Tips & tricks: professionele foto afdrukken op groot behang of ander groot formaat!

Een foto afdrukken op groot formaat, bv op behang is een leuk idee. Maar er zijn wat dingen die u moet weten
Tips voor een foto op groot formaat, bv op behang, op uw vrachtwagen, of uw beursstand

Eigenlijk kunt u me geen groter compliment maken, dan een foto die ik voor u maakte groot af te drukken, en te gebruiken als behang voor uw werk- of vergaderkamer, de achterwand van uw beursstand, de zijkant van uw vrachtwagens, of op groot canvas over de zijkant van uw gebouw! En dat kan allemaal — want de kwaliteit van de foto’s die ik maak is hoog genoeg!

Maar dan zijn er wel een paar dingen die u moet weten. Om teleurstellingen te voorkomen verzoek ik u even om onderstaande tips & tricks even goed te lezen!

Mijn foto’s worden vaak op groot formaat gebruikt. Vandaag nog reed ik in Rotterdam en zag ik een levensgroot billboard met daarop een foto van mijn hand. Een opdrachtgever heeft een foto die ik maakte in canvas over 4 verdiepingen van zijn gebouw gespannen. Hier in deze regio is een cateraar die mijn foto’s over de volle breedte van zijn vrachtwagens heeft staan. Dus het kan allemaal. Maar dan moet je wel rekening houden met de volgende factoren.

Als je gaat vergroten ga je pixels zien

Dat is onherroepelijk. Dat maakt niet uit, want hoe groter de foto, hoe verder af je gaat staan. Je bekijkt een grote foto anders dan een kleine foto. Een foto van 10 x 15 cm hou je op ongeveer 30 cm van je neus. Een grote foto bekijk je van een 1 meter afstand, en een nog grotere foto van een nog grotere afstand. Hoe groter de foto, hoe verder af je gaat staan om het geheel te zien.

Bekijk bv even de foto boven aan dit artikel. De mooie muurfoto van de Erasmusbrug in Rotterdam creëert een mooie sfeer in de kamer. Maar als je dichterbij gaat, dan zul je onherroepelijk pixels gaan zien.

Een foto afdrukken op groot formaat, bv op behang is een leuk idee. Maar er zijn wat dingen die u moet weten
Hier een gedeelte van de foto. Ik zit nu op een meter afstand. Je begint de pixels al te zien, maar je ziet ook het grotere geheel.

Een foto afdrukken op groot formaat, bv op behang is een leuk idee. Maar er zijn wat dingen die u moet weten
Nu zit ik op 30 cm. Dit is de afstand waarop je een foto in je hand zou vasthouden. Dan zou je niet verwachten om pixels te zien. Maar nu heb je de foto heel groot afgedrukt en daarbij alles vergroot. En op deze afstand ga je de pixels wel zien.

Misschien is het voor u alsof ik een open deur intrap. Maar sommige mensen verwachten dat een foto van 7 meter breed evenveel detail heeft op de vierkante centimeter als een foto van 10 bij 15 cm. En het is wel even belangrijk dat u begrijpt dat daar wel een verschil tussen zit.

Zichtsafstand

Er is een principe waarmee fotografen bepalen wat wel en niet acceptabel is. In de regel kijken we naar een beeld op ca 1,5X de diagonaal van het beeld. Dat wil zeggen: om een beeld goed te kunnen zien, willen we op 1,5 maal de afstand van de diagonaal van het beeld (linksboven naar rechtsonder) zien. Dus als het beeld groot is, gaan we verder weg staan. En op deze afstand van 1,5X de diagonaal moet je het hele beeld in detail kunnen zien, zonder dat de pixels je opvallen of afleiden.

Niet elke drukker begrijpt dit

De meeste drukkers begrijpen dit zonder enige probleem. Ze weten dat een stuk drukwerk dat je in hand houdt om te lezen een hoge resolutie moet hebben. Ze houden typisch 240 of 300 dpi (dots per inch — inktdruppels per vierkante inch) aan, en dit handhaaf ik dan ook in mijn fotografie. Maar bij grote afdrukken gelden dus andere regels.

Maar af en toe kom je een drukker tegen die ook het drukwerk op heel groot formaat op die hoge resolutie wil drukken. Die denkt dat je met je neus tegen het behang aan moet kunnen staan zonder dat je pixels ziet. Een tijdje gelden werkte ik voor een opdrachtgever die zo’n drukkerij had. En hoe ik het ook probeerde uit te leggen, het moest en zou op 300dpi gedrukt zijn en hij wilde geen pixels zien. Je kunt interpolatie software de resolutie echt wel hoger maken — maar daarmee breng je er niet meer detail in; de pixels ga je uiteindelijk echt wel zien. Einde van het verhaal was dat de opdrachtgever afscheid nam van mij. ‘We hebben een raamcontract met de drukker’ vertelde men. Terwijl ik al wist dat bij elke andere fotograaf ze hetzelfde probleem weer gingen tegenkomen…

De kwaliteit van de camera maakt een groot verschil

Nou wil ik niet voorbij gaan aan de kwaliteit van de camera. Die maakt namelijk een groot verschil. Er zijn professionele camera’s die 12 megapixels leveren; anderen 24, en weer anderen meer. Ik werk met Nikon camera’s, en ik gebruik de Nikon-camera met de meeste megapixels, namelijk 47 megapixels. En het moge duidelijk zijn: hoe meer megapixels, hoe meer je de foto kunt vergroten zonder dat je pixels ziet.

Mijn advies als een foto op groot formaat wil gebruiken: maak gebruik van de dienst van een professionele fotograaf die ook daadwerkelijk een camera met veel megapixels heeft. Check het aantal megapixels dat de fotograaf kan leveren!

Vertel de fotograaf dat je foto’s op groot formaat wil gebruiken.

Weet je al dat je een foto op groot formaat wil gebruiken? Vertel het de fotograaf! Hij kan je namelijk op een aantal manieren helpen!

 • Kwaliteitscontrole voor je gaat drukken
  De fotograaf kan de foto even heel nauwkeurig nalopen voordat je hem op groot formaat gaat afdrukken. Is de foto scherp genoeg? Zijn er details die bij gebruik op klein formaat geen verschil maken, maar bij gebruik op groot formaat de aandacht trekken?
 • Gebruik van interpolatiesoftware
  Ik heb professionele software waarmee ik de foto kan vergroten zonder dat je veel detail verliest. Er zijn natuurlijk grenzen aan de mogelijkheden, maar vooralsnog ben ik verbluft over de resultaten die dit oplevert. Laat mij uw foto even door deze software heenhalen: u krijgt er een betere foto door!
 • Schieten in panorama-modus
  Vertel de fotograaf dat u een foto groot wil gebruiken, en hij kan de foto’s in verschillende delen schieten en dan in Photoshop samenvoegen (‘stitchen’) tot een veel groter geheel. Het bronbestand dat u dan gaat drukken bestaat dan uit veel meer pixels dan een enkelvoudige foto zou doen. Hieronder een voorbeeld: dit panorama, gefotografeerd hier in Capelle aan den IJssel, is opgebouwd uit zeven individuele foto’s. Het hangt nu als behang in de artiestenfoyer van ons theater.
  Let op: dit werkt heel goed bij stationaire beelden zoals landschappen en architectuur. Bij actiebeelden werkt het natuurlijk niet.

Belangrijke blogs

Dit was een blog die ik schreef om u te informeren over een belangrijk onderwerp. Ik categoriseer dit soort artikelen als: belangrijke blogs. Hier leest u er nog veel meer.

DieFoto.nl - mooie beelden van Rotterdam en de haven voor aan uw muur of in uw PR
DieFoto.nl – mooie beelden van Rotterdam en de haven voor aan uw muur of in uw PR

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *