De fotograaf dankt u voor uw gratis advies…

Kies de fotograaf die bij uw opdracht past.

Dat doe je niet slim! Je zou eigenlijk dat-en-dat moeten doen. Mijn opdrachtgever keek me betekenisvol aan. De blik in zijn ogen was duidelijk: hij vond mijn bedrijfsvoering maar niks en wilde dat ik ‘het’ anders aanpakte. Je zou eigenlijk… en Waarom doe je niet… volgden de goede adviezen elkaar op. Dat deze adviezen vooral gunstig waren voor hem, leek volledig aan hem voorbij te gaan. Ze waren immers welgemeend, en de opdrachtgever zag vooral een win-win situatie…

Voor mij en vele collega’s is dit bijna dagelijkse kost: klanten die ons allerlei adviezen geven over hoe we onze bedrijfsvoering beter/slimmer/efficiënter/etc kunnen doen. Dat kan gaan over onze tarieven,  maar ook onze onderhandelingstechnieken, onze systemen, de communicatiekanalen die we gebruiken, hoe we adverteren, welke diensten we wel en niet leveren. Soms lijkt het wel alsof iedereen het beter weet. En de ene klant wil het zus en de andere klant wil het zo. Dan doe je het zoals klant X het wil, dan wil klant Y het weer anders…

Daarom dacht ik dat het misschien goed was om een paar dingen uit te leggen. Begrijpt u dat…

  • De fotograaf tegenover u een professional is die al jaren een onderneming heeft en een doorgewinterde professional is?
  • Fotografie niet een eenheidsproduct is, maar een breed scala aan diensten om te voorzien in een breed scala aan wensen? Dat er is geen ‘one-size-fits-all’ of ‘de beste manier’ is?
  • De fotograaf al gebruik maakt van allerlei adviseurs en cursussen en workshops en boeken?
  • Het nogal neerbuigend klinkt als een klant, die geen verstand heeft van de fotografie branche, advies gaat geven aan een professional? Een professional die waarschijnlijk al vele jaren een succesvolle onderneming runt in diezelfde branche?
  • De gemiddelde fotograaf snel doorheeft dat ‘alle goede adviezen’ niet veel meer zijn dan een poging meer te krijgen voor minder? En als zodanig niet een erg aantrekkelijke onderhandelingsstrategie? En waarschijnlijk contraproductief…?

Dus: de fotograaf dankt u voor uw gratis advies — en zullen we nou weer doorgaan met waar u eigenlijk voor kwam: mooie en goede foto’s, geleverd door een professional met verstand van, en passie voor zijn vak?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *