaf en mogelijke aansprakelijkheid.
 2. Wordt er wel veilig gewerkt op de foto? Opdrachtgevers willen natuurlijk niet dat onveilige situaties op de foto komen. Voorbeeld: in de fotografie voor De Kock Betonbouw moet ik er altijd op letten dat iedereen goede valbescherming draagt in het werken op hoogte.
 3. Herkenbaarheid van de Klant of Locatie: Opdrachtgevers willen controle houden over hun merkbeleving en zijn huiverig om herkenbaar te zijn in uw marketingmateriaal.
 4. Lastige Onderbrekingen: Men wil dat het werk gewoon doorgaat zonder dat de aanwezigheid van een fotograaf voor onrust en oponthoud zorgt.
 5. Onjuiste Contactpersoon: Soms wordt toestemming gevraagd aan de verkeerde persoon binnen de organisatie, wat tot afwijzing kan leiden. Ter illustratie: het duurde even voordat ik begreep dat in een operatiekamer de anasthesist de scepter zwaait. Tot dat moment kreeg ik geen toestemming voor fotografie in operatiekamers. Nu weet ik wie je moet benaderen.
 6. Gebrek aan Goodwill: Soms heeft uw klant mogelijk wat goodwill verspeeld bij de opdrachtgever, waardoor medewerking minder vanzelfsprekend is.

Tips om Medewerking van uw opdrachtgever te Verkrijgen

Gelukkig zijn er diverse oplossingen om deze bezwaren te verhelpen:

 1. Veiligheidscertificaten en PBM’s: Zorg ervoor dat uw fotograaf de juiste certificaten en persoonlijke beschermingsmiddelen heeft. Dit neemt een groot deel van de zorgen over veiligheid weg. Uiteraard heb ik mijn VCA, en liggen de PBM’s standaard in de auto.
 2. Goedkeuring van Foto’s: Stel uw opdrachtgever gerust door te beloven dat alle foto’s voor publicatie ter goedkeuring worden voorgelegd.
 3. Onscherpe Achtergrond: Een goede fotograaf kan foto’s zo maken dat herkenbare locaties en logo’s onscherp zijn en niet zichtbaar in de achtergrond.
 4. Nabewerking: Verwijder logo’s en pas onveilige situaties aan tijdens de nabewerking van de foto’s.
 5. Foto’s Aanbieden aan de Opdrachtgever: Bied uw opdrachtgever enkele foto’s aan als blijk van erkentelijkheid. Dit vergroot de kans op medewerking aanzienlijk. Vermoedelijk heeft die ook niet vaak een fotograaf rondlopen, en biedt u hem hiermee iets heel moois aan.
 6. Juiste Persoon Benaderen: Zorg ervoor dat u de juiste persoon binnen de hiërarchie benadert voor toestemming. Dit kan veel tijd en moeite besparen. Ik heb wel eens 2,5 bij een poort staan wachten totdat d ejuiste persoon toegang verleende.
 7. Vergezel de fotograaf! Het helpt als u er zelf bij bent!
 8. Goodwill Kweken: Bouw vooraf goodwill op bij uw opdrachtgever. Kleine gebaren en consistent goed werk helpen om een positieve relatie op te bouwen, wat van pas komt wanneer u een gunst nodig heeft.

Door deze tips te volgen, vergroot u de kans op succes aanzienlijk. Het vergt wat handigheid en planning, maar met de juiste aanpak kunt u uw projecten op locatie succesvol laten fotograferen.

Bekijk de foto’s op mijn website om te zien hoe vaak ik op locatie mag fotograferen voor opdrachtgevers. In de meeste gevallen lukt het wel, mits u het slim aanpakt. Veel succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *