De fotograaf in het Walhalla, uh… Alhambra

Als ik eerlijk ben had ik, op onze rondreis door Andalusië, eigenlijk geen zin om naar het Alhambra te gaan. Het voelde een beetje als een verplicht nummer. Ik vermoedde dat het, zoals de Amerikanen dat zo treffend noemen, een Tourist Trap was. Ik hou van architectuur en steden, maar ruïnes en oude kastelen,  daar heb ik er nu wel heel veel van gezien. Maar op advies van enkele vrienden hebben we toch een kaartje gekocht — en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb: want voor deze fotograaf was het Alhambra zonder twijfel één van de mooiste plekken die hij ooit heeft bezocht! Als ‘Alhambra’ klinkt als ‘Walhalla’, dan is dat omdat ik me als architectuurfotograaf wel een beetje in de 7de hemel waande!

Vierkant en rond

Wat je zeker moet gaan zien in het Alhambra is het Nasrid paleis. Daar kom ik zo op. Maar het paleis van Karel de 5de is even indrukwekkend!

Aan de buitenkant is het volmaakt vierkant. Massief, ongenaakbaar, met de meest grote deuren die je je kunt voorstellen. Maar als je binnenkomt, kom je in een volmaakt ronde binnenplaats. Zo’n ronde (grote) ruimte had ik echt nog nooit gezien.

Enkele tips voor de fotograaf die het Alhambra gaat bezoeken

  • Koop een kaartje waarmee je ook het Nasridpaleis kunt bezoeken. Dat is een duurder kaartje, maar het Nasridpaleis is toch wel hét hoogtepunt van het Alhambra. We kwamen wat Nederlanders tegen die geen kaartje voor het Nasridpaleis hadden kunnen krijgen, en die beschreven het Alhambra als ‘mooi, maar niet bijzonder’. Dat begrijp ik wel; ze hadden het hoogtepunt gemist!
    De toegangskaartjes moet je van tevoren online kopen. Er worden maar zoveel toegangskaartjes per dag verkocht voor het Nasridpaleis, dus daar moet je echt op tijd bij zijn.
  • Neem eten mee, en bereid je zomers voor op hitte. Het Alhambra is echt groot, en er is maar weinig eten en drinken te krijgen. En wij waren er gelukkig op een wat koelere dag; het was maar 37 graden. En voor de toegang tot het Nasridpaleis hebben we een uur in de rij gestaan.
  • Neem geen grote fototas mee. Ja mag in het Nasridpaleis vrij fotograferen, maar ze controleren dat je tas niet te groot is. Ik had een Lowepro rugtas die ik de hele tijd op mijn buik heb moeten dragen.
  • Doe even goed onderzoek wat je wel en niet wil zien. Het Alhambra is echt groot, en je loopt er snel een avondvierdaagse. Daarbij komt: de informatie is niet éénduidig. Soms raak je in de war van de banaming. Bijvoorbeeld, in deze post spreek ik over het Nasridpaleis, maar dat heet in sommige informatiebronnen het Comarespaleis, en weer elders ‘het Arabisch paleis’.

Een beslissing die de wereldgeschiedenis veranderde

Dit heeft niets met fotografie te maken, maar zoiets intrigeert mij dan. Het Nasridpaleis werd door de Moren gebouwd. In de herovering in 1492 werd het ingenomen door de Katholieken. Het was hier dat Columbus toestemming aan Koning Ferdinand vroeg om een weg naar Indië te vinden via het westen. We kennen het vervolg: hij kreeg die toestemming en ging op weg. En zo werd Amerika in nog datzelfde jaar ‘ontdekt’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *