Op vakantie? Vertrouw niet op je mobiel, maar neem een camera mee!

Foto van foto camera met rock piles op strand
Neem je camera mee op vakantie! Zo leg je echte herinneringen vast!

De vakantie staat weer voor de deur. Terwijl ik dit typ, zit mijn echtgenote onze route door Canada uit te stippelen. De belangrijkste vraag voor mij is: waar kan ik de mooiste plaatjes maken? Gelukkig houdt zij ook van fotografie (en van mij) dus dat levert niet al te veel spanning op. Zij weet ook al dat er een behoorlijke cameratas mee gaat. Daar gaan we samen lol mee beleven.

De mobiele telefoon heeft een goede camera — maar is toch een slechte manier om uw waardevolle herinneringen vast te leggen.

Maar steeds meer mensen nemen helemaal geen camera mee. Ze vertrouwen op hun mobiele telefoon. Daar zit tenslotte ook een goede camera in. En daarin hebben ze geen ongelijk: de camera’s in mobiele telefoons zijn tegenwoordig heel erg goed.

En toch, en toch, en toch…. Ik maak me eigenlijk een beetje ongerust over een hele generatie van mensen die geen camera meer heeft, en alle foto’s maakt met de mobiele telefoon. Mijn ongerustheid is dat die mensen over een paar jaar op zoek gaan naar hun foto’s, en ontdekken dat die ‘kwijt zijn’. Dan zal blijken dat ze nog ‘op de oude telefoon stonden’, of dat ‘ze zijn gewist’, of ‘de lens was vuil en de foto is niet zo leuk’. En al die mooie momenten die je hebt beleefd op die leuke vakantie met je dierbaren, zijn voor eeuwig verdwenen.

Het is niet dat je met een mobiele telefoon niet kan fotograferen. Sterker nog: in de handen van iemand die weet wat hij doet is de camera van een mobiele telefoon een uitstekend middel om in veel omstandigheden mooie beelden te schieten. Maar het probleem zit hem in de volgende aspecten:

 • U vergeet uw foto’s van de telefoon te halen.
  De telefoon wordt een keer gestolen, of vervangen. En voordat je het weet zijn je foto’s weg.
 • De synchronisatie met de een online dienst werkt niet goed.
  Je kunt de foto’s synchroniseren met een onlinedienst zoals Apple iCloud. Maar mijn persoonlijke ervaring is dat er duizenden foto’s op staan, en dat er geen enkele organisatie in zit. Om daar de leuke vakantiefoto’s uit te halen is een hele klus, en de meeste mensen vergeten dat te doen. De collectie groeit en groeit maar, zonder enige structuur. Gevolg: foto’s weg.
 • De camera is goed, maar beperkt in wat hij kan
  De camera op de mobiele telefoon laat zich niet goed sturen. En dus levert hij in wat moeilijker lichtomstandigheden, of situaties waar mensen wat verder weg staan, niet een echt leuke foto. In elk geval niet het soort foto waar u later met plezier naar terugkijkt.

Er groeit op dit moment een hele generatie kinderen op zonder foto’s van hun jeugd, omdat de ouders blindelings vertrouwen op hun smartphone.


De moraal van het verhaal is: je denkt dat je met een mobiele telefoon ook leuke herinneringen kunt vastleggen, maar de realiteit is dat je het niet doet.

Neem een camera mee en investeer in herinneringen!

Vandaar mijn pleidooi: neem een camera mee. Dat hoeft natuurlijk niet zo’n joekel te zijn als die van mij — maar neem wat mij betreft gewoon een point-and-shoot mee, en maak deze zomer leuke vakantiefoto’s! Mijn overtuiging is dat, als je een camera mee neemt om je herinneringen vast te leggen, je sneller en leukere foto’s maakt. Je zorgt ervoor dat die veilig op je harddisk komen te staan, en je maakt er sneller een fotoalbum van. Wellicht print je er één uit en hang je hem op. Zo hou je je herinneringen vast. Zo voorkom je dat je over een paar jaar je afvraagt ‘waar die foto’s ook alweer gebleven zijn’. En ‘wat jullie in die vakantie ook al weer gedaan hebben’.

Zoals Simon & Garfunkel al zongen: een foto is een herinnering — en straks is dat wat je overhoudt!

PS. En heb je geen camera? Bij mijn vrienden van Kamera Express hebben ze een goede camera bij elk budget!

4 thoughts on “Op vakantie? Vertrouw niet op je mobiel, maar neem een camera mee!”

 1. Moraal van het verhaal : Maak backups, of de foto’s nu op de telefoon staan of op een PC, laptop of MAC.

  1. Uh nee, dat was niet de moraal. Het is niet alleen kwestie van backup, maar ook van organisatie. Door te fotograferen met een normale camera ontstaat een betere organisatie. Je weet waar de beelden staan, en ze staan niet allemaal door elkaar.

 2. Ok ik begrijp wat je bedoeld maar was het vroeger niet zo dat er vakantie, kerst, en oooja bij de volgende vakantie, er zit nog een rolletje in Wat zou er op staan? Of doos en vol met dia’s waarde tijdlijn volledig van verloren is gegaan en ergens op zolder staat te verstoffen.
  Niet veel anders dan smartphone fotos in de cloud lijkt mij . Ik heb een wat eigenaardige hobby ik probeer oude negatieven en dia positief te verzamelen die komen uit oude inboedels en rommel marktensoms heel soms zitten daar juweeltjes van fotos tussen. Maar het is altijd een zooitje Gr. Johan

  1. Je hebt natuurlijk gelijk: hoe je ook je beelden maakt, je moet er altijd een zekere zorg voor dragen en organisatie in aanbrengen. Ik denk alleen dat de kans groter is dat je dat doet als je het met een camera doet, dan als je het met een mobiel doet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *