Vijf uitdagende foto- en video-opdrachten in één maand

Afgelopen week luisterde ik in de auto een radio-uitzending van BNR. Het ging over hoe je jezelf ontwikkelt in je werk. Bij de microfoon van Rens de Jong kwamen zowel ZZP’ers als mensen met een vast contract aan het woord. Eén van de punten van de uitzending was dat je jezelf altijd kunt ontwikkelen, onafhankelijk van of je nou in loondienst bent, of dat je een vrije jongen (of meid) bent, zoals ik.

Ik wil een fotograaf zijn waar een opdrachtgever met vertrouwen een complexe en uitdagende opdracht kan neerleggen.  En die opdracht wil ik dan zo doen dat de opdrachtgever er geen kopzorgen meer aan heeft!

Nou is zelfontwikkeling echt één van die dingen waar ik het allermeest in geïnteresseerd ben. Ik wil ‘alles uit het doosje halen wat er in zit’. En dus moest ik tijdens een moment in deze uitzending hard lachen. Ja, zei één van de dames in vaste loondienst, ook in loondienst kun je jezelf ontwikkelen. Ik probeer per jaar altijd één project te doen dat me echt uitdaagt!…

En daar moest ik dus hard om lachen. Eén project? In een jaar? Ik doe er elke maand een aantal. Een maand is saai als ik er niet een aantal heb!

En dat was de inspiratie voor dit blogje. Ik laat u graag de uitdagende projecten zien die ik in November deed (ik pak november even, omdat december met de feestdagen natuurlijk geen hele maand is). Hieronder volgen dus de uitdagingen die ik in November aanging. Let op: ik deed natuurlijk nog veel meer opdrachten. Maar dit waren even de echt uitdagende opdrachten!

Opdracht: Het maken van trainingsvideo’s met behulp van Green Screen technologie.

  • Uitdaging: voor het eerst gebruiken van Green Screen. Op zich is deze technologie niet zo heel moeilijk. Maar de kunst is om het groene scherm goed te belichten. Hiervoor heb ik geïnvesteerd in wat goede videolampen. De opdrachtgeefster was zeer in haar sas met het succes.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om zelf ook even een greenscreen filmpje te maken.

 

Opdracht: productfoto’s maken met zwevende producten

  • Uitdaging: een product laten zweven is op zich al een kunst, maar dit ging om zware metalen voorwerpen.

Hier ziet u het resultaat. De foto’s maakte ik overigens in mijn woonkamer, die ik voor de gelegenheid even had omgebouwd tot studio.

Aluminium producten zwevend op witte achtergrond
Een productfoto op een witte achtertgrond hoeft niet saai te zijn. Aluminium producten zwevend op witte achtergrond

 

Opdracht: 20 grote platen maken voor een nieuw kantoor

  • Uitdaging: Het verzorgen van 20 hele gave beelden, mooi geprint achter mooi plexiglas.

Met deze opdracht begon ik al in de zomer. Ik heb letterlijk heel Nederland doorgereden om de machines voor deze opdrachtgever te fotograferen: vanaf land, het water, en met drone en zelfs vliegtuig uit de lucht.

Maar in November heb ik de afdrukken geregeld. En dat was weer een spannend momentje. Want het ging om de grootste platen die ik ooit heb afgeleverd. En die moeten natuurlijk ook nog een keer mooi bij elkaar passen! Spannend, omdat je de opdrachtgever de zorgen en het werk uit handen wil nemen, maar zelf ook weer afhankelijk ben van leveranciers.

Binnenkort schrijf ik een blogje over deze bijzondere opdracht. Maar hier alvast een foto van zo’n plaat aan de muur.

Industriële foto op groot formaat aan de muur achter plexiglas
Industriële foto op groot formaat aan de muur achter plexiglas

 

 

Opdracht: compositie groepsfoto

Uitdaging: Achtergrond op locatie fotograferen en vervolgens de figuren in een studio fotograferen en in de achtergrond plaatsen.

De foto was bedoeld voor de kerstkaart en voor diverse bouwdoeken (doeken die je aan de zijkant van een hek bij een bouwproject ziet). Zie hier het resultaat — een filmpje hoe deze foto tot stand kwam.

Samengestelde groepsfoto

 

Opdracht: Foto- en videoregistratie van het bezoek van een nieuw containerschip aan de haven van Rotterdam

  • Uitdaging 1: de tijden van aankomst en vertrek van het schip veranderden voortdurend. Pas dat maar eens in je schema!
  • Uitdaging 2: goede foto- en filmopnames in het pikkedonker vanaf een klein bootje, dansend op de golven.
  • Uitdaging 3: Inhuren en begeleiden van professioneel droneteam.

Zo’n opracht heeft dan nogal wat ‘bewegende onderdelen’. Om eerlijk te wezen: het vergde nogal wat communicatie en organisatietalent. Ik schreef een apart blogje met veel foto- en videomateriaal [Klik hier…]

En December moest nog komen….

Zo… dat was me het maandje wel! Maar gelukkig mag ik zeggen dat alle uitdagingen helemaal lukte, en dat alle opdrachtgevers zeer tevreden waren!

[Overzicht van het mooiste werk in November]

En in December… deed ik weer een aantal leuke en uitdagende klussen! Want steeds meer opdrachtgevers merken dat ze bij me terecht kunnen om mee te denken en oplossingen te verzinnen en die dan vervolgens ook kan uitvoeren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *