Fotografie en video tijdens DADD Congres

Tijdens het DADD event mocht ik zowel de fotografie als video tijdens het congres verzorgen. Na afloop had de opdrachtgever niet alleen een mooie foto-reportage van het event, maar ook event aftermovie én een zevental losse interviews met sprekers over relevante onderwerpen. Die interviews kan hij door het jaar heen gebruiken op sociale media, om zo de betrokkenheid van zijn publiek te behouden.

De complexiteit van een locatie

Elk evenement heeft zijn eigen complexiteit. Het DADD congres werd gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort, wat op zich een erg leuke en fotogenieke locatie is. Als evenementfotograaf ken ik veel eventlocaties (zie deze lijst), en de rijtuigenloods is een leuke plek.

Wat dit specifieke congres complex maakte is dat er tijdens het DADD congres een groot aantal breakout sessies zijn in kleine zaaltjes aan de rand van het complex. Het DADD congres wordt goed bezocht; en die breakout sessies zitten helemaal vol. Probeer dan als fotograaf maar eens goede foto’s te maken: als er zelfs geen staanplaats meer over, en je eigenlijk niet eens naar binnen kunt!

Video interviews en event aftermovie

Tijdens het congres heb ik 7 interviews opgenomen. De interviews werden gedaan door een professionele interviewer die dat met flair deed. De opdrachtgever gaf van te voren aan dat er geen behoefte was aan een event aftermovie. De interviews heb ik, voorzien van wat sfeerbeelden, een geanimeerd logo en lower-third text als individuele video’s aangeleverd. De bedoeling van de opdrachtgever was om in de loop van het jaar af en toe een video op zijn sociale media te plaatsen. Op die manier houdt hij zijn publieke betrokken bij het onderwerp.

Opdrachtgevers die hun fotografie én video laten verzorgen door één partij hebben een aantal voordelen.

  1. Beeldconsistentie: je bewegend beeld en je stilstaand beeld sluiten op elkaar aan.
  2. Prijsvoordeel: de kosten zijn lager
  3. Eenvoudige aansturing: je hoeft maar met één partij af te stemmen
  4. Minder onrust: een kleinere crew die minder beweegt in de zaal.

De interviews namen we op tijdens de breakout sessies. Voor de fotografie van de breakout sessies nam ik een second shooter mee. Zo stelde ik zeker dat ik toch van alles goed beeld had.

En dat was maar goed ook, want, zoals dat dan gaat: toen alles klaar was wilde de opdrachtgever toch een event aftermovie. “Rogier, is er iets dat je kunt doen?” vroeg hij. Nou, dat kon. Omdat ik veel beeld had heb ik op basis van bewegend en stilstaand beeld een leuke korte aftermovie kunnen maken.

Hieronder een klein foto-overzicht van de dag. Daaronder een video-interview, waar ik er dus 7 van leverde. De opdrachtgever heeft alweer voor volgend jaar gereserveerd!

Over Rogier

Rogier is fulltime professioneel fotograaf sinds 2007 en fotografeert voornamelijk voor bedrijven, met een nadruk op industrie. Hij fotografeert ook veel events. Hij is Zilver-master fotograaf, en werkt vanuit Rotterdam in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse prijzen gewonnen. Opdrachtgevers ervaren hem als een goede fotograaf die goed mee kan denken en hun wensen kan vertalen naar sterke beelden die heel effectief en aantrekkelijk zijn in marketing en PR.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *