Drie tips voor als je een fotograaf zoekt

Er zijn heel veel manieren waarop opdrachtgevers zoeken naar een fotograaf. De meeste opdrachtgevers doen dat slechts zelden, dus er is veel onzekerheid over hoe je het beste naar de juiste fotograaf kunt zoeken. Die onzekerheid vertaalt zich vaak naar een stuk onhandigheid: even snel naar een fotograaf zoeken, en er vooral niet veel tijd in steken. Met de voorspelbare frustratie tot gevolg, uiteraard.

Hieronder drie tips voor als je een fotograaf zoekt.

1. Ga het gesprek aan

Het verrast me altijd weer als ik een aanvraag krijg die duidelijk naar 5 fotografen is gegaan. Hoe duidelijk kun je het maken dat je op zoek bent naar de goedkoopste? Maar, zoals het spreekwoord zegt, goedkoop is duurkoop. Beter kun je een fotograaf zoeken wiens stijl je bevalt, en dan gewoon het gesprek aan gaan. Je gaat met deze persoon samenwerken. In een gesprek merk je snel genoeg of je vertrouwen kunt hebben in die samenwerking — of niet. Een telefoongesprek van 15 minuten kan een hoop ellende voorkomen.

2. Vraag naar voorbeelden uit vergelijkbare opdrachten

Als je fotograaf je geen voorbeelden kan laten uit vergelijkbare opdrachten, hoe weet je dan of hij (of zij) deze opdracht aan kan? Ik merk het zo vaak: dan vertelt een opdrachtgever dat ze een fotograaf hadden, maar die kon de opdracht gewoon niet aan. Als ik dan vraag ‘waarom dacht je dat hij het kon?’ is het antwoord ‘ja, hij had leuke foto’s op zijn website staan. De oplossing is duidelijk: vraag naar relevante voorbeelden uit eerder werk.

3. Prijs is een absolute indicatie van kwaliteit

De meest gemaakte fout is dat opdrachtgevers voor de goedkoopste fotograaf gaan. Zit er een prijsverschil tussen twee fotografen? Dan kun je er zeker van zijn dat de duurdere fotograaf de betere fotograaf is — die dus je opdracht beter kan uitvoeren. De reden is heel simpel: er zijn enorm veel fotografen. De concurrentie is moordend. In zo’n markt doen vraag en aanbod hun werk uitstekend. Prijs is een absolute indicatie van kwaliteit, vaardigheid en ervaring.

Ik wens u veel succes!

Over Rogier

Rogier is fulltime professioneel fotograaf sinds 2007 en fotografeert voornamelijk voor bedrijven, met een nadruk op industrie. Hij is Zilver-master fotograaf, en werkt vanuit Rotterdam in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse prijzen gewonnen. Opdrachtgevers ervaren hem als een goede fotograaf die goed mee kan denken en hun wensen kan vertalen naar sterke beelden die heel effectief en aantrekkelijk zijn in marketing en PR.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *