Fotografie voortgang bouwproject Kindcentrum Hellevoetsluis

Vandaag was een mooie dag! Ik mocht namelijk eindelijk de laatste foto’s maken van een bouwproject dat ik de afgelopen maanden heb gevolgd. In opdracht van de aannemer en de gemeente mocht ik er om de zoveel weken foto’s maken. Maar de laatste sessie liet op zich wachten omdat het gebouw niet kon worden afgerond wegens materiaalgebrek. Zoals zoveel bedrijven op dit moment had mijn mijn opdrachtgever last van de trage aanvoer vanuit China. Maar nu is het project af en mocht ik de laatste foto’s maken!

Dat voelt dan heel goed! Toen ik begon stond het betonnen karkas er, maar het was nog een grote open ruimte. Overal zijn mannen dan druk aan het werk, maar je vraagt je af hoe dit hemelsnaam dat mooie schoolgebouw moet worden dat je op de posters ziet! Superleuk om dat over de maanden heen vorm te zien krijgen, en helemaal geweldig om te zien hoe het nu een schitterend schoolgebouw is geworden en hoe kinderen daar plezier hebben. Ik was echt een beetje jaloers: mijn schoolgebouw 40 jaar geleden was echt niet zo mooi als dit!

De voortgang gefotografeerd op de grond en vanuit de lucht

Ik doe dit soort opdrachten regelmatig. Een opdrachtgever wil dan een voortgangsreportage. Enerzijds om aan de klant te laten zien wat er gebeurt (in dit geval werden mijn foto’s ook aan de kinderen getoond: ‘kijk, dit wordt onze nieuwe school!’); anderzijds om naderhand ook een mooi visueel verslag te hebben. Sommige opdrachtgevers maken er een fotoboek van.

Ik fotografeer zo’n project, als het enigszins kan, niet alleen vanaf ooghoogte, maar vanuit de lucht, met mijn drone. Dat geeft namelijk de overzichten die u ziet op de foto hierboven. Zo zie je het beste wat een project behelst. Ik heb mijn dronecertificaat, en op deze locatie mocht ik vrij vliegen. Dus ik heb tijdens dit project ook veel mooie foto’s uit de lucht gemaakt.

Tijdens zo’n project probeer ik de volgende dingen te doen:

  • Ik probeer zoveel dezelfde ruimtes en hoeken te pakken, zodat je goed kan zien hoe een ruimte van fotomoment tot fotomoment verandert. Dat wordt moeilijk als er muren in komen, maar dat probeer ik toch vol te houden.
  • Ik probeer de veranderende sfeer te fotograferen. Met dat een gebouw zijn aankleding krijgt ga je zien welke functies een gebouw heeft, en verandert de sfeer.
  • Ik fotografeer de mannen die met plezier en focus hun werk doen. Ik genoot bijvoorbeeld van de concentratie van de mannen die met die mooie trap bezig waren. De zorg die ze stopten in veiligheid was mooi om te zien. Ze waren duidelijk bezig met de veiligheid en leefplezier van de kinderen die straks, als zij al lang vertrokken waren, plezier zouden hebben van het schoolgebouw.

[Meer voorbeelden van mijn industriële en bouwfotografie vind u hier]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *