VIJF MANIEREN OM DE FOTOGRAAF CADEAU TE DOEN

Een cadeautje geven we allemaal wel eens. Maar hebt u er wel eens aan gedacht om ‘de fotograaf cadeau te doen’? In dit blogje laat ik vier manieren zien waarop dat kan, elk met een voorbeeld uit de praktijk.  Leuk om in uw achterhoofd te houden, voor een volgende gelegenheid.

1. Een fotoshoot als eerste prijs in een wedstrijd

Een tijdje geleden mocht ik mooie portretfoto’s maken van het management team van Voiceworks. Dat was een leuke ervaring voor mij, maar kennelijk ook voor hen, want niet lang daarna belden ze mij met de vraag of ze een fotoshoot cadeau konden doen in een wedstrijd die ze onder hun relaties wilde uitschrijven. Dat kon natuurlijk! Ik leverde een korte tekst en graphic om het allemaal op te fleuren.

Die wedstrijd werd gewonnen door IP-One in Lisse. Dus kreeg ik een telefoontje: “wij hebben gewonnen en willen graag die shoot inplannen!” Ze vonden het echt leuk en hadden al allerlei ideeën bedacht.

Gisteren heeft die shoot plaats gevonden. Ik heb van al hun medewerkers — en de hond — twee foto’s gemaakt: een mooie portretfoto in een neutrale achtergrond (deze is nodig voor hun communicatie-uitingen), en eentje zitten in een designer-stoel (deze foto is voor de website). Voor die laatste foto hebben we gisteren een studio-op-locatie opgebouwd bij een interieurstudio. Hieronder ziet u het resultaat. De mensen van IP-One waren zeer blij met het resultaat — en vonden het een leuke ervaring!

 

2. De fotograaf cadeau als dank voor de medewerking

Een bank produceert een relatiemagazine. Ik mag de foto’s verzorgen die de bank bij hun relatie laat maken. Als dank voor de medewerking geeft de bank mij cadeau aan hun klant: ik mag dan een serie foto’s maken waar hun klant wat aan heeft. De foto’s gaan naar de klant, de factuur naar de bank.

Zo maakte ik vorige week een mooie serie foto’s bij van Schaften Leasing. Dit mooie bedrijf is actief op het gebied van kraanverhuur en lease. De meeste van hun kranen staan in landen ver van hier. Ik maakte een serie portretten, fotografeerde een kraan bij Mammoet, en fotografeerde modellen van hun kranen in hun nieuwe (nog lege) werkplaats.

3. Een fotoshoot voor een gewaardeerde medewerker

Michiel van Mediataal had langdurig samengewerkt met Rianne op verschillende zakelijke trajecten. Samen hadden ze een groot aantal mooie video’s gemaakt voor het bedrijf waar Rianne werkzaam was. Het was tijd voor Rianne om een volgende stap te maken, en Michiel wilde haar een cadeautje geven om haar te bedanken voor de prettige samenwerking. Dat deed hij in de vorm van een cadeaubon waarin hij een fotoshoot voor Rianne’s gezin cadeau deed door onderstaande fotograaf.

Dat cadeau was zeer welkom, want zoals bij veel gezinnen het geval is: ‘we hebben eigenlijk alleen maar foto’s van onszelf die we met de mobiele telefoon gemaakt hebben’. Rianne nam contact met mij op; we bedachten samen wat een leuke plek en vorm zou zijn, en ik maakte een mooie serie foto’s van haar en haar gezin.

Rianne’s reactie:

Wij waren heel blij met dit cadeau van Michiel. En Rogier maakte de fotoshoot tot een groot feest; zeker ook voor onze kids. Het resultaat is dan ook fantastisch! Wij zijn heel blij met de foto’s!!

 

4. Een gezamenlijk cadeau van alle broers en zussen aan pa en ma

Wat voor individuele gezinnen geldt, geldt ook voor families: we hebben alleen maar foto’s die we zelf met de mobiele telefoon hebben gemaakt. Zeker als de familie een hele clan is geworden, is het leuk om af een toe een foto te laten nemen van iedereen en alles bij elkaar!

Ook hiervoor wordt ik regelmatig benaderd. Onze ouders zijn binnenkort jarig | zoveel jaar getrouwd. We willen een fotoshoot cadeau doen. Kan dat? Ja zeker!
Ik bied dan aan om een cadeaubon te maken, zodat je iets concreets hebt om te overhandigen. De tekst op deze cadeaubon kan helemaal gepersonaliseerd worden. Zo laat je zien dat je zorg en aandacht aan het cadeau hebt besteed. Ik stuur de cadeaubon op als pdf, zodat je hem zelf uit kunt printen (wel even in kleur doen)!

Hieronder een voorbeeld van een cadeaubon. Een mooie collectie familiefoto’s vindt u hier. U ziet: er zijn allerlei leuke mogelijkheden. Maar gelooft u mij als ik zeg dat deze opa’s en oma’s supertrots zijn op die mooie foto aan de muur!

Cadeaubon voor familieportret bij de fotograaf
Cadeaubon voor familieportret bij de professionele fotograaf. U kunt hem zelf uitprinten en overhandigen. Zo heeft u toch iets tastbaars om te geven.

 

 

De herinnering is belangrijk

Een foto is een manier om de herinnering vast te leggen. U gaat hem missen als u hem niet heeft. Hier wat praktische voorbeelden van situaties waarin ik word uitgenodigd

  • Een vriend van ons is ziek, en zijn overlevingskansen worden steeds slechter. Hij heeft een vrouw en 3 jonge kinderen. Kun jij een fotoserie van hen maken?
    > Oplossing: we zijn samen het bos ingetrokken. Ik heb allerlei mooie foto’s gemaakt van hem en haar, en van hem en zijn kinderen individueel, en van hen en als geheel. Echt een kostbare serie. Het goede nieuws: hij is genezen verklaard. Maar de fotoserie is er niet minder kostbaar om…
  • We hebben net onze eerste kind gekregen. Maar mij ouders zijn al oud en niet goed ter been meer. Ik ben enig kind. Ik denk dat zij heel graag een foto van ons allemaal willen nu dat nog kan.
    > Oplossing: we hebben foto’s gemaakt in Blijdorp, en foto’s gemaakt in de tuin.
  • Onze ouders zijn 50 jaar getrouwd. Inclusief alle kleinkinderen zijn we We zijn nu met 34 mensen en drie honden. Mijn vader is niet heel gezond meer. We willen graag een foto van onze hele familie — want dit is het!
  • Mijn vader is aan het dementeren. Wij willen hem een mooie familiefoto geven. Die foto willen we maken op de plek waar 40 jaar geleden mijn ouders ook hun trouwfoto’s hebben gemaakt.
    > Oplossing: trouwfoto’s bekeken en op een vergelijkbare wijze de familiefoto’s gemaakt. In het verzorgingstehuis staat de originele trouwfoto van jaren geleden naast het recente familieportret. Zo houden we de herinnering levend.

 

5. Een mooi cadeau voor aan de muur

Een laatste manier om een cadeau te geven is om iemand een mooie prent als wanddecoratie te geven. Maar als je niet weet wat hij of zij mooi vindt, of wat goed staat bij zijn of haar interieur, dan laat je gewoon een mooie foto uitzoeken op www.diefoto.nl. Daar staan namelijk allerlei mooie foto’s die in allerlei interieurs passen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *