Ook online events hebben eventfotografie nodig

Ook online en streaming events hebben eventfotografie nodig
Ook online en streaming events hebben eventfotografie nodig

Gisteravond heb ik weer eens een evenement gefotografeerd. In deze periode zijn de evenementen dun gezaaid, wat niet makkelijk is voor deze eventfotograaf. En, zoals alle andere evenementen, vond ook dit evenement online plaats. Dat wil zeggen: het evenement zelf vond plaats in een theater, maar het bezoek bekeek het evenement online. Maar het evenement zelf — sprekers, artiesten, techniek, etc — vond gewoon plaats op een locatie.

Het is natuurlijk de rage, de mode, de noodzaak. We mogen niet te dicht bij elkaar komen, dus u bezoekt events ‘online’. Ergens wordt nog steeds een zaal gehuurd, aangekleed, verlicht. Microfoons worden aangesloten; powerpoints gemaakt; er is zelfs een dagvoorzitter. Iedereen die er normaal bij betrokken is, is er — behalve de fotograaf.

Die hebben we nu niet nodig, is de gedachte. En dat is eigenlijk gek: want het evenement vindt eigenlijk gewoon nog steeds plaats.

Als we beelden nodig hebben, halen we die wel uit de video… is de volgende gedachte. Maar steeds meer organisaties komen er achter dat ze daar bedrogen mee uitkomen. Beeld uit video halen blijkt moeilijker dan je zo zou denken.

  • De resolutie is te laag om effectief mee te communiceren. In drukwerk ziet het er zeer amateuristisch uit.
  • De video-camera’s doen hun best geen andere camera’s te zien. U ziet dus aan de beelden niet dat het een online event was. U mist dus  belangrijk beeldmateriaal.
  • Video-camera’s maken geen behind-the-scenes foto’s, en geen beeld van de leuke tussendoor momentjes. Ze zijn er voor de uitzending, en die is strak geprogrammeerd. Ze leveren geen sfeer — en dat doet eventfotografie wel.
  • U mist het totaal overzicht. Video-camera’s registreren de spreker – niet het totaal van de ambiance.

En dus komen steeds meer organisaties er achter dat die eventfotograaf toch een belangrijke rol te spelen heeft.

Moet u natuurlijk wel een goede eventfotograaf hebben. Eentje die begrijpt hoe events in elkaar zitten. Die weet waar die wel en niet moet lopen. En die ook begrijpt hoe je onder de lichtomstandigheden in zo’n online evenement de mooie beelden maakt.

Hieronder de foto’s van het evenement gisteravond.

1 thought on “Ook online events hebben eventfotografie nodig”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *