Wat bedoelt u met ‘portret’?

Portret gemaakt van model tijdens een portretfotoshoot in mijn fotostudio in Rotterdam

Als je al wat langer fotograaf bent, dan zijn er van die dingen waar je wat beducht voor wordt. Eén van de dingen waar ik het meest voorzichtig mee ben, is met het woord ‘portret’. Twee opdrachtgevers kunnen vragen om ‘een portret’ en volmaakt verschillende dingen bedoelen. Meer dan eens heb ik meegemaakt dat de opdrachtgever na de eerste foto heel verbaasd was: maar dat is niet wat ik bedoelde…

IK WIL GEWOON EEN PORTRET? WAT BEGRIJPT U DAAR NIET AAN?

En dus vraag ik tegenwoordig standaard door. Wat bedoelt u met ‘portret’? Die vraag leidt wel eens tot irritatie. “Ik wil gewoon een portret,” zegt de klant dan. “U bent fotograaf, dat begrijpt u toch wel? Is die vraag zo moeilijk dan?”

Ik maak dan wel eens de volgende vergelijking. “Nou” zeg ik, “ik hoor wat u vraagt. Maar u lijkt een beetje op iemand die de Albert Heijn binnenloopt en daar hardop zegt ‘ik wil eten!’. U begrijpt wat er dan gebeurt: er komt een verkoper die u graag verder helpt — maar kunt u ook aangeven of u ontbijt, of lunch, of avondeten wil? Of het Nederlands, oosters, mexicaans of italiaans mag zijn’. Wilt u een snelle snack; moet het in de magnetron kunnen, of gaat u lekker kokkerellen? Er zijn namelijk nogal wat mogelijkheden!

HET ENE PORTRET IS HET ANDERE NIET

En dat geldt ook voor portretfotografie. “Kijk”, leg ik dan uit, “er zijn duizenden manieren om een portret te maken. Moet het een studio portret zijn, of een portret op locatie? Wat voor achtergrond wilt u? Is het om op te hangen, of voor een LinkedIn profiel? Welk verhaal moet de portretfoto vertellen? Is het een staatsie of een casualportret? Moet het recht toe, recht aan zijn, of juist heel expressief? Kleur of zwartwit? Glamour, of juist heel authentiek? Alles kan — maar het helpt wel als we eerst tot een goede afstemming komen over wat u bedoelt.

VOORBEELDEN VAN VERSCHILLENDE STUDIOPORTRETTEN

En daar stuiten we op een tweede probleem. Mensen hebben vaak geen idee wat de mogelijkheden zijn. Ze komen niet verder dan ‘kop- en schouder’. Als ik geluk heb kunnen ze er nog aan toevoegen ‘met een lichte achtergrond’. Of laten ze een voorbeeld foto zien. Maar er is zoveel meer mogelijk! Zeker als uw portret opgehangen wordt. Of indruk moet maken. Of in een tijdschrift komt! Of de krant….En dus ben ik onlangs de studio in gedoken met een mooi model (Katja van Waveren) en een goede visagiste (Neli Velkova). En hebben we, in relatief korte tijd, een hele serie concepten uitgewerkt. Gewoon om u een idee te geven over de mogelijkheden. Om u te laten zien dat er veel meer mogelijk is dan ‘die standaard foto’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *