Bijzondere dronefotografie opdracht: 59 gemeenten vanuit de lucht

Borrel om te vieren dat de jaarkrant van Dorp, Stad en Land — in 59 edities! — is gedrukt en verzonden! Ik mocht voor alle 59 covers de fotografie verzorgen met mijn drone.

Als je werkt bij een kleinere gemeente in Zuid-Holland, Zeeland of Brabant, is de kans groot dat je recent een krant op de mat hebt gekregen met op de voorpagina een dronefoto die ik heb gemaakt. In maart mocht ik namelijk, als dronefotograaf, voor maar liefst 59 gemeenten een luchtfoto maken. En dat werd — om allerlei redenen — een héél bijzonder project. Hoog tijd om daar wat over te vertellen, want het geeft een leuk inkijkje in mijn leven als fotograaf.

Toen ik in januari de offerteaanvraag kreeg, was ik eerlijk gezegd nogal sceptisch. “59 gemeenten? Dat gaat nooit door!” En dat is ergens wel logisch: ik krijg elke maand wel twee of drie aanvragen van mensen die ‘even wat proberen’, en dan schrikken als ze horen wat het ongeveer gaat kosten. Veel opdrachtgevers hebben gewoon geen idee van wat goede fotografie kost.

Het lastige is: je kunt van tevoren niet goed inschatten welke aanvragen serieus zijn en welke niet. Dus je moet als fotograaf op alles serieus reageren en maar kijken waar het schip strandt. En hoewel ik al meer dan 25 jaar in dit vak zit, blijf ik verrast worden — door opdrachten die niet doorgaan, maar óók door opdrachten die ineens wél doorgaan.

Want jawel: begin maart zat ik ineens aan tafel bij de opdrachtgever, Stichting Dorp, Stad en Land. We voerden een serieus en leuk gesprek over een uniek project. De stichting brengt jaarlijks een jaarverslag uit in de vorm van een krant, speciaal voor de kleinere gemeenten die ze bedienen. En dit jaar wilden ze voor elke gemeente een gepersonaliseerde versie, met een eigen dronefoto op de voorpagina. Of ik die wilde maken?

Deze blogpost bevat veel beelden. Je kunt op de beelden klikken om ze groter te zien. De tekst loopt onder de beelden door.

Dronefoto van Maassluis met een kerk die op een eiland ligt, omringd door water en historische bebouwing

Er zat wel een deadline aan vast: eind maart moesten de foto’s klaar zijn. En ze moesten met mooi weer gemaakt worden. Toen ik dat hoorde, keek ik toch even verbaasd over de rand van mijn bril. We hadden uitgerekend dat ik zo’n elf dagen werk zou hebben. Maar elf zonnige dagen… in maart?

Tot ieders verrassing was maart één lange aaneenschakeling van zonneschijn! Het was prachtig weer: de bomen liepen uit, de bloemen bloeiden, het was warm, en ik heb geen spat regen gezien. Waar ik normaal rekening houd met uitstel door slecht weer, kon ik nu gewoon dóór. Heerlijk!

En wat heb ik genoten van het rijden door Nederland! Normaal pak ik de snelweg en zie ik alleen benzinepompen en vangrails. Maar dit keer reed ik van gemeente naar gemeente over kleine weggetjes, door een lentelandschap dat op zijn mooist was.

Uit ervaring weet ik dat zo’n opdracht staat of valt met een goede voorbereiding. Samen met de opdrachtgever heb ik een briefingformat opgesteld. Hierin zaten de volgende elementen:

  • Wat fotografeer je precies? De opdracht was niet “maak een mooie foto van de gemeente”, maar “maak een goede foto van een specifiek project” dat te maken had met het werk van de stichting.
  • Een logische route. Het kost veel tijd om van locatie naar locatie te rijden, dus een slimme planning is essentieel.
  • De stand van de zon. Omdat het ging om landschaps- en architectuurfotografie, wilden we voorkomen dat het onderwerp in de schaduw zou liggen.
  • Waar mag je vliegen? Gelukkig liggen de meeste gemeenten in vrije luchtruimtes waar dronevluchten zijn toegestaan. Voor een paar gemeenten gold dat niet, en daar hebben we creatieve oplossingen voor gezocht.

59 kranten op één tafel

Ik heb er tot nu toe weinig over verteld, omdat we wilden wachten tot alle kranten gedrukt en verspreid waren. Je wilt de verrassing voor de gemeenten natuurlijk niet verpesten. Maar vorige week donderdag was het zover: alles was gedrukt en verzonden. We vierden dat met een borrel bij JUST, het ontwerp- en adviesbureau dat de kranten heeft vormgegeven. Op een grote tafel lagen alle 59 edities — allemaal met mijn dronefoto op de voorkant. Wat een geweldig gezicht!

Meestal zie ik het eindresultaat van mijn werk nauwelijks. Maar nu lag het daar allemaal voor me — en ik moet zeggen: iedereen was lovend, en ik zelf ook een beetje trots.

De keuzes van de klant

Ik moet ook eerlijk bekennen: ik was positief verrast door het eindresultaat. Op elke locatie heb ik meerdere foto’s gemaakt, vanuit verschillende hoeken. En eerlijk? Regelmatig koos de opdrachtgever een foto die ik zelf niet als favoriet had geselecteerd. Maar zij kijken natuurlijk met een andere bril: vanuit inhoud en context. Toen ik alle kranten zo naast elkaar zag, begreep ik hun keuzes ineens veel beter.

In dit blogje gebruik ik overigens foto’s die ik zelf mooi vond. De foto’s op de kranten waren natuurlijk staand. Dat maakt al een groot verschil. Maar sommige foto’s die DSL koos waren vooral relevant voor hun focus, en niet noodzakelijk de foto’s die ik u graag laat zien.

Op naar het volgende avontuur!

Inmiddels heb ik alweer een volgende drone-opdracht binnen: ik mag spraakmakende stedenbouwkundige projecten door heel Nederland vastleggen. Voor deze klus heb ik geïnvesteerd in een nieuwe drone, waarmee ik beelden in nog hogere resolutie kan leveren. Maar daarover later meer…

Dronefoto van Lansingerland met een hogesnelheidstrein die tussen uitgestrekte kassen rijdt
Dronefoto van de gemeente Lansingerland, waar een hogesnelheidstrein zich een weg baant tussen uitgestrekte kassen. Een krachtig beeld van Nederlandse efficiëntie in mobiliteit en glastuinbouw.

Mooie aanbeveling van de opdrachtgever

De opdrachtgever schreef een mooie review!

Aanbeveling samenwerking met fotograaf Rogier Bos
Voor het jaarverslag 2024 van Dorp Stad en Land, waarin we jaarlijks verslag doen van onze inzet voor ruim 60 gemeenten op het gebied van omgevingskwaliteit, wilden we iets bijzonders doen: elke gemeente een eigen voorpagina met een herkenbare en aantrekkelijke foto uit de omgeving. Een omvangrijke en mooie opdracht, waarvoor we de samenwerking zijn aangegaan met Rogier Bos.
Het eerste contact, telefonisch en later op kantoor, verliep zeer prettig. Vanaf het begin was het contact open en constructief. We konden direct sparren over onze ideeën, en Rogier dacht inhoudelijk sterk mee. Hij stelde scherpe en gerichte vragen die hielpen om onze wensen concreet te maken en gaf waardevolle input over hoe we het beste resultaat konden bereiken.
De opdracht was omvangrijk: in korte tijd moesten er 60 gemeenten bezocht en vastgelegd worden. Dankzij Rogiers ervaring en betrokkenheid konden we snel schakelen. Hij hielp ons om per locatie een effectieve briefing op te stellen – met oog voor belangrijke details zoals de stand van de zon en het juiste moment van fotograferen.
Wat opviel was zijn creativiteit: Rogier verraste ons regelmatig met beelden vanuit onverwachte hoeken of droneperspectieven die het verhaal van een plek nóg beter vertelden dan we vooraf hadden bedacht. Zijn oog voor compositie en de manier waarop hij de grotere stedenbouwkundige structuren en ruimtelijke samenhang in beeld bracht, gaven zijn werk een extra laag van betekenis en schoonheid. Dankzij de goede voorbereiding en afstemming hoefde geen enkele locatie opnieuw gefotografeerd te worden.
De samenwerking verliep soepel, met snelle communicatie en een flexibele houding bij het oplossen van eventuele knelpunten. En het eindresultaat: Prachtig! De beelden zijn stuk voor stuk herkenbaar, sfeervol, technisch sterk en visueel aantrekkelijk met oog voor de omgeving en de menselijke maat, precies wat we voor ogen hadden.
Kortom: een fijne samenwerking met een vakman die weet wat hij doet én het verschil maakt.
— Maartje Franse, MSc.
Omgevingsadviseur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *